joi, 26 ianuarie 2012

Sapte Scari cu rachetele

Ninge de 3 saptamini...desi imi doream sa merg pe la dry-tooling ori gheata, acum e momentul sa folosim rachetele. Avem citeva propuneri: ref Costila, Piatra Mare dinspre Cioplea sau 7 Scari.
Ne hotarim pentru ultima...desi pe ninsoare e mai dificil sa mergem cu masina, iar pe curbele din Timis nu se stie ce se mai intimpla.
Album foto: https://picasaweb.google.com/101018020664577344875/7Scari25Ian2012
Video: http://youtu.be/q8sFzrDzPYghttp://www.youtube.com/watch?v=lea2XgZD9g8&context=C33003d9ADOEgsToPDskJdPrAKTpu75VkCuVB3uEmK
Miercuri, 25 ianuarie 2012
transee de peste 1m la Vila Vitalis

Ma trezesc ca nebunul pe la 6:30 crezind ca si coechipierul va fi hotarit. Curat zapada din parcare si din jurul vilei si astept....abia la 9 dimineata Noam iese din camera. E oarecum dezamagit, si evident ca solutia cea mai buna atunci cind vezi ca ninge continuu este sa stai la caldura, cu un ceai, la un film.

Reusim sa plecam abia la 11:30 si mai stam blocati in trafic 30min pe la Timis

Pornim din Timisul de Jos, mai sus de Posta pe V Sipoaia. Avem montate rachetele. Ninge ca in iernile adevarate. Si spre nefericirea noastra avem ceva urme.

 Dar nu dupa mult timp sosim la o baraca a forestierilor. Acolo dispar urmele si intram in pustietate. Tot "powderul" e al nostru.

parasim forestierul
Deschidem inaltatoarele rachetelor si o luam pe panta. Coltii ne impiedica sa nu alunecam. Tinem un ritm sustinut.

Intram pe marcajul din padure. Ultima data am fost pe aici in dec 2000, chiar in ziua ultimului vot, votind la Posta din Dimbul Morii. Tot ninge....
bifurcatia cu Prapastia Ursilor
Lasam intersectia cu Prapastia Ursilor pe stinga si sosim la o darapanatura iar imediat ne adapostim sub acoperisul de la intrarea in Canion.
acoperisul din canion

Decidem sa facem un ceai si sa mai punem niste haine pe noi. Sint -6*C. Apoi ne echipam cu coltarii si pioletii si pornim la atacul turturilor. Pina la baza ghetii inotam in zapada pina la sold, deci mai bine de 1m! Citeva secvente cu catararea pe gheata sint pe ultimul film din aceasta pagina.
pasarele cu traverse lipsa

Pasarelele cu traverse lipsa, sint pline de zapada. Noam are "placerea" sa deschida traseul pe aceasta ruta periculoasa. Eu imi mentin coltarii, stiind ca am aderenta mai buna pe lemnul ud. Oricum, lemnul e acoperit in totalitate de zapada. La intrare in Canion este un panou ce ne avertizeaza ca traseul este inchis.
Deodata se porneste o cadere de pulver. Noam are o masca pe fata iar eu tin gura inchisa. Mai sus, la o cascada, debitul este redus. In citeva secunde se desfunda gura de varsare si se porneste un suvoi tot mai puternic. Sper doar sa nu fie vreun baraj de gheata sus si sa am ghinionul sa cada peste mine. Grabesc pasul, trecem si de scara lunga, apoi la finalul Canionului sub o surplomba facem pauza si pregatim iar ceai la arzatorul DragonFly.
pasarele inclinate, periculoase

Sintem la final, atentie, unele cabluri sint acoperite de zapada. Propun sa facem stinga spre Prapastia Ursilor.
Ne atasam iar rachetele intrucit zapada este mare, deasupra soldurilor. Cu rachetele ne afundam putin mai sus de genunchi dar inaintam  repede. Tai poteca pe versantul abrupt, in timp ce se intuneca. Din cumpana apelor urmam marcajul triunghi albastru intr-o traversare pe sub versant. Noam ar fi vazut ceva marcaj cu rosu.

In stinga este o vale si banuiesc ca pe acolo ar fi marcajul bun spre drumul forestier. Nu stiu sigur daca exista vreo poteca din prima culme cum se urca din Canion. Noi tinem valea, e intuneric dar aici pare a fi un traseu. Si apare si un triunghi albastru. Alunecam cu rachetele si sosim la V Sipoaia la bifurcatie(vezi poza 5 cea cu o bifurcatie). O luam in jos pe urmele destul de acoperite. Trecem pe linga baraca, scoatem energiile din noi si sosim la masina.
inapoi in Dimbul Morii, mai jos de bariera(ultima ulita)
Este 18:45, masina 4x4 se incapatineaza sa se miste...Trece un utilaj cu lama si nisip care ramine in pana. Cerem o lopata, punem si nisip si dupa inca 45min parasim Dimbul Morii mergind spre Brasov pentru citeva cumparaturi. Sintem destul de uzi si fara vreun chef, sperind totusi ca vom avea parte de un trafic acceptabil spre Predeal.

Filmele din 7 Scari:



si


2 comentarii:

cezar jipa spunea...

intradevar,o tura superba. daca nu stau si eu mai prin apropiere,de la dunare,de la giurgiu,e ceva de mers...

Dan Alexe(Hiker) spunea...

Salut, asa pot si eu sa zic, mi-as dori sa revad, sa ma plimb pe faleza Dunarii, sa ascult valurile.
Dar iubesc mai mult muntele