miercuri, 4 ianuarie 2012

Revelion 2012, Piatra Craiului

Final de 2011....propuneri multe, din pacate coechipieri prea putini. E greu sa dai confortul  orasului pe un refugiu, stina, cort. Trebuie sa ai ceva pe tacalie pentru asa ceva. Din pacate sint prea ocupat in ultimele zile iar Craciunul(visat si el tot pe coclauri) e facut in caminul cald. Oricum nici pe munte nu a fost frig ori cu prea multa zapada. Doar dorinta de a zburda pe plaiuri, stinci, zapada si gheata ne indruma la baza Pietrei Craiului.

Album foto: https://picasaweb.google.com/101018020664577344875/Revelion2012InCrai
Film: http://www.youtube.com/watch?v=P28zbD6tFkQ&list=UUGVhPTVNv2K7YGmrIMzfUFg&index=1&feature=plcp

Ziua 1, 30 decembrie 2011, vineri
Gata! Ziua mareata, in care ne vom masura puterile...nu cu muntele, ci cu noi...
bagaj imens pentru planuri mari si multe zile
Sosesc in Brasov la 7 dimineata si inteleg ca abia s-a oprit ninsoarea. Va fi mai interesant. Dupa inca 1 ora sosim in Zarnesti si ne oprim la inceputul drumului spre Coltul Chiliilor. Avem parte de un cer posac.
cu bagaj mic spre Coltul Chiliilor

Palavragim, ne incalzim, intilnim niste calugari si sosim linga Schitul din Chilii. Ne "racorim" cu apa de acolo si plecam cind ne dam seama ca e destul de frig. Urmeaza panta accentuata de dupa Chilii. Zapada e de nici 2 degete in aceste locuri astfel ca inaintarea e vioaie. Dupa 2 ore socotite de la parasirea masinii lasate in Birsa Mare sosim in Valea Padinii Inchise. Cind am parcurs Padina Inchisa in 2008 vazuseram pe unii catarind in acest turn. Atunci nu eram interesati. In dec 2010 am revenit in zona si am vazut si linia pitoanelor. Acum...stiam ce ne dorim. Sa ne jucam putin, o incalzire pentru prima zi. Pitoanele sint rare si culmea...se vad si urme ale predecesorilor nostri din timpul iernii in care sint necesari coltarii.
Santinela din Padina Inchisa, grad  4A, 4LC

Iata descrierea facuta de regretatul alpinist Emilian  Cristea:
Punctul din care începem escalada traseului Santinela Padinei Închise este situat în poteca turisticǎ . Linia pitoanelor, uşor de identificat, se desfăşoară mai mult pe faţa dinspre valea Bîrsei Mari, acolo unde Peretele Padinei Închise îşi schimbă orientarea către nord. Obstacolele nu par prea dificile, valoarea lor fiind diminuată de prezenţa cîtorva arbori crescuţi pe faţa peretelui. Angajaţi în escaladǎ, vom găsi pasaje de mare dificultate, unde scăriţele şi pitoanele suplimentare sînt imperios necesare. Traseul ia sfîrşit după 4 lungimi de coardă, pe Muchia Padinei Închise, de unde, pe versantul sud-vestic, coborîm prin intermediul rapelurilor, folosind pentru sprijinul corzilor molizii crescuţi pe acest versant. Grad de dificuItate: 4. A. Materiale: 2 corzi de 40 m, 20 carabiniere, 3-4 pitoane, scăriţe. Traseul este pitonat.

Deci avem zapada in perete, papucii lui Paciu nu pot fi folositi si sint -2*C. Scoatem materialele si ne inghiontim care sa intre cap. Desi nu plecasem spre Santinela cu gindul sa intru cap, apuc capul de sfoara, imi leg coltarii, iau cam toate fiarele, nuci, frienduri, pitoane, anouri si pioletii tehnici. Gata, am pornit dupa ce mi se ureaza noroc si atentie!
vedere din prima lungime spre baza
Pioletii si coltarii imi sint de real folos iar manusile cu degete scurtate si clapeta ma apara de stinca rece. Pentru inantare ma asigur si de niste crengi firave iar la un moment dat bat si un piton lama si pun o scarita. Imi place, e interactiv, doar ca trebuie sa ma grabesc ca filatorul meu incepe sa tremure de frig.
odihna si moment artistic la piton

Intrucit dificultatile cresc iar peretele devine prea neted cobor salam urmind sa facem mansa.
Paciu pregatindu-se sa intre in mansa
Pe la ora 3 incepem coborirea spre masina. Pentru azi ne-am atins scopul, miine, in ultima zi a lui 2011 vom merge spre Curmatura la alte trasee asa ca ne mutam tabara(masina) la Gura Riului. Pe drum il culegem si pe Sava Mihai si tovarasii lui carpatisti.org. Urmeaza o noaptea nu prea friguroasa dar nu prea comoda pe canapelele masinii.

Ziua 2, 31 decembrie 2011
Din pacate apare ceva neprevazut, iar Paciu e nevoit sa se retraga. Sint obligat sa fac un plan ad-hoc, de ultim moment. Uf, ce nu-mi place....sa ma intorc acasa? Nu incape vorba...asa ca las in grija prietenului materialele care nu-mi trebuie si cu planul in cap incep sa-mi fac chef de urcat.
Pornesc de la bariera din Prapastii abia pe la 10.
Cheile Pisicii
Urmez drumul spre Table si refugiul Funduri. Nu am asa chef de urcat dar natura stie cum sa ma impulsioneze.
stiu, pot, vreau!
Curind, la miezul zilei poposesc la izvorul din Vladusca unde Legenda Branului ne istoriseste ca baciul pesterean isi adapa turma aici. Debitul este scazut si ma intreb daca va mai exista aici in timpul gerurilor. Intru in zona marilor defrisari, unde in urma cu 10 ani drujbele faceau legea.
chiciura
Beneficiez de urme si avansez repede. La stina din Pna Grind niste oameni se pregatesc de zor pentru party-ul de Anul Nou. Sint foarte aproape de refugiul Grind dar stiu ce vreau!
Poiana si stina Grind
Pe tot parcursul creasta ramine in ceata si nor. Nu-i nimic, abia nu ma bronzez :)
Urmeaza urcusul prin padure pina la golul alpin de sub Funduri. Nu mai dureaza mult si la 15:30 sosesc si la refugiul Funduri. e pustiu pe aici si se pare ca situatia din 31 dec 2009 se repeta(vezi aici https://picasaweb.google.com/101018020664577344875/RevelionInCraiCurmaturaFunduriPartialCuMirceaToma ).
In refugiu, seara se lasa -6 grade dar dupa ce fac mincarica la arzator se face mai placut(-3*C). Dorm...si sint trezit de bubuituri. Ce se intimpla? Gata? Deja e Anul Nou? Ma imbrac repede si ies in fata refugiului. E plafon de nori si vad doar niste fulgere slabe ca la furtuna. Ce pacat!
Primesc apoi telefoane si urari cu La Multi Ani!
Maninc cozonac si merg la culcare!

Ziua 3, 1 ian 2012, duminica
Dimineata senina, rasarit frumos. Imi place pozitia refugiului, aici la limita padurii linga creasta. E drept ca si ziua nu-i prea usor sa-l gasesti.
La ora 8 dau startul spre Creasta Pietrei Craiului. Uffff, afara sint -10*C dar stiu ca se va incalzi imediat la soare. Deci hai sus pe creasta!
primul bastion, vf Pietrei, fara zapada pe partea sudica
Sint surprins sa asist la spectrul Broken!
hiker & Broken
In continuare pe zona vailor se mentine plafonul de nori. E superb!
insula Bucegilor cu impunatorul Releu Costila.
unul dupa altul, virfurile ramin in urma...inaintez repede si am energie destula. Dar vreau si eu o pozaaaa!
asa, eu cu Broken
Pasajele sint lejere si zbor. Nu e chiar asa de aerian. Mai tot timpul merg cu Spectrul Broken. Curind in Valea Dimbovitei incepe sa se curete ceata.
Craiasa
Incepe sa se vada grohotisul ce coaboara spre ref Grind. Si fireste, sa se incalzeasca. dar cind sa-ti dai jos caciula, adie vintul. Asa ca nu merita.
superb, ce bine ca am urcat
Miezul zilei se apropie, deci si refugiul Grind din creasta.
saua Grind si refugiul
Pe vai incepe sa se lumineze, adica sa se curete.
Iezer-Papusa
Exact la ora 12 intru in ref Grind. Afara incepe sa se inteteasca vintul..Ah, uitasem ca in Crai dupa miezul zile sufla vintul! Iau o pauza pentru a ma pregati de creasta Nordica. Pustiu in continuare.
zona somitala a Pietrei craiului
Si poza de virf pe Piscul Baciului :))
Piscul Baciului, La Om 2238m
Vintul sufla tot mai tare asa ca si eu trebuie sa merg tot mai repede....asa e logica?! Vom vedea!
un gavan in vestul crestei, sub bataia vintului
Apar zone mai accidentate, uneori mai dificil de abordat din acest sens.Dar e distractiv, bun pentru psihic.
creste, jgheaburi spre Timbale
Zapada creste si uneori te poti afunda pina spre genunchi. Am rupta o chinga de la parazapada dar nu stau sa o peticesc acum.
De pe versantul estic apar citeva capre negre. Ma opresc si le las cale libera dar nu am cum sa ma ascund. Ce moment placut, cita liniste...cu vintul in urechi.
refugiul Ascutit
Dupa inca aproape 4 ore de plimbareala sosesc la ref Ascutit, Carol Lehman. Vintul a luat-o razna, norii si ceata vor sa puna stapinire pe creasta. Eu sint la adapost, nu-mi pasa, doar ca doream sa am parte de un spectacol al oraselor la noapte.
apus de soare
Seara in refugiu am doar -9*C...Cam aiurea. Vintul sufla constant si imi e oarece teama sa nu se blocheze usa. A mai patit-o un montaniard aici in apr 2008 si a chemat salvamontul pentru a cruta usa. Atunci era o ninsoarea umeda.

Ziua 4, 2 ian 2012, luni
ma trezesc aiurea de tot, cu o voce pe care nu o recunosc. Sint racit, bag ceaiuri, dulciuri, fug turbat la "toaleta" amplasata in vint si sint hotarit sa cobor spre Cab Curmatura. Pina la 9 cind imi fac bagajul, imi reinvie pofta si continui spre vf Turnu, ultimul bastion dificil al crestei.
dimineata urita, stilpul din saua vf Ascutit
Las in urma ref Ascutit, il inchis bine si pornesc doar la bete de schi si coltari. Vintul s-a domolit iar temperatura a crescut la -2*C.
ref Ascutit dupa vijelie
Portiunea spre saua Padinei Inchise am facut-o iarna doar pe intuneric. Hai sa vedem cum e ziua. Apar jnepenii si padurea. Regasesc un cablu pe fata vestica, sosesc in vf Padinei Popii apoi cobor in Saua Padinei Inchise. Uneori zapada e maricica dar vremea se imbunatateste.
Saua Padinei Inchise
Traseul continua prin padure si in scurt timp soseste pe vf Turnu. Acum urmeaza examenul decisiv. Coborirea pe Lanturi si cabluri.
vedere spre Curmatura
 Cobor la piolet si coltari. Nu toate pasajele sint asigurate de cabluri asa ca atentia trebuie marita. Nu am chef de nimic si abia respir.
Cabluri
Nu ma grabesc deloc. Dar nici chef de poze ori de admirat peisajul nu am.
Piatra Mica
Ce mai iarna uscata...
Valea Crapaturii si Acul
Continui coborirea spre Cab Curmatura, apar urme de urs. La Belvedere, sub soarele timid imi servesc dejunul. Sint tot mai plictisit.
Locomotiva
La cabana e destula liniste si caldut. Cobor spre Zanoaga si Botorog. Prin padure iau o trinta...recunosc.
Bucegii in 2 ian 2012
Padurea inca pastreaza chiciura si zapada. E frumos.
chiciura
 :))
Creasta Pietrei Craiului
Gata si tura asta, norma obligatorie pentru obtinerea categoriei a II-a la alpinism!


Filmuletul:

4 comentarii:

Viorel spunea...

Excelenta tura, am urmarit filmul cap-coada. Felicitari si numai bine!

Hiker(Dan Alexe) spunea...

@Viorel, multumesc pentru timpul acordat! Imi pare bine ca ti-a placut.

Rosemarie spunea...

wow! cat de multi au ales sa-si petreaca Revelionul in Crai :) Si noi tot pe-acolo! Vremea capricioasa sambata! Lenea ne-a rapus, n-am mai iesit in creasta! La multi ani, furmos jurnal si cat mai multe ture in 2012.

Dan Alexe(Hiker) spunea...

@Rosemarie
La multi ani si voua! din pacate in seara de revelion nu am avut priveliste pt a vedea artificiile. S-au vazut doar niste umbre ca la fulger.Apoi 1-2 noaptea a fost senin dar vijelie asa ca tot degeaba. Creasta Craiului ofera in noptile senine o lectie frumoasa de geografie.