marți, 29 aprilie 2014

Excursiune la Bilea

Dupa 2 zile prin zona(V lui Stan si Vf Lespezi) am zis ca poate am noroc iar de soare ca in prima zi.
Ori cel putin sa nu ploua.
Am dormit in jeep pe linga Conacul Ursului...iar daca ploua dimineata, sigur nu as fi urcat spre Capra si Bilea.
Album foto: https://picasaweb.google.com/hikerph/TheWayToBaleaLake
Dimineata de marti 29 aprilie 2014 e noroasa. Maninc un ou, o ceapa si putina pita si conduc pina la Cabana Capra unde las masina si trec la bocancii de plastic.
Crestele sint taiate de un val de ceata...hm, voi urca dar nu stiu in ce masura reusesc sa fac si o Saua Caprei-Buteanu, etc
E liniste, incepe sa picure marunt si urc spre Cascada Caprei.
La inceput marcajul trece pe o zona usurica apoi mai sus ascendent pe fete abrupte, riscante pt mai oricine. Nu stiu daca turistii o fac prea des dar ar trebui deviate unele zone.
Ploaia se opreste si de la reintilnirea soselei linga mareata cascada fac dreapta si prind o zona abrupta si prevazuta cu cabluri de data recenta.
E destul de abrupt pe aici insa liniste si o capra neagra ma saluta. Intru in ceata in timp ce parasesc marcajul ce duce spre Lacul Capra destul de ciudat pe traversare.
Urmez soseaua acoperita partial de zapada.
In multe zone ar fi posibil degajarea de zapada dar in apropierea copertinelor exista strat si de 5m. Odata in mai 2000 urcind de la Cota 2000 pe piciorul Iezerul Caprei m-am ratacit(ceata, ploaie, zapada mare si uda)
Cota 2000 cu Salvamontul e inchisa...Trec prin ceata spre Copertine. Uneori pe zapada gasesc material de pe versant, pietre sau pamint dar nu si avalanse.
Ma apropi de tunel si revad placuta unde Telex a avut un tragic accident prin ruperea unui turture. Ce final tragic dupa Matterhorn, Mt Blanc,Elbrus, Aconcagua, Mt Kenya...
Nu prea vad multe, eh, asa va fi si pe nordul crestei. Aprind frontala si pornesc in inima muntelui. Un kilometru de galerie cu elemente fluorescente in care nu ai decit sa mergi. Fara stres acum cind circulatia rutiera e inchisa.
Bun venit in jud Sibiu...imi pun ochelarii de soare dar nu din pricina astrului...dupa 20min in intuneric ochii sint putini afectati.
Merg pina la cabana de pe lac, nu-i nimic de vazut, hotelul de gheata e deja inchis de vreo 2 saptamini.
Apoi urc spre punctul de belvedere inca neterminat si fac un cadru cu valea Bilei.
zona de gheata
Primavara stratul de zapada creste simtitor in urma unor ninsori abundente dar si al avalanselor. In urma cu 1-2 saptamini erau 170cm insa acum datorita temperatuilor pozitive e putin peste 1 metru.
salvamontul si muchia Bilei
Adie vintul care aduna ori risipeste ceata. Telecabina pleaca dar nu stiu daca va aduce turisti si eu imi reamintesc ca seara trebuie sa ajung la Brasov(cumparaturi) si Predeal.
Intre locatiile de cazare sint sapate transee dar uneori e curatat pina la asfalt. Ceata este predominanta si ma convinge sa nu o apuc in sus spre Saua Caprei. E mai sanatos sa revin la masina, am multe probleme de rezolvat azi.
Trecerea prin tunel o fac fara lanterna. Dupa vreo 50m deja se zareste luminita de la capatul tunelului si stiind ca nu exista gheata continui in bezna. S-ar zice ca este un antrenament penru explorarea unei pesteri.
Ajung la Cota 2000 si cobor pe piciorul muntelui acum inierbat si destul de abrupt.
Trec pe sub Cascada Pisetoarea Caprei apoi tai spre cabana si spal putin echipamentul.
Opresc de citeva ori pe marginea lacului pentru a gasi un unghi adecvat pozarii apoi la Hotelul Posada iar dupa baraj incep aversele de ploi. Vidraru linga baraj reusesc sa mai lamuresc unele probleme ale viitoarei cazari.
Pe la ora 16 vizitez fintina Mesterului Manole si Manastirea Argesului ctitorita de Neagoe Basarab.
Nu sint singurul vizitator din Curtea de Arges. E de retinut punctul de reper benzinaria rusa. Eu opresc la blocuri si traversez parcul cu luciu de apa cam neingrijit.
Apoi caut drumul spre Cimpulung, veche capitala a Tarii Romanesti. Peisaj superb printre dealuri doar ca soseaua o recomand pentru jeepuri si carute.
Citiva stropi de ploaie accentueaza verdele crud al pasunilor si livezilor.
Continui si seara pe la 8 poposesc la decathlon pentru shopping, apoi la 21:30 ajung la Vila Vitalis in Predeal.
O excursie super faina imbinata cu munca.

Niciun comentariu: