sâmbătă, 10 august 2013

Transbaiului

In pragul inaugurarii maretului proiect TRANSBAIULUI sustinut de presedintele consiliului judetean Prahova Mircea Cozma(inima PSD)(cititi aici http://www.pemotoare.ro/busteni-valea-doftanei-doar-pentru-enduro/5594/) mi-am zis sa fac si eu traversarea.
Buuun, cu vreo 2 saptamini inaintea inaugurarii am facut rost de 2 jeepuri si hai la drum ca poate nu vom incurca santierul si asfaltarea.
Album foto: https://picasaweb.google.com/101018020664577344875/TransbaiuluiSoseaOriEnduro
Film: http://www.youtube.com/watch?v=nGAN17mqiJw

Pornim din Busteni pe la Castel spre Poiana Tapului si mergem citiva km pe asfalt. Apoi intram pe un drum forestier in lungul caruia e marcajul turistic.

Imi zic ca fiind aproape de Valea Prahovei vor veni in 2-3 zile sa asfalteze acest Drum Judetean.
Continuam la relanti cu tractiunea integrala si poposim la Cantonul Zamora care-mi aminteste de o noapte solitara din aprilie 2010.
Un baietel e calare pe magarus. Il servim cu bomboane si-l fotografiem. Urcam inca pe pietre in timp ce tabloul se mareste!
Bucegiul si Valea Prahovei la picioarele noastre...figurativ!
Mergem incet fiindca altfel s-ar forma praf. E cald si putin vint si nu avem mult timp de stat. Avem 3 covrigi de 1 Leu la 5 persoane! Iar case de schimb valutar ori banci in Busteni nu am gasit.
Ne asteptam sa mincam ceva la Cabana Zamora!
Avner ma intreaba cine maninca atita brinza in Romania! Calatoreste de citeva saptamini si a vazut mereu turme de oi. Ii vine greu sa creada ca noi mincam asa mult!
Pai daca avem! La fel si cu piinea fiindca ei maninca putina.
Pe partea cealalta zarim Valea Doftanei si Grohotisul. Le explic ca traseul de azi va traversa si muntii din fata pina la Slanic Prahova. Cam mult avind in vedere ca Nimrod si nevasta lui au avion la 11 seara!
Le arat stina in care am formit in decembrie 2010 la -18*C cind am traversat pe schiuri(mai mult cu ele pe ranita) si apoi depasim citeva zone dificile pentru un incepator in offroad.
Secaria e tot mai aproape si nici petic de asfalt. Nici pe partea vaii Prislop!
Mai Mircea Cozma, te-a furat constructorul? Asta-i drum judetean?
Poposim la un izvor ca de gheata si pornim in ultimii kilometri spre Secaria intilnind 2 bikeri ce pedalau la deal. Am facut vreo 3 ore in mers linistit. Aflu ca in Israel se calculeaza altfel consumul masinii, distanta care se parcurge la 1 litru! Interesant!
In Secaria intram pe asfalt si urcam catre Tesila vreo 5 km. Zone superbe!
In Tesila mergem cam 1km spre nord pina la statuie unde vedem un indicator spre LUTUL ROSU pe DC 101T.
Si increzatori in indicator si in googlemaps ii dam la acceleratie. Dupa pod se face la stinga in urcus si se intra pe Valea Hermeneasa ce-mi suna cunoscuta. Mersesem pe jos prin Grohotis si studiasem odata harta. Cam ciudat ca drumul asta dupa nume ar duce in Culmea Grohotisului dar parca am ochii impaienjeniti.
Continuam, putine noroaie fiind seceta, exploatari, drumul pare a fi circulat(nu in wk-end) si vorbim cu un muncitor forestier.
-Apoi doar rusoaicele pot urca mai departe, dar incercati...
Si mergem inca 1km apoi ne blocam in fata unei pante sectionate de un canal torential. E uscat si foarte abrupt.
Avem gitul uscat...nu-i de noi, dar tare as vrea sa vad ce-i sus, cit mai este pina in Lutul Rosu.
Gata, Avner decide sa conducem doar pe asfalt!
Uf, asa mai avem vreo 60km cred. E prea lung si Salina poate inchide.
Calculez repede in minte un traseu, mai folosesc un gps si coborim spre Barajul paltinu, inalt de 106m si coronament de 460m(mai lung la Vidraru).
Dupa baraj traversam la stinga pe al 2-lea pod si urcam in Brebu apoi pe linga lacul Brebu continuam pe asfalt. Din moment in moment astept sa intram pe forestier.
Si conducem prin curbe(DC 214), pe linga satucul Pietriceaua o zona deosebita. Salutam citiva ciclisti si Sosim in Alunis.
Uraaa! Continuam in viteza spre Varbilau si Slanic si la 4 dupa amiaza sosim la intrarea in Salina Prahova, ultima cursa fiind la 17.
E teribil de cald si jos in adinc sint doar 12*C. Eu ramin la suprafata si dorm putin!
La iesire e coada mare pentru lift! Ce bine ca nu am mers.
Pornim in ritm normal spre Plopeni-Gageni si Ploiesti, unde imi salut turistii si pornesc spre casa dupa o saptamina petrecuta prin Ardeal.

Filmul traseului:

Un comentariu:

Un scriitor Anonim spunea...

Foarte frumos :) Am fost si eu cu niste prieteni pe asa numitul "Transbaiu" acum vreo 2 ani cu bicicleta, si am ajuns in Secaria, apoi ne-am intors in Busteni pe DN1. Noua ne-a placut asa neasfaltat, cum era, pentru bicicleta, dar daca o sa il asfalteze cred ca o sa fie la fel de interesant. Inca odata, felicitari pentru articol si pentru pozele minunate :)