miercuri, 19 decembrie 2012

O zi de iarna in Costila

Album foto: https://picasaweb.google.com/101018020664577344875/Costila18dec2012

Noiembrie, jumatate din decembrie...mmmm, o perioada lunga in care baschetii mei nu au mai atins muntii. Campania electorala m-a obosit dar mi-a mentinut si antrenamentul. Zapada si frigul sint prezente la cimpie de 2 saptamini si, curios cum e la inaltime am purces incet catre refugiul Costila. Eram dispus la mai multe zile dar coechipierul s-a retras.
Ramin uimit de cita zapada este pe strada si ma intreb cita va fi pe traseu si daca mai sint urme. Si spre surprinderea mea pe Munticel este facut un transeu in care nu ma afund mai sus de glezna. Este racoare si viscoleste. Mersul cu gluga trasa peste sapca nu este prea avantajos fiindca nu se mai aud zgomotele padurii.

Hotarasc sa urc pe traseul direct fiind parca mai scurt. La peretele cu placute ma asteptam sa gasesc si ceva gheata dar...visul meu de a exersa tehnica gaurilor in gheata se spulbera.

Nu..:-)) Sint norocos si gasesc gheata suficienta. Lucrez de zor si dupa vreo 3 infiletari reusesc sa potrivesc gaurile dlui Abalakov. Acum ramine sa introduc o chinga si s-o recuperez cu o sirma. Fata mea radiaza...Yupeeee! Am facut sistemul su acum hei-rup, hei-rup, mai sa fie, chiar nu se disloca gheata.
Inghetat dar fericit pornesc spre refugiul Costila. Ca niciodata, am la mine doar un bat de schi. Mda, dar pioletul si coltarii nu sint necesari, caderile(rare) se fac pe o saltea moale, si mai important e ca nu ies inoroit!

Vaile sint acoperite de zapada in care nu te afunzi prea mult. Se pare ca sezonul vailor poate incepe. Pe alocuri viscolul a acoperit patul traseului insa mai sus de genunchi nu ma afund.

Deasupra refugiul, la pascut este o capra grasa. Ce-mi place ca nu e sperioasa insa oricum singura cale de scapare era sa treaca pe linga mine.

Ii dau spre refugiu unde-mi prepar o supa de fidea si ceai. Intre timp termometrul indica -5*C afara, dar nici in incapere nu e prea cald. Cert este ca nu bate vintul.

Capra costilista paste linistita pe fetele din traseul Ragalia si revelion 74. Mai zabovesc putin cu aparatul in mina si o dau la vale ...inghetat! Brrr
Picatura, Tancurile si Costila Galbenele ramin acolo veghind deasupra vailor in peisajul inghetat. Se stie ca fetele astea au expozitie estica inca acum par pereti nordici inghetati in care nu ai ce face cu degetele, fiind acceptati doar pioletii cu coada ergonomica.

Mai jos intilnesc 2 drumeti ce urca spre zona refugiului. E ora 15 dar poate ca nu vor inopta acolo sus la frigider. Ninsoarea s-a oprit si s-a mai incalzit. La nivelul orasului temperatura ajunge la -1-2*C.

Iata, printre picaturi, ceata lasa sa se vada si regii vaii Prahovei, Caraimanul si Costila.

Iata si filmul excursiei:

Un comentariu:

Hiker spunea...

si sa nu uit, jos pe munTicel erau ceva urme de pui de urs