sâmbătă, 28 aprilie 2012

Traversare Grohotis

Aprilie e luna cind dispar zapezile...si cind se pot incepe lucrarile in constructii. Asa ca fiind mai cald plecam si noi la cabana din Valea Doftanei. Vom petrece Izvorul tamaduirii si Sf Gheorghe acolo sus si apoi daca vremea va fi acceptabila voi incerca o traversare a Muntilor Grohotis de la nord la sud.
Intre timp plantam niste salcii, zmeura si conifere, ne mai ploua si lucram la interiorul cabanei. Raminem uimiti ca pina si aici gasin nisip din Sahara de la ploaia cazuta cu particulele galbene si fine transportate de nori tocmai din desert.
Pentru miercuri 25 aprilie 2012 este anuntat cod galben de ploi si vijelii in toata tara. Dar e sansa mea de a traversa mult visatii munti. Inca din 2000 cind am vazut harta si articolele din Muntii Carpati am tot sperat sa-i si urc. Muntii Grohotis sint localizati intre Doftana Ardeleana/Prahoveana si Teleajenul fiind parte componenta a Carpatilor de Curbura. Inaltimile maxime ajung la 1768m in vf Grohotis.
Traseu propus:
Valea Neagra-df Dinteasa-vf Grohotis-Radila Mare-V Crasnei-Manastirea Crasna-Schiulesti-Slanic
harta zonei Grohotis
Imi cam lipseste antrenamentul insa cu bagaj mic sper ca voi acoperi distanta intr-o zi.
Asadar, la 5:45 parasesc cabana de la Vadul lui Zeghe si ma indrept spre aval cale de cca 20min pina la confluenta cu Valea Neagra. Pe parcurs am luat apa de la izvorul de pe marginea forestierului.
Pe Valea Neagra se urca pe alt drum. In 5min drumul se bifurca, eu prind ramura din stinga ce trece prin fata Cabanei Haiducului. Aici se termina si firele de curent. Drumul continua prin padure iar gunoaiele ce-l insotesc imi spun ca e destula circulatie. Incep si apar gramezi de lemne bine aranjate. Se trece o vilcea si apoi drumul urca in citeva serpentine lasind pe margine un vagon forestier si un adapost de nylon. Intilnim si citeva izvoare amenajate minim de muncitorii forestieri. Cerul e senin si destula liniste.
Se zaresc culmile cu pasuni si ma intreb daca voi ajunge pe acolo si cit de repede.
pe sub vf Zanoaga

Deodata forestierul e blocat de busteni aruncati de-a valma. Hm, si asta era un drum important de acces spre stinele din zona Zanoagei. Sint inca in padure, panta se mareste si uneori drumul prezinta santuri adinci. Tot mai des lemnele blocheaza drumul. Trebuie sa urmez o ramura la stinga pt a cistiga altitudine.
7:45 golul alpin din muntele Eforie. In zona sint citeva stini si sint bucuros ca am belvedere si un drum bun chiar daca pe alocuri este acoperit cu zapada.
spre Baiului

Sus pe un vf este o constructie solida, probabil de beton. Este vf Zanoaga dar eu urmez forestierul la sud de virf. Ma las purtat de drum si ocolesc muult spre dreapta pina la o stina mai teapana apoi fac stinga pe culme si-mi dau seama ca am pierdut aiurea timp cu drumul de caruta. solutia era sa tin culmea pe linga adapostul din Zanoaga. Ajung la o furcitura, dinspre nord vine culmea Cioara-Sloeru Marcusanu.
Vf Paltinul inca inzapezit se inalta frumos deasupra dealurilor.
ramificatia culmii spre  Cheia
Continui pe un drum cam sters spre est in coborire pina intr-o sa invecinata la sud cu o stina situata intr-o vale adinca.

La nord este bazinul Tirlungului cu un forestier vizibil si o constructie cu etaj, probabil Cabana Capra.

Drumul este destul de sters dar eu tin culmea matematica spre est printre ienuperi si afinisuri. Mult spre sud se inalta vf Grohotis.

Trec si peste citeva zapezi si ajung pe culmea ce face legatura cu Bobu Mic-Ciucas. In zona sint citeva burlane si o borna nemarcata(9:50).
fata nordica a Grohotisului
platoul Grohotis 1750-1768m

Nicio urma de marcaj...pacat de acesti munti, pastorali si curati. Acum sint covoare de brinduse iar la marginea padurilor sint si ghiocei. Sint tot mai aproape de vf cel mare.

Acum sint iar pe drumul de caruta, in Saua Nordica a Grohotisului (10:05). Vintul bate constant la 30-40km/h si ma decid sa urc pe vf pt panoroama desi drumul il ocoleste frumos pe dreapta(vest). Urc constant, fac o momiie din citeva pietre si la 10:20 sosesc pe platou. De remarcat este ca virfurile din munti nu prea sint stincoase.
pe Vf Grohotis 1768 m
vedere de pe Grohotis spre Sud
Ei, semetul Grohotis are niste stinci.
Dupa inca 5 min sosesc si pe vf principal la o borna. Vintul e parca turbat asa ca nu voi sta prea mult cu binoclul in mina. Am 3 straturi de haine pe mine si e frig.

Coborirea spre sud e abrupta si grea pt bicicleta din vis.

In departare se vede Barajul Maneciu si o antena. Dar pina sa vad barajul, vreme de citiva km am crezut ca este Slanicul si m-am bucurat enorm. Iluzie...

Cum cobor spre sud vintul dispare desi la inaltime era din sector sudic. Caut cu privirea drumul meu...ajung inapoi la drumul pastoral si incerc sa-mi inchipui cum era cind acesta era animat, in perioada de glorie a socialismului.

Drumul ocoleste proeminentele culmilor cind pe partea vestica cind pe cea estica, lasindu-te sa intrezaresti nu prea mult asezarile din Valea Doftanei si a Teleajenului.
Intre Radile
Radila Mica
:
Se distinge bine Ciucasul, Neamtul, Baiului iar in departare Bucegii, Piatra Mare si muntii Siriu-Penteleu.
Nu e de uitat zona Tataru cuprinsa intre Telejenel si Teleajen.


Harta indica doar cotele virfurilor, asa ca cine doreste sa puna umarul la marcarea zonei ar putea sa si numeasca cite un virf !
Cu fiecare kilometru scad din inaltime. Pe drum apar urme de vehicule puternice de teren, semn ca au urcat dinspre Tesila. Sint cuprins de "val"...cad citeva picaturi dar trebuie sa fac o pauza de energizare. E ora 13 si poposesc. Voi zori pasul fiindca meteorologii au "amenintat" cu ploi si vijelii. Cereul e piclat dar norii nu reusesc sa obtureze razele soarelui. Sint intr-o zona de garduri si stine(probabil parasite) de unde cotesc stinga, spre sud. Padurea e rara in zona Negrasului, semna ca au fost exploatari.
Padurea e aproape, iar drumul de caruta paraseste culmea principala indreptindu-se spre dreapta(V Hermeneasa).  Aici sint 2 stine inalte(din departare semanau cu campinguri) imprejmuite de garduri.
Continui pe culme(Vf Clabucet) si apoi cobor spre sud pe linga padure si o borna silvica. Drumul dispare...unde ma aflu? E prea tirziu sa mai cotrobai prin paduri dupa drumuri forestiere.
Undeva spre stinga ar fi un drum sters ce intra in padure si ceva fir slab de izvor.
Urmez culmea impadurita pe un marcaj forestier(14:05), fie ce-o fi...esential sa ajung la un drum. In 5 minute ajung la niste urme de exploatare si la un drum(ce vine din stinga, de sub culme, semn ca vine de sub vf Clabucet de linga izvorase).
Urmez voios drumul de caruta si dupa inca 5 min dispare....Gata, nu ma intorc! Caut un marcaj forestier si cobor pe el! Sint bidoane de ulei si alte gunoaie de la muncitorii forestieri. Pe o picior abrupt sosesc la un piriu, sperind la o poteca. Dar soarta ma poarta exact prin vad, exact ce-mi place! Dupa inca vreo 15min ajung la un drum forestier(14:50).
In 5min fac o baie racoritoare chiar daca e posibil sa mai fac inca una, de la ploaie!
Padurea de aici e proprietate privata, Cascade Empire, iar drumul e bine pietruit si cu marcaje rutiere(curbe...). Nu merg prea mult ca dau de capatul inferior al drumului, reabilitat!
Nu, nu sint in Valea Crasnei, unde ma asteptam sa fiu(iar mai sus ce v-am scris de Vf Clabucet am constatat mai tirziu). Sint in Valea Clabucet, o alta vale lunga a Grohotisului, pe unde am mai fost in mai 2006 in cautarea vf Paltinet!
Pe parcurs intilnesc exploatari forestiere si oameni, mirati de prezenta mea si care-mi spun ca e mai greu sa ajung acum la Slanic.
Nicio problema, dau din bascheti pina la Stefesti.
canton pe V Varbilau
Drumul coteste mereu, pe dupa vreun picior vertical din gresii orizontale. Pierd din inaltime si la 16:30 sosesc la un canton unde am stat in mai 2006.
Sint tot mai aproape de sat si ma bucur cind gasesc leurda! Stau si adun si nu ma mai indur sa plec.
-Hai Dane, lasa "balariile" ca poate pierzi vreun microbuz. Deja dupa fiecare pauza imi simt grele picioarele. M-am cam saturat de mers, mai mult alergat.
Izvoare

17:05 Izvoare amenajate de unde imi umplu bidonul cu apa buna de padure.
Trec pe linga niste rezervoare de apa si apoi intru in catunul Tirsoreni. Apar primii oameni.
Cascada amonte de Stefesti

17:20 Capatul statiei de microbuz, in 10 min soseste microbuzul, ultimul spre Ploiesti!!!
Vintul se inteteste dar nu ploua....cam asta e codul galben din zona. Si dupa inca o ora sosesc si acasa.
Cursa Stefesti-Ploiesti face 6 lei pt 40km.

Albumul turei este facut cu un telefon saracacios:
https://picasaweb.google.com/101018020664577344875/GrohotisCulmeaPricipalaDinteasaStefesti
Filmul turei http://www.youtube.com/watch?v=CBN603Fc4IM:



Niciun comentariu: