marți, 31 martie 2015

Muchia Panselutei

Este final de martie 2015 si la poalele Postavarului s-a topit zapada cazuta saptamina trecuta. Peretele Animalelor este excelent acum primavara.
Marti 31 martie 2015
Zi insorita si racoroasa la Predeal. Duminica ninsese peste Predeal dar solul caldut a topit zapada din zona statiunii. Sint aglomerat cu plati facturi, revizie la masina dar pe la ora 13:30 reusim sa coborim spre Risnov.
Coechipier: Ciprian Teodorescu
Film traseu: vezi ecranul in subsol
Sosim in canionul Risnoavei, adie vint dar la soare este placut! Mergem pina in Poiana Inului unde 2 muncitori cu excavator fac un sant adinc pentru cablurile electrice ce vor deservi cantonul Silvic.
Mincam, vorbim cu oamenii care ne cer apa, facem bagajul si plecam la deal.
Intram in traseu pe la ora 16, tirziu de tot, cu Ciprian cap pe prima lungime unde sint vreo 4-5 pitoane.
Urmez eu, intr-o lupta cu urmatoarele lungimi. traseul nu s-a schimbat, ultima data am urcat aici in septembrie 2011 cind am pierdut casca de constructor.
Lungimea 2 nu e prea grea cu exceptia traversarii pe pamint cu iarba si se regrupeaza intr-un loc mai strimt.
Lungimea 3 urca un horn unde trebuie bucle mai lungi, depaseste o burtica ce mi-a dat probleme fiindca nu imi calculam bine pasii apoi iese pe niste pragulete la o regrupare intermediara pe o placa expusa. Noi regrupam aici desi mi-am spus ca va fi ultima data. E posibila o continuare de inca vreo 8m pina la urmatoarea statie dar sint necesare inca vreo 4-5 expresuri. Din cauza cerului plumbuit ma tot gindesc sa rapelam. Ne fisticim pe placa asta, stam amndoi ancorati in 2 pitoane subtiri si vechi dar reusim sa schimbam materialele repede si sa plec mai departe. Citiva fulgi de zapada ne saluta in vazduh.
Urmeaza traversarea laterala in mersul piticului spre placa dinaintea pasului cheie al traseului. Dibuiesc pitonul de sus ce usureaza mult inaintarea si cobor linistit spre multele pitoane din regrupare. Ajunge repede si Ciprian, mincam ceva, eu doar un baton energizant si stresat de caderea noptii o dau repede, ma ajut de unele pitoane(primele 2 se misca), avansez repede pe pasajul de 6+ sau 7-, evit sa ating umezeala si intru pe linia dreapta cu iarba pe zona aproape verticala. ufff, gata, REGRUPAAAT!
Ajunge si Ciprian pe ultimele raze de lumina si insista sa scot frontala pentru ultima lungime foooaarte lunga, vreo 80m apreciez.
Nimeresc usor linia pitoanelor, folosesc frontala la maxim, vorbim intre noi. Pitoanele sint tot mai putine, e intuneric, merg pe linia creste pe trepte de iarba si stinca. Regrupez la ultimul piton si cu un anou lung asigur la un bolovan apoi anunt prin statia radio. Ciprian urca bine la frontala si in citeve minute ne vedem, bucurosi ca am scapat.
Ultima parte propun sa mergem in tandem insa precautia si catararea pe noapte ne indeamna sa pastram coarda. Eu urc la bocanci desi creasta nu e prea banala, ziua se poate merge cu bicicleta, un fel de prima lungime a traseului.
Ultima regrupare o facem la copac rupt de furtuni. Ce intuneric poate fi aici...nici vorba sa mergem pe briul subtire in retragere, asa ca punem coarda de 50m si dam vreo 5 rapeluri, primele 2 folosind pitoanele existente si de calitate buna, apoi la copaci. Ideea este sa nu rapelam prea mult in dreapta fiindca se pot intra in canioane adinci, greseala comisa in septembrie 2011, noaptea, cu Noam si Yiffat. Brrr, am rapelat de la 8 seara la 4 dimineata!
Acum gasim repede vilcelul si coborim abrupt spre Poiana Inului unde ajungem pe la ora 23.
Mincam si intram la pijamale! Multumim Doamne fiindca tu esti Atotputernic!
Urmeaza o noapte cu ploaie apoi oo trezire pe la ora 9 cind seful ocolului silvic ne face trezirea cu claxoane si intrebarea:
-Cu ce va ocupati?
-Cu stinca, raspund!
(ha, ha, ha...prelucram stinca!)

Iata aici filmul traseului:

2 comentarii:

ciprian teodorescu spunea...

ce curaj,si pe capul sefului ocolului silvic.
si mie imi place marea,cand are 30 cm adancime!!!

Hiker spunea...

Seful padurilor, vorba lui Varu Sandel, cintaretul din folclorul popular, era gata sa ne bata in geam.
-Cum? Ai venit cu micul dejun la dormitorul jeepului?!