luni, 1 iunie 2015

Drumul Judetean 101T Bertea - Lutu Rosu MTB

Este final de mai 2015 si visez la aceasta trecere de vreun an. Am incercat cu jeepul sa trec pe acolo insa intre Tesila si Lutu Rosu drumul este prea abrupt. Aveam un plan pe la 1 Mai insa ploile m-au tinut departe de tinta propusa.
31 MAI 2015 Duminica
Dupa terminarea unor treburi casnice fac repede bagajul si plec in cursa de mai mult de 100km.
Iata traseul propus si realizat !

O parte din track:
10:30 plecare spre Plopeni.
Am asfalt bun, merg fara oprire pina la Dumbravesti unde incepe ploaia si ma adapostesc 1minut intr-o statie de autobuz apoi se opreste si continui. Socul abia a inflorit asa ca mirosul e slab. Urmez drumul la stinga spre Bertea. Aici a plouat mai bine.

Cumuna Alunis prezinta o echipa de fotbal ce concureaza cu alta.
Asist citeva minute, aplaud si plec mai departe spre Nord.

Uneori la deal pe asfalt e greu. Am probleme cu foaia care ar trebui sa coboare pina la roata mica.
Urmaresc in paralel si gps-ul si sint pe drumul cel bun catre Lutul Rosu.
Intru pe drumul pietruit aninat deasupra albiei adinci a riului.
Roci verzi marginesc unii versanti, de aici si numele Piatra Verde aflata la Slanic.


Padurea e verde iar temperatura nu prea ridicata imi da un randament bun.
E timpul florilor de salcim si al pasunilor sa-mi inunde nasul. Brebeneii sint super deliciosi.
Catunul Lutu Rosu este format din vreo 4 case din care vreo 2 sint locuite. Fac cu mina unor copilasi si imi vad de impins la bicicleta. Bolovanii mari si panta inclinata nu-mi permit sa pedalez. Accesul aici se poate face cu caruta sau cu jeep inalt.
Noroiul si santurile de pe drum pun probleme serioasa. Consiliul Jutedean Prahova sigur nu a auzit de acesti oameni. In mijlocul padurii ma prinde ploaia insa ma adapostesc in refugiul unor taietori de lemne. In apropiere este si o casa, de retinut pe sezonul de iarna.
In scurt timp si dupa sandvisuri pornesc dar drumul este intrerupt. In albia unui torent zac 2 tuburi de beton ce serveau ca punte. Trec si eu insa dupa 200m gpsul imi arata ca nu aici este drumul desi pare plat. Urmez torentul in amonte iar drumul de tractor dispare. GPS-ul arata ca sint pe drum, dar eu sint intr-o jungla. Privesc ceasul. Daca nu gasesc un drum onorabil in 30min  trebuie sa renunt. Google nu stie ca aici e jungla.
Car bicicleta sau o imping pina intr-o poiana la crucea din imagine.
Aici soseste si traseul din satul Pietriceaua de unde soseste o echipa de biciclisti argeseni. Continuam toti pe un drum super. Putin noroi sau push bike nu ne sperie.

Iata urmele defrisarilor si aici. Cit de greu de ajuns in inima padurii. Nu dupa mult timp la o intersectie baietii coboara pe un drum de tractor ce pare ca ar da la lacul Paltinu. Eu, mai nebun, continui,de  parca as fi avut timp. Si urc mult, si pierd trackul, revin, imping bicicleta, ajung la un refugiu bordei, o iau gresit, revin la refugiu, urc abrupt, revin iar la refugiu si tot nu inteleg nimic. Desi e un drumeag, pe gs imi arata altundeva traseul.
Bicicleta e plina de noroi, frinele tin greu, dau tot ce e mai bun din mine.
Sosesc la un gol alpin...o bucata din rai. Dar nu e timp de stat. Este si o stina la stinga, pe o culme. Ajung acolo, pedalez spre o alta culme la vest-nv si intru in padure, apoi  abrupt pe un drum de vale pina ce frinele nu mai tin. Cobor pe linga calutz. inca vreo ora de lumina. Trec pe linga un mic observator vechi si ceva bidoane ce au avut ulei de drujba. Sint in dreptul unei taieturi a padurii. Fac dreapta, e abrupt, tin bicicleta si in scurt timp ajung la un torent. Apare o cascada, un canion, alta cascada de citiva metri. Traversez greu, aici e necesara coarda. Descatar cu bicicleta de 16kg intr-o mina. Ce prostie...sper sa nu ramin blocat si sa abandonez bicicleta. Se intuneca, ma ud la picioare prin riu, vad un animal pe malul opus(ceva capra sau urs) si prind la limita o poteca ce urca pe versantul din dreapta. Ajung intr-o poiana cu mesteceni albi taiati si capite de fin. As putea improviza un aapost in fin dar eu tot sper sa ajung devale. Este 10 seara, sint obosit si gasesc o strunga(locul unde se mulg oile) si sa  ghemuiesc acolo. Am bluza de ciclist si haina de ploaie, putina lipie, ciocolata si un pahar de apa. Aud si un ciine in zona dar nu vreau sa merg la stina caci probabil sint si ciobanii cu oile.
E luna aproape plina dar nu mai pot face un pas. Fundul ma doare rau si gata....cad repede frint de oboseala.

1 IUNIE 2015 Luni
E zi libera prin lege. Nici nu stiu cum a trecut noaptea...la 5 pornesc pe linga bicicleta. De somnoros ce as fi nu mi-as dori sa cad. Trec pe linga o stina mare, garduri, vad ciinele ce a latrat aseara, sar alt gard si incep coborirea. Ajustez frinele si acum sint mai eficace. E racoare si senin.

Pina in Tesila  se urmeaza un drum de caruta care te cam zdruncina.
Am si uitat cum se pedaleaza pe asfalt! Ajung la Paltinu. Apoi drum intins pina la Cimpina unde imi iau 2 covrigi.
Si dupa inca 1h30 sosesc la Ploiesti!
Tragind linie:
102km asfalt
40km offroad
Filmul

Albumul https://picasaweb.google.com/101018020664577344875/DJ101TBerteaLutuRosuMTB

2 comentarii:

ciprian teodorescu spunea...

n-ai zis nimic c-ai facut o noapte in jungla.ma uimesti,unde era canionul ala?

Hiker spunea...

de obosit ce am fost la redactarea povestii, am uitat sa accentuez ca a fost frig noaptea 10*C, ca am dormit pe un scaunel de pe care se mulg oile, ca mi-a luat vreo ora sa ma reincalzesc dimineata, ca aveam febra musculara, ca visam salate, piine, cereale, lapte...ehe.
Canionul este situat in estul satului Tesila pe primul afluent al Doftanei ce curge din nord. E la finalul trackului https://www.google.com/maps/d/edit?mid=zSIqRQ29mgmk.kcZgvpoWrzTU&usp=sharing