joi, 2 mai 2019

MTB 103km Piatra Craiului si Poiana Brasov


Joi 2 Mai 2019 am luat decizia de a descoperi pentru mine un nou traseu in Piatra Craiului, iar ca bonus, mintea mea visa la o coborire spre Racadau via Poiana Brasov. Estimam traseul la cca 100km ceea ce m-a determinat s aplec cu primul tren din Ploiesti Vest, 4:45.
Debarc in Predeal, asamblez bicicleta si pornesc spre Trei Brazi unde eram curios de existenta unui drum aparut pe o aplicatie online.
Asfaltul este inca umed, semn ca a plouat mult cu o zi inainte. Pe marginea soselei apar si petice de zapada probabil cazuta de pe acoperisul unor cladiri sau indesata de muncitorii de la deszapeziri. Oricum verdele crud al padurii de fag si-a facut simtita prezenta. Constat ca am nevoie de manusi si la izvor fac pauza pentru ajustarea echipamentului.
Trei Brazi
Drumul banuit de mine este blocat de o doboritura iar mai jos panta super acentuata si noroiul ma conving ca trebuie sa merg la pas. Mai jos linga un piriias apare si un drum bun folosit de muncitorii forestieri. Undeva pe dealul din dreapta este o manastire. Sosesc la o bariera si mai jos la drumul ce duce spre Tara Birsei. Reusesc sa spal noroiul de pe pantofi pentru ca pe drum m-am afundat pina aproape de glezna. Deloc placut.
Continui pe Drumul National ce duce la Risnov apoi Bran unde fac o pauza de sandvish(ora9).
Castelul Bran
Incep apoi ascensiunea Pasului Bran ce tine pina in Fundata. Sint mai relaxat fiindca traficul pe serpentine este mai redus. Peisajul este de vis, creste inzapezite si nori pe virfurile muntelui plus contrastul verdelui deschis al padurii.
Undeva dupa biserica din Fundata apuc pe marcajul principal ce duce la Baile Herculane. Este un traseu rar frecventat. Trec printr-o poarta si apoi caut traseul prin pasunea care musteste de apa. Un jgheab ma oblia sa caut un acces mai usor de coborire prin preajma firelor de curent.
Din fundul vaii urmez in amonte prin padure o poteca ingusta. Unele portiuni ma obliga sa descalec bicicleta si s-o imping. Ajung repede la o vila unde turistii se relaxeaza. Salut oamenii si apoi continui pe marcajul rar pina la intersectia drumului Sirnea-Ciocanu. Pedalez printre case rare si apoi printre 2 garduri sint nevoit sa imping bicicleta. Este foarte moale pe jos si ma afund cu rotile. Ies la o Troita probabil Mormintul Florichii. Imi aduc aminte ca aici am fost cu masina prin 2012.
Continui spre o poarta metalica, probabil apartinind unui tarc vechi, la Crucea Sparturilor.
Aici se desprinde crucea albastra rar aplicata. Iar marcajul meu urca aiurea spre Gilma Iorgai unde imping bicicleta. Anevoios, printre niste picaturi de ploaie si in zgomotul unui Aro, sosesc in Curmatura Groapelor unde vad 2 biciclisti, o pereche, pe la 60 de ani.
Drum Fruntes
Mai departe merg pe drumul de caruta ce duce in citeva mnute in Valea Seaca a Pietrelor. Aici intilnesc o pereche tinara ce mergea cu jachetele de ploaie. Si se porneste ploaia! Un molid imi poarta de grija timp de 1min pina la oprirea ploii.
In Poiana Grind sint alti turisti veniti la sedinta foto cu mult noroi. Traversez poiana care musteste de apa si apoi urc un bot de deal spre Table. Nu opresc la izvorul cunoscut ci pedalez spre Valea Vladusca pe sub Muntele Martoi. Aici s-a format mult noroi. Sosesc fericit si fara incidente aproape de Cheile Pisicii si pornesc cu viteza moderata spre Prapastiile Zarnestilor si spre oras. Cauciucurile sint destul de uzate iar pietrele calcaroase ar putea sa ma puna la peticit camere.
Continui traseul spre Risnov de unde urc pe Valea Cetatii spre Poiana Brasov. Socotesc ca nu am timp sa ajung pina in Poiana Stechil si Drester insa ma multumesc cu o coborire prin Solomon. Din Poiana Aviatorilor prind un drumeag pina in Poiana Mica de unde nimeresc fix in drumul vechi al Poienii. Ce fericire!
Putina odihna pe o canapea(2min cu susan) apoi incep coborirea si fac jonctiunea cu V Oabanului din Solomon. Aici intilnesc multi biciclisti care urca iar jos in Chei oamenii sint la gratar.
Piata Sfatului

18:50 sosesc in Livada Postei
19:11 Gara Brasov! Sint multumit si cu muschii incordati.
Am urcat aproape 2000m si am coborit 2500m. Puteam si mai mult insa lantul nu reusea sa coboare bine pe foi.
Iata traseul salvat https://www.endomondo.com/users/14038531/workouts/1312195302
Album foto: https://photos.app.goo.gl/eGk5ZEbwVmeaQ2SF7

Niciun comentariu: