joi, 9 mai 2013

Itwig, Cheile Rasnoavei, Postavarul

O tura mult asteptata, dezmortirea de primavara la stinca, la calcar! Visam si speram sa ajung de prin martie in aceasta zona pe care o cunoasteam de citiva ani. Aveam nevoie de exercitiu in trasee usurele si iata ca in ultima clipa(cu 6 ore inainte de plecarea trenului) imi gasesc un partener de miscare si relaxare. Nu era nimic aranjat dinainte...
Deci,
Echipa: Dan Oancea, eu(Hiker)
Perioada: 2-4 mai 2013
Zona: Poiana Inului si Cheile Rasnoavei, Postavaru fata sudica
Film: http://youtu.be/oqSU2OqSlQo
Album: https://photos.app.goo.gl/pTWzGw6Aaf42QRp97

2 MAI 2013, Joi 
4:45 luam bilete dus-intors la prima mocanita de Brasov si ne suim repede in vagoanele vechi si "parfumate".
6:30 debarcam in Predeal, cel mai inalt oras. Nu e prea racoare dar ne punem repede in miscare. Citeva momente ne lasam fascinati de maretia vailor de abrupt marcate cu alb ale Bucegilor. Desi mi-am spus ca sezonul s-a incheiat, acum, pe o vreme senina parca as mai urca pe acele culoare.
Luam apa de la Cabana Vinatorul si depasim multimea de vile construite spre Trei Brazi.
Bucsoiul, Scara, Tiganesti

7:45 poposim la cabana pentru o sesiune de fotografii. Vreme superba, racoare. Continuam spre Cab Secuilor.
muchia cheii
Alte zone de pozat...Muchia Cheii. Abia e trecut de ora 8 si noi ne pregatim sa coborim catre Risnoave. Sintem nerabdatori sa revedem traseele si stinca de aproape.
9::00 Valea Risnoavei, apar corturi. Vacanta de 1mai se prelungeste cu Pastele evreilor.
Urcam catre Poiana Inului si prin soare nu ne mai place. Ufff.
Tabara
Zarim un cort sus in poiana aproape de intrarea pe poteca de Animale. Luam o gustare, pregatim echipamentul si plecam catre perete.
Urcusul nu dureaza prea mult dar e sustinut. Ne oprim la traseul Vinatorilor(5A) acum e redenumit in Muchia Caprioarei cu grad 4B si 6 lungimi de coarda. Hotarim sa plecam fiecare cu rucsacul lui. Eu mi-am pus jacheta si ghetele intr-un rucsac de 80L! Si pornesc in sus. Am constatat ca nu se mai zareste scrisul cu vopsea de la baza. Poate-i mai bine.
LC 1 din traseul muchia Caprioarei
Prima lungime iese repede in creasta matematica, are destule pitoane, eu mai montez un friend pt exercitiu si moral si dupa aproape 30m regrupez pe o platforma larga.
miscare
Lungimea 2 continua matematic pe muchie, are sufieciente cuie si dupa vreo 25-30 se regrupeaza ceva mai incomod. Preiau fiarele si plec repede. Cerul s-a inorat si e de ploaie! Brrr. Oricum avem 2 corzi la noi si ne putem retrage. Pe LC2 au fost la un moment dat 2 pitoane parind a fi o regrupare intermediara, dar mai incomoda.
regrupare
Lungimea 3 are vreo 2 pitoane si urmeaza creasta in trepte cale de cca 30m. Nici nu e nevoie de alte asigurari. Merg repede cu ochii pe cer! Cad citeva picaturi si tuna infundat pe dearte. Nu avem timp de poze.
Lungimea 4 seamana cu LC3 si dupa inca 25-30m sosim sub lungimea cheie a traseului. Nu avem timp de odihna, cad altte picaturi.
Lungimea 5 Sint destul de stresat si nu ma pot concentra sa fac pasajul la liber. Contra timp...nu am scarite.
lungimea 5, mai tehnica sub tensiunea picaturilor
Dupa spit, in fisura imi obosesc antebratele. Picioarele nu gasesc prize. Incerc sa ma odihnesc, sa trec cu un friend, sa fac o bucla de picior. Cerul ramine inorat. Respir si depasesc pasajul. Asa trebuia sa fac de la inceput !
Deasupra fisurii mai sint vreo 2 pitoane pina in regrupare. Vine si Dan destul de consumat dar totusi cu chef de poza pe un tanc expus.
Nu ne-a disparut zimbetul Ura!
LC 6
Lungimea 6 urca citiva metri drept, traverseaza stinga peste o muchie ascutita si apoi pe un teren tot mai usor presarat cu pitoane conduce dupa 30m sus la padure, la ora 16.
la finalul Traseului Caprioara
Intre timp am zarit si iesirea din hornul Iepurasului. Abia astept ziua de miine! Ne energizam, stringem bagajul si coborim. Hm, nu-i prea placuta panta.
Mielul cel Blind ora 17
Trecem pe la baza peretelui si vedem echipa lui Ceapone(totpedrum.blogspot) in Mielul cel Blind.
Revenim la tabara, stringem niste lemne de foc dar pe care eu le folosesc la construirea unui gard in jurul cortului. Perechea de la celalalt cort a plecat intre timp si sintem singuri acum.
Sintem destul de obositi.Si ne relaxam...paradisul!
heaven
Si din pacate izvorul din zona e secat si luam apa de linga stina.
Cade noaptea inseninata. Pe la ora 23 aud fosnete in padure. Cineva, ceva alearga acolo. Dupa grohait sint mistreti! Dau un fluier si se potolesc. Noaptea continui sa dorm iepureste. Ne trezim pe rind, cu ceva cosmar si batem in cort, fluieram, urlam. Cred ca-s in capul nostrul acei mistreti.
3 MAI 2013, VINERI
5:20 alarma mobilului suna, dau de citeva ori aminare. Oboseala din ziua precedenta si lipsa antrenamentului precum si confortul cortului ne mai retin. Eu am avut decit o foaie subtire de sac de bivuac, dar a fost ok, 10*C dimineata e prea bine!
Mincam si plecam iar spre peretele Animalelor. Hotarim sa lasam la baza rucsacul meu cu semicoarda si ceva haine. Azi e mult mai cald si soarele deja bate in stinca.
Iepurasul 5A
Intram in traseul Iepurasul, grad 5A, batut in 1975. Este 9:35 cind inca ne echipam la baza muchiei.
Plec, asigur anevoios in primul piton si continui. Zonele cu iarba si pamint sint enervante si periculoase. Si spre disperarea mea nu vad alt piton.
LC 1, Muchia Iepurasului
Pfff, gata, asigur tocmai cind Dan dorea sa-mi spuna ca n-am sanse daca pic. Continui spre baza traverseului dar cum sa plec fara asigurare? Caut o fisura si plantez un piton ucrainian. Sper macar sa ma infrineze daca alunec pe aici. Las si ciocanul in carabiniera intrucit avem doar unul. Pornesc sfios pe traversare, asigur la alte cuie si intru in hornul vertical, pasajul cheie al lungimii. Aiurea rau aici, pamintul de sub picioare si iarba inca uscata nu permit o inaintare lesnicioasa. Partea finala e si mai aiurea, trepte de pamint instabil. Stau cit mai cracanat in ramonaj cautind asperitati. Ura, regrupez extenuat!
Am o sete mare in mine si inima imi bate inca tare!
Urmeaza si Dan care incearca sa scoata pitonul meu. Decidem sa-l lasam acolo(15 lei bucata cumparat de la Galati) dar imi pare rau de locul amplasat, cam mascat in iarba.
11:15 Dan soseste in R1. Eu sint topit, din cauza caldurii papucii ma string si ma rod. Stam incomod intre musuroaie de furnici si sopirle! Stiu ca urmeaza o lungime curata de stinca, usoara dupa unii dar sint stresat.
LC 2
Vedem cam greu primul piton...plec, fac niste smecherii de asigurare in cordelina, asigur.
LC 2 Iepuras
Ajung usurel si la alte pitoane pe linia crestei, dar soarele si stresul avut dinainte ma blocheaza. Incerc de 2 ori pasajul si finalmente renunt!(12:15). Asa-i in alpinism, nu mereu poti urca ce doresti. Oricum e prea cald si nu-i niciun nor.
Sintem salutati de echipa lui Ceapone ce va urca in Pantera Roz. Sint supus unor manevre dificile pina in regrupare, coarda refuza sa vina asa ca impovizez niste trepte din cordelina pina detensionez coarda.
Apoi Dan rapeleaza pe un singur fir pe coarda de 50m iar eu voi mai face un punct de regrupat mai jos.
Sint fericit ca scap de papucei si ca simt pamint solid sub talpi. Ce senzatie, cita usurare. Tragem de sfoara si studiem Lupul, mai greu dar se pare mai bine pitonat, cu pasi de 6.
intrare in Lupul cel Rau
Cind soarele batea direct in Poiana Inului sosim si noi la cort si nu stim cum sa ne refugiem mai repede in padure la hamac.
privind spre Bucsoiul si zapada ramasa
Si intre timp apare si o capusa nazdravana. Uf. Si uffff ce gust amar am fiindca am renuntat acolo sus. Dar eu nu ma impac cu soarele.
Seara ne defatam la un foc si incercam sa ne odihnim mai devreme. Ne vom trezi devreme pentru Lup.
4 MAI 2013, SIMBATA
6 ies din cort si aprind aragazul pentru ceaiuri. Cerul e inorat. Si studiem prognoza de pe internet, hm, ploi intre 9-11 si mai spre amiaza. Asa va fi?
Mincam, pregatim echipamentul si pe la 8 incep picaturile. Si dupa un mic dejun copios nu avem alta alternativa decit sa ne punem la somn. Picura marunt dar inca ar fi timp sa urcam ceva in Chei.
11 stringem tabara si coborim. Soarele ne face cu ochiul. Pe vale sint multe corturi si masini si din pacate nicio pubela de gunoi desi s-au amenajat foisoare, scene si un gazon plat.
bolovanul prostului
E destul trafic in zona si pina ne echipam se linisteste putin zona de la piciorul Santinelei.
la R1 din Santinela
Cerul s-a inorat iar dar vom incerca sa urcam in Creasta Generalului.
nu arat muschii ci preluam buclele
Prima lungime de 40m o fac din 2 bucati cu regrupare intermediara in mijlocul "peretelui" din pricina ca nu am decit 9 bucle iar coarda s-ar freca.
lungimea 2
Prima lungime conduce la un cablu gen via-ferrata ce incinge muntele.
Picura si ii dam de zor la trasul sforii. Si ne hotarim sa coborim pe linga cablu spre dreapta inapoi in sosea.
Surplombele
Stringem bagajele si la 4PM plecam spre Poiana Secuilor pe o ploaie marunta. Tot e bine!
Intre timp a aparut noroiul de suprafata si noi ne orientam fortele catre marsul spre Predeal. Bucegii au caciula insa uneori distingem vaile nordice. Reusim sa ajungem la timp inapoi in statia cailor furate romane si spunem la revedere acestei zone.
Mintea mea deja coace o noua revenire pe acest tarim, pentru a repara greseala si a urca intreg traseul pe care l-am urcat secund in 2011(vezi aici)
La miezul noptii, prin Ploiesti, trecind pe linga mai multe biserici, lumea venea sa-si ia foc pentru luminari. Era Pastele evreilor si ortodocsii ieseau in numar mare blocind chiar si strada. Of, of, de ce n-ati iesit asa si la votare? Va era greu? Au fost 14 ore in care puteati merge sa stampilati si sa va decideti viitorul.

Un comentariu:

ciprian teodorescu spunea...

pai aia care au blocat soselele patriei noastre dragi fac parte din cei 7,4 milioane de locuitori care se considera o forta,dar,de fapt,ei sunt condusi de o mana de derbedei de vreo mie de oameni.
am auzit ca de Pasti ,spre Constanta,au pus jandarmii pe langa caile furate romane ,cica sa nu mai fure unii cetateni,componente de pe cf.
romania este foarte frumoasa,uitandu-ma la pozele dumitale.pacat ca cei 7,4 mil.sunt asa de "credinciosi".....