duminică, 9 noiembrie 2014

Transfagarasan, un vis

Un vis devenit realitate, parcurgerea maretei sosele ceausiste, Transfagarasanul, 6-9 noiembrie 2014, singur cu o bicicleta grea si bagaj pe masura adica batrinul meu rucsac de 80 Litri amarat cu 2 chingi de portbagaj.


View Larger Map
Sau cine vrea sa vada direct harta pe google iata linkul
https://www.google.ro/maps?saddr=Ploie%C8%99ti,+Prahova&daddr=Curtea+de+Arge%C8%99+to:B%C3%A2lea+Lake,+Cartisoara,+Sibiu+to:C%C3%A2r%C8%9Bi%C8%99oara,+Sibiu+to:Ucea+de+Sus,+Bra%C8%99ov+County+to:Ucea,+Bra%C8%99ov+County&hl=en&ie=UTF8&sll=44.954827,25.351337&sspn=1.158415,2.469177&geocode=FdWgrQIdtTyNASn379ao9kmyQDEZkWVeluY_Cw%3BFd_EsAId_5J4ASnz9MhoaTJNRzFOV83JkMd9Mw%3BFfjZtwIdOJ93ASnX8hQW0-tMRzFkBgs2tK5a1A%3BFULBuQIdafx2ASkJ1jb1X5JMRzG1O_qmX4nHsg%3BFeAhugIdzKB4ASmN-LIATpFMRzHyA_szqy4y_A%3BFdXVuQIdRaN4ASnBe2ULBpRMRzEVkYqWb0GCYw&oq=ucea&t=h&dirflg=w&mra=ls&z=9

Deci,  fiindca coechipierul de stinca a aminat plecarea in Costila, m-a suit pe calul imprumutat de aproape 2 ani si la 7 dimineata, joi pe 6 NOIEMBRIE 2014 am plecat spre Curtea de Arges...
Asta era targetul meu pentru prima zi, circa 145km de pedalat.
Dar cum sa ii faci cind rucsacul se apleca mereu pe partea stinga catre masini si pe un drum foarte circulat si ingust(DN 72) "reamenajat" de Mircea Cosma, presedintele CJ Ph(psd)

8:26 traversez riul Prahova, dupa 15km de la start
Emotii, viteza redusa, cu manusi, fara casca. Este greu, pedalez incet, imi refac in minte inventarul sculelor pentru bicicleta si respectiv punctele unde as putea renunta si merge la vreo gara. Din Tirgoviste ar trebui sa merg spre Bucuresti cu trenul fiindca linia Ploiesti-Tirgoviste e anulata de vreo 2-3 ani de catre guvern! Ce ruta nasoala am ales!
Localitatile sint bine intesate cu bannere si afise electorale USL si ACL...Ah, ce viteza as avea de n-ar fi traficul pe aici! La Complexul Mija o tinerica ma invita la ceva...pai si cu bicicleala mea cum ramine? Pentru bicla am renuntat la tot zilele astea. Doar calul asta e "placerea" mea!!!
Las in stinga drumul ce ocoleste Tirgoviste spre Gaesti si continui mai departe catre Turnul Chindiei! Opresc la o statie PECO pt putina benzina si apoi continui. Ciudat ca la o trecere de nivel cu cale ferata, bariera se lasa jos iar manevranta vazindu-ma grabit o retine special inca 5 secunde! Multumesc...dar nu am apucat ce tren va trece aici? Cel in care romanii se vor imbarca sa scape de acest guvern/presedinte?
11:10 riul Ialomita la intrare in Tirgoviste, dupa 46km
Iata si Ialomita!
Traversez orasul in cautarea drumului de Cimpulung fiindca vreau sa evit zona Golesti si camioanele ce merg pe autostrada. S-a incalzit si foamea ma roade...Dar ce-mi miroase? Niste covrigi!
Poposesc citeva minute la Turnul Chindiei si ii aduc lui Vlad Tepes un pios omagiu.
De ce nu apari pe listele de vot?
Hm..sigur ar pierde ori s-ar alia cu vreun "destept" care trimite tricouri si pixuri sau brichete!
Trec pe sub un pod deci la vale dar trebuie sa si urc. Este iesirea spre Cimpulung Muscel. Deschid putin gps pentru a fi sigur. Caut iesire de Dragomiresti pe care o gasesc dupa citiva kilometri. Ah, ce am mai asteptat sa merg pe un drum secundar, cita liniste si placere...
Insa gps-ul ma scoate de pe asfalt. Ce surpriza...si o iau pe drumul pietruit. Ascult si ma incred in el...Si sper sa nu patesc ceva la trotineta.
Apoi traversez Riul Dimbovita si continui spre o padure.
12:54 Riul Dimbovita
Cobor si apoi urc. E minunata zona asta iar pe dreapta este o padure imprejmuita, o rezervatie de cerbi si caprioare.
Opresc la o cismea cu apa buna si ies din padure catre un sat(Butoiu de Sus) unde regasesc asfaltul.
Drum intins, merg cit se poate de repede...placere nebanuita! Si ce dureri am la fund....
Urmeaza Valea Caselor, Valea Mare si apoi dreapta(DN7 Gaesti-Pitesti) prin Leordeni, Topoloveni, drum nasol cu camioane si trafic de seara si ma opresc dupa  93km in satul Calinesti pe un cimp de lucerna si porumb. E tirziu, se intuneca,putin trecut de ora 17, nu am lumina la bicicleta si sint oboxit.
Trenurile pe care le aud parca ma striga....hai omule la tren, cine te alearga? De retinut ca in zona satele sint inlantuite si este greu sa gasesti un loc viran!
Urmeaza o noapte linistita, luna plina, multa roua si mincare rece!

Ziua 2, Vineri 7 noiembrie 2014
Alarma ma trezeste pe la 5:50 insa caldura si micile dureri musculare ma mai retin in sacul de dormit+bivuac.
Prind curaj cind stomacul cere de mincare asa ca desfac cutia cu humus si porumb!!!
Plec pe la 7 si ceva insa fiind frigut hotarasc sa iau rucsacul in spate si sa atasez de bicicleta doar sacul de dormit. Eh, dar ce greu e sa pedalez asa...Bai, esti, nebun? Vrei sa faci accident?
Si dupa vreo 2km descalec magarusul si aranjez bagajul ca la carte!
Linga Pitesti trebuie sa urc un pod pe sub care trece calea ferata. Ah, e cam greu...dar nu dureaza mult. Stiu ca nu trebuie sa intru in oras asa ca la primul semafor dupa ce trec riul Doamnei fac dreapta spre Calea Cimpulungului. Trafic de camioane ce imi coboara psihicul. Hai odata, pedaleaza!
La iesirea din Maracineni fac stinga pe 703K, case, livezi, paduri de foioase in care toamna e pe sfirsite, putin urcus, gindul ca voi renunta la gara Curtea de Arges si apoi cobor pina in alt sat unde dau de apa potabila buna pentru putin spalat. E caldut si apare prima problema...ghidonul bicicletei se misca. Am omis sa iau cheia insa pot folosi patentul pina se rade piulita.
Sint linga Budeasa Mare si Valea Argesului cu lacul Bascov. Am facut 21km de dimineata. Am probleme cu fundul ros de saua bicicletei. Macar picioarele sa mearga!
Spre stinga exista posibilitatea sa ies in DN7C Transfagarasan insa pare mai tentant mersul prin sate unde-i liniste.
In fine, intru in DN amonte de lacul de acumulare Vilcele, trec pe linga case de tigani, ciini amenintatori si pedalez tare sa-i depasesc!
Drumul e bunicel, panta aproape lina, mentin viteza de croaziera.
Curtea de Arges, veche capitala a Tarii Romanesti, statuile lui Vlaicu Voda si Basarab I, Manastirea Argesului, covrigi si brinzoaice!
In prima localitate, Albesti, opresc sa-mi iau picnicul. Ah, ce bine....si visez sa ajung pe la Baraj si chiar trebuie sa fac inca 28km!
Urmeaza niste sate unde sint mici urcari de pe care ma mai dau jos de pe cal chiar in virful pantei apoi ultimul magazin unde-mi iau franzela fiindca iaurt nu gasesc.
Sint aproape de Poienari, locul unde Vlad Tepes a avut o cetate! Apoi incet, uneori impingind de bicla ajung la Valea lui Stan. Se cam intuneca si ma gasesc cu un nene ce si-a ascuns bicicleta si a facut singur Canionul. Imi povesteste ca a pedalat intr-o zi transfagarasanul sau transalpina. Eu am iar probleme cu ghidonul. Ah...
Cu ultimele forte ajung la Baraj!
Total ziua 2 = 82km
Urmeaza o supa calda si un somn sub luna plina la intrarea in tunelul ce duce spre Cantonul Calugarita! Peste noapte diversi turisti petrecareti se opresc sa urle pe Barajul Vidraru!

Ziua 3, simbata, 8 noiembrie 2014
Amin de vreo 2 ori alarma de 5:50...eh, patul meu solid(trotuarul si un parasolar auto inlocuind salteaua) m-ar mai tine acolo insa cerul e mai plumbuit.si am mult de pedalat.
Postez un mesaj pe facebook: cine are chei mecanice si trece inspre Capra, sa-mi dea un ajutor!
Consideram ca ziua de azi va fi dificila din pricina soselei plictisitoare din jurul lacului...dar, curios, efortul nu a fost prea mare. Mai peste tot sint semne ce avertizeaza ca sint ursi. Unde-s? Nici unul si pentru mine?
Asa ca destul de repede "maninc soseaua"...iar un utilaj cu lama arunca nisip pe sosea ceea ce ma sperie stiind ca duminica(miine) va putea ninge pe sus.
Numar kilometri, uneori merg citiva pasi pe linga bicicleta pina imi revine respiratia. Din vreo 18 viteze doar 3-4 functioneaza asa ca imi e tare greu.
Poposesc la Conacul Ursului pret de un picnic afara si apoi incalec iar. In sus e tot mai greu! Si deseori pe linga bicicleta.
Trei copertine ale soselei, cer plumbuit si-mi repet in gind ce am de facut daca va ploua...invelit sacul de dormit, pus telefoanele in pungi, imbracat cu hainele de ploaie.
Eh, depasesc Cab Capra...de aici in sus adapost mai am pe sub podete.
Cascada Chisetoarea Caprei....sint tot mai aproape de implinirea visului, am putere sa zimbesc iar o pereche din Bucuresti se ofea sa ma transporte pina la tunel. Nuuuu, nu vreau!
Apa izvorului Carmen uimeste niste localnici din Arges...hai ma sa luam ca tare-i buna!
Apoi ultimele 2 curbe, Cota 2000, ultimele 4 copertine,  mai calare, mai impins si la 17 sosesc la TUNEL.
De aici inainte am doar coborire! Uraaaaa!
ultimele 4 copertine
Usa tunelului este inchisa insa oamenii isi lasa masinile aici si trec la Bilea prin cel mai lung tunel luminat!
Urmeaza o noapte in tunel si tulburata de turistii ce parca circula aproape toata noaptea...chiar 3 biciclisti!
Total km ziua 3 = 60km

Ziua 4, Duminica 9 Noiembrie 2014
E ultima zi, decid sa merg la tren si sa nu pedalez pina la Ploiesti. Am si aceasta solutie, muschii nu mai vor sa ma ajute...Asa ca ma trezesc la tirziu dar si din pricina ca aud vintul puternic iar eu cred ca e viscol ori burnita. Iluzie, tot zgomotul a fost de la gura tunelului.
gheata la mal
Eh, ies din tunel pe la 8:40, fac citeva poze(ultimele) pentru ca telefonul se descarca si la 9 dau la vale, bine camuflat si cu manusi!
calitate slaba cu un telefon mai vechi
Coborire parfum, doar 2 masini ce urca...soseaua este a mea, conditii ideale!
Poarta Intilnirii si Poarta Genistilor unde armata a lucrat in martie 1971!
Urmeaza o lunga coborire spre zonele mai calde si poza intrarii in Cirtisoara unde nimeni nu stie de mine...unde-i medalia, racoritoarele, energizantele, aplaudele?
Pina la tren am timp sa pedalez prin Arpasul de Sus-Ucea de Sus si apoi halta Ucea!
12:05 halta Ucea
12:14 plec spre Brasov cu trenul...pentru fiecare linie platesc 5 lei pt bicicleta!
17:05 Ploiesti
Total pedalati ~261km daca google maps nu a trisat!
Concluzie:
-se poate dar se lasa cu dureri mari...
-risc mare fara chei si piese pentru bicicleta
-interesant de parcurs in sens invers

Albumul foto: https://picasaweb.google.com/hikerph/TransfagarasanCuBicicleta69Nov2014

Un comentariu:

ciprian teodorescu spunea...

Ei,lasa,ca stiu cativa prieteni de tine,si asta e bine.restul,nevermind!