sâmbătă, 4 octombrie 2014

Hoinari prin Bucegi 1-5 oct 2014

PARTEA 1
E toamna, vremea inca calda de plimbari cu turisti. E sezon de recoltat diverse bogatii ale pamintului si eu imi fac de cap. Si e primul an in care nu particip la aceste activitati! Vai!
Linkul cu poze este la final!

Miercuri 1 oct 2014

Iau de la aeroport o turista din Israel. Facem cunostinta, ea este Michal si e tare entuziasmata din pricina pozelor vazute. E super cald si fara aer conditionat sint obligat sa gonesc spre munti.

Oprim in Ploiesti sa cumparam merinde pentru citeva zile iar seara ne prinde in muntii Bucegi linga campingul Zanoaga. Pe Paduchiosu, intr-o pauza de fotografiat, simtim cum frigul ne alunga spre caldura masinii. Pina la intersectia cu drumul de Moroieni este asfalt apoi drum usor pietruit.
Tariful pe casuta este de 50 lei fara caldura. Undeva sint si dusuri si frigider pentru mincare. Administratorul alege ciuperci pentru camara de iarna.

Ne hotarim sa dormim cu cortul in zona lacului, conform planului meu. Si pina atunci facem o incursiune cu piciorul in Cheile Zanoagei ce ne-ar conduce la Lacul Scropoasa.

Retinem zona pentru o urmoate explorare si continuam spre Cabana Bolboci unde poposim si coborim linga lac!
Hai cu barca!
Apa putina si nu prea imbietor de acolo de instalat cortul. Ma framinta ideea gasirii unui loc de cort aproape de apa asa ca nu zabovim prea mult. Dupa primul cot mare al soselei acolo unde pleaca traseul Nae Popescu mai mergem citeva sute de metri pina la stilpul metalic ce sustine cablurile de peste lac. Parcam si coborim spre lac.
loc super de bivuac
Se intuneca si cred ca va ploua! Avem o noapte linistita, cu ploaie slaba iar dimineata ne trezim fara prea mult chef.
Joi, 2 NOIEMBRIE 2014
 Stringem repede pe niste picaturi de ploaie si conducem pina in Cheila Tatarului unde trebuie sa oprim si sa parcurgem tunelul sapat de citiva oameni(8 pentru infern). Incercam sa numaram pasii din interiorul tunelului si sa nu atingem caprele si stilpii ce sustin uneori tavanul/peretii!

Planul e sa urcam prin Canionul Horoabei. E frigut si umezeala mare.
Parcam la Padina Fest si facem bagajele cit de repede se poate.
-Dan, imi este frig, haii sa plecam, sa ne miscam!
Oile, vacile si magarii inca nu s-au retras. Probabil ca aici locul este mai adapostit iar daca vine zapada este usor a cobori cu camionul.

Urmam valea Ialomitei si prindem la stinga drumul marcat rar spre Canionul Horoabei.

Nu am mai fost din luna mai 2011 si ma astept la imbunatatiri alre traseului, cabluri si scari solide.
Imi aduc aminte ca am zarit in zapada chiar urme ale ursului asa ca acum sint pregatit cu un fluier.

Uneori ascultam muzica pe telefon ori chiar zgomotul cascadelor!
cabluri
Citeva flori si pasajul cablurilor ne fac sa poposim citeva momente.
Ne-am incalzit iar frigul nu mai pune probleme. Pas cu pas redescopar canionul cu cotloanele lui. Ochii si urechile pindesc ursii. Pantalonii ne sint umezi de la crengile care-si scutura apa ploii din noaptea trecuta.


Ne miscam repede si vedem noutatile de pe traseu, o scara mare metalica si inca una din lemn.


 Roca e destul de uscata si cu aderenta insa bagajul meu nu-mi permite sa fac traseul la liber asa ca ma tin uneori de structura. Mergem pe firul vaii si in scurt timp poposim in Stina din Batrina unde facem o salata si ceai. Vremea e urita,  sintem in ceata si umezeala e crescuta.
Continuam pe firul vaii in sus spre refugiul Batrina. Ajung la confluenta vailor, 3 la numar... Sint oarecum confuz dar stiu ca undeva voi intilni marcajul. Urcam, Michal are incredere si ma urmeaza ceea ce ma incinta.
Spre seara ceata se curata si zarim zona Moieciu sub creasta vestica a Bucegilor. Se lasa frig pe la 1*C si intram la saci urmind sa mincam pe la 9 seara.

VINERI 3 OCTOMBRIE 2014
Dimineata gasim gheata pe firul ierbii. Adie vintul si ne imbracam cu tot ce avem!
Pina la OMU(2507m) avem de urcat niste dealuri lungi!
Peisajul e fantastic, sintem motivati mai ales ca azi va fi o zi scurta, pina la apusul soarelui. Plus ca se vede si zapada!
E un loc curat  aici, un colt de rai!
 Mergem repede pina pe virful Omu, vorbim cu George Poroncea, facem poze, masuram temperatura(4*C) si coborim spre Cerdac.
Incep turistii sa apara pe traseul de Omu cind noi coborim. Zapada gasim foarte putin la Omu si sub Gavanele. Michal urca singura vf Bucura. Felicitari!
E tare placuta vremea insa Michal devine tot mai interesata cind ajungem la masina sau la urmatorul loc de campare. Simbata este o mare sarbatoare in Israel, Yom Kippur si se tine post incepind cu vineri seara. Nu se calatoreste, nu se bea/maninca, nu se porneste masina ori telefonul.
Avem de urcat Spinarea Costilelor si apoi lungul platou pe linga releu TV Costila. Iarba e uscata iar noi ne-am incalzit.
Gata, sosim deasupra Muntelui Caraiman.
Vorbim cu o pereche din Chisinau si Kiev, servim o cafea la invitatia lor si reusim cu greu sa ne departam de acest minunat loc si de povestile celor 2.
La CRUCE nu mergi doar pentru 10minute. Trebuie sa stai citeva ore!
Trecem repede pe la Sfinx si Babele.
Apoi redescoperim Avenul din Babele dar coborim repede prin ceata pe Piciorul babelor. Prindem din urma niste tineri, depasim si aproape ca alerg pina Michal imi spune s-o cobor mai incet.
Manastirea Pestera
alegem sa dormim acolo, avem apa calda si ceva caldura la manastire. Mincam si propun sa tinem post amindoi pt Yom Kippur. E tare incintata!

SIMBATA 4 OCTOMBRIE 2014
Ne trezim tirziu, pe la 11, afara e soare si s-a incalzit. Stringem bagajul si predam camera. Lasam totul in masina si mergem la o usoara plimbare.
Stam la soare, dormim si povestim. Admiram padurea, Turnu Seciului si savuram din plin razele solare.
Insa pe la amiaza gura mea graieste ceva de o vinatoare de ursi prin Gura Diham.
Nu am mincat/baut nimic..sint 22 de ore pina acum si ne hotarim sa plecam la Busteni asa ca inchidem sarbatoarea Yom Kipur, mincam niste fructe si plecam.
Vizitam Turbaria Laptici unde avem ocazia sa gasim mici plante insectivore. Probabbil ca nu este sezonul acum ori nu sint prezente.
Continuam pe malul lacului Bolboci fericiti ca am scapat de muzica nuntii de la Cabana Diana/Padina.
Mai facem o oprire si admiram Muntii Baiului cu speranta sa facem culmea pe viitor, poate iarna.
Urmeaza sa dormim in masina in zona vaii cerbului si sa speram ca vom vedea ursul.

Album foto:
https://picasaweb.google.com/hikerph/VacantaBucegiCuMichal

Un comentariu:

ciprian teodorescu spunea...

La 16 zile dupa tine am fost si eu la refugiul Batrana.
Lasa nu mai fi suparat,daca suni unde trebuie ,Michael iti va lua o piatra de pe inima iar Manelistu cu fatza de castore va fi facut Knock-out.Sa vezi ce bine o sa ne fie de Revelion!! Garantat suta la suta!