duminică, 14 octombrie 2018

Varful Picatura, Bucegi

Visam de mult sa repet ascensiunea pe vf Picatura. Visez inca sa urc iarna pe acolo. Si iata ca dupa 7 ani reusesc sa pun la cap un plan.
Alte ascensiuni personale pe Virful Picaturii: septembrie 2009(echipa de 4, am terminat traseu a 2-a zi dimineata), 11 septembrie 2011 cu Noam Avnon cind am terminat traseul catre 11 seara.... Noam, fratele meu, traseul de azi este in memoria ta. A fost primul traseu de catarat cu tine! Iti placea tare mult retragerea cu rapelurile nesfirsite!
Coechipier imi va fi Dragos Sararu, un om cu plamini si picioare bune. Invitatia era deschisa pt o echipa de 3-4 persoane.
Duminica 14 octombrie 2018 la vreo 2 -3 saptamini de la prima ninsoare cazuta pe munte.
Sosim la 6:30 in Busteni unde a cazut bruma si oarecum tematori de frigul de afara mai lenevim citeva minute in masina, Asteptam sa se lumineze si incet prind curaj sa ies afara sa-mi pregatesc bagajul.
E trecut usor de ora 7 cind aranjam coarda si verificam masina si pornim spre Pirtia kalinder peste iarba proaspat cosita.Am venit de acasa cu aproape juma litru de apa pe care o pun in sticla de metal a lui Dragos. Eh, mergem la izvorul de linga pirtie. Si urcam...urcam pe sub linia gondolei, dar parca sintem prea sus pentru acel izvor, Cobor singur si caut cu atentie teava. Revin si urc mai sus insa nimic, Asta e, ori am gresit eu , ori "cineva" si-a batut joc de natura si nu as fi mirat. Imi va ajunge apa azi. Hai ca am regasit poteca spre Valea Seaca si marcajul neturistic. In scurt timp sosim in Vale insa lumina nu ne ajuta sa facem poze. Traversam si continuam pe curba de nivel spre Vilcelul Picaturii insa poteca se pierde. Sosim intr-un final in Vilcel pe care il urcam acum pe fir peste anumite praguri fara mare greutate. La un moment dat zarim saritoarea, primul obstacol pe care il ocolim pe dreapta. Si aici pierdem vremea mergind pe felurite "poteci", cercetind terenul.
Dragos la primul rapel
Pfai, facem o mica traversare spre Vilcel si sintem nevoiti la un rapel pe cordelina pina in talveg. Sintem din nou pe fir si putin mai sus auzim voci venind din vale. Un bolovan fuge de linga Dragos insa echipa de 3 reuseste sa il evite. Pe parcurs sintem depasiti. Echipa e formata din Lucian Apostu, Jhonny Mihai Sava si inca o fata. Urmeaza saritoarea 2 pe care o ocolim pe hornul din dreapta si apoi urcam citeva minute pieptis dupa care prin traverseu revenim la vilcelul nostru.
Ne apropiem de Furcile Picaturii si de iesirea spre Muchia Trandafir.
Avem un pas mai delicat pe care il trcem la aderenta.
Ne asezam la un sandvis dupa care traversam spre Vilcelul Spinzurat printre crengile de jnepeni. Imi pare rau ca varianta Grotei Comanescu nu mai este practicabila din cauza surparii Hornului cu Zade. Acum urcam pe vilcel, destul de friabil la inceput. Sub noi vilcelul e rupt cu vreo 80m de perete vertical ce conduce in Valea Alba. Urcam spre jungla de jnepeni de sub Briul de Sus. Ne ajutam de miini si sintem mereu aplecati. Pe linga capul meu zboara un bolovan. Dragos il atinge cu palma si il arunca mai departe. Tragem ALARMA si punem castile.
Am scapat....traim. Inotam printre crengi apoi iesim pe portiunea finala si aeriana a Muchiei Trandafir.
Auzim voci din Peretele cu Fereastra a Picaturii.

Facem un stinga si apoi dreapta si iesim sub perete.
Aici ne legam in coarda.

Dragos este ingindurat...daca nu va putea urca peretele? Ii explic cumse fileaza cu optul si plec pe horn.

Aproape era sa pierd din vedere asigurarea la primul piton dar Dragos mi-l face cunoscut.

Nu are rost sa mai privesc in jos asa ca ii dau repede in sus incercind sa ma gindesc unde as infige pioletii iarna.
Iata si fereastra unde sincer pe timp de iarna ar fi nevoie de un piton suplimentar. Este fata cazuta pe aici.
Urc pina in dreptul ferestrei, ah ce-as intra prin ea dar fac o traversare spre dreapta si regrupez la o zada solida. Comunic prin statie cind sint gata. Din pacate nu pot face poze fiindca Dragos este putin peste limita obisnuita a unui alpinist si sint pe pozitie.
Depaseste nu fara greutate pasajele si ultimii metri ii parcurgem in coarda scurta.
Ne felicitam pe virf in bataia unui vint cam turbat. Uit sa mai stau in cap si sa filmez peisajul...
Sintem coplesiti iar Dragos este ingindurat la pasajele care vor veni 
Rapeluri pe pereti aproape verticali chiar usor surplombanti. Mergem spre punctul de rapel. Hotarim ca eu sa plec primul si sa il asigur pe Dragos de jos.
Mi se pare banal chiar daca relieful este "wow". Pina in Strunga Marelui V sint 3 buc rapel intre 20-10m. Dragos ii vede pe cei 3 brasoveni traversind in Albisoara Turnurilor, mult mai bine pentru noi si ei daca s-ar disloca ceva pietre pe Albisoara Strungii.
Continuam la liber in jos pina la o prima saritoare care necesita rapel.
Dragos invata cum sa arunce coarda !
Si cum sa coboare fara emotii stapinind frina. Trecem prin multe canioane  unde picioarele gasesc sprijin foarte greu sau deloc. Intilnim statii de rapel bine amenajate cu veriga rapida si cordelina noua, dublind pitonul vechi dar si statii simple cu pitoane ruginite.
Rapelul penultim, cam nr 12, este cel mai lung si fioros. Brrr pentru unii. Vom iesi la timp din traseu, pe lumina.
Facem stinga si prindem hatasul spre valea Alba apoi in scurt timp poposim La verdeata loc deosebit de pozat.
Vedem clar Albisoara Strungii ale carei hornuri sint inabordabile de jos in sus. Este prima data cind reusesc sa termin traseul pe lumina!!!
Si iata echipa...vom reveni, vom continua! Izvorul din padure are multe frunze asa ca il depasim. Poteca este acoperita de frunzele toamnei, un peisaj de poveste dar destul de intuneric pentru a fotografia. Incepem sa ne plictisim la cit coborim si aproape de Troita de la Garderoba Dragos vrea sa cerem un taxi. Il conving ca vom ajunge la Kalinder mai repede decit se asteapta si iata ca in 10-15min deschidem usile masinutei. Este aproape 7 seara.
Sintem obositi, insetati si infometati. Urmeaza  aproape 2 ore in pas de melc in traficul infernal. Pe la ora 22 sosim in Ploiesti la o shaorma mica.
Felicitari Dragos si te mai astept.

Albumul aici: https://photos.app.goo.gl/5Vhk1FR883BcQGDi8

Niciun comentariu: