miercuri, 11 iulie 2012

Prapastia Ursilor

E vara si mintea fuge la coarda intinsa si stinca...
-Noi cind mai iesim?! Nu-ti e dor de ceva trasee si adrenalina?
-Oh, sigur...dar hai sa ne incalzim in Prapstia Ursilor...Si asa e teren nou pt tine Dane!
Hotarim cam ce avem de facut si ne dam intilnire in Dimbul Morii.
Perioada 8-9 iulie 2012
Echipa: Paciu si Hiker
Album foto:
Film: http://youtu.be/JYpJ2BtII1E

Duminica, 8 iulie 2012

7:30 ne unim fortele la fostul motel Dimbul Morii(acum dezafectat, si ce rau imi pare pt ca era un simbol al zonei) si pornim pe valea Sipoaia catre Prapastia Ursilor. Sintem destul de speriati stiind ca zilele trecute fusese canicula. Dar acum am ales o zona umbrita si cu apa din belsug, de izvor. Valea e plina de corturi, asa puse in bataia soarelui. Nu inteleg deloc.

Terminam forestierul si urcam agale apoi traversam apa pe podet si pornim piepts vreo 10min pina la grotele din Prapastia Ursilor. Aici sint mai multe sectoare cu numeroase trasee, de catarare, alpinism si drytooling.
Citeva grupuri au dormit aici, la cort sau direct in grote si acum Paciu se recunoaste cu unii din ei.
Ne desfacem echipamentul si Paciu hotaraste sa urc eu cap in Hornul Frumos.


Traseul este cotat 3A(3B cu vopsea) si are 2 lungimi de coarda. Preponderent este "mersul" cracanat, in sprait si ramonaj, dar nu este important stilul de mers.

Pentru sufletul meu incerc sa urc cit mai natural, fara a ma ajuta de cordelinele si asigurarile din traseu.
Este un traseu clasic recomandat incepatorilor. Pasul este depasirea bolovanului surplombant din zona mediana. Sint aproape de rotpunk. 

Nu ma intereseaza timpul scos si imi place sa migalesc pozitiile si prizele sperind ca Paciu, filatorul, va avea rabdarea necesara.


Nu am mai catarat de o luna, dar nu mi-am iesit din forma(proasta) pe care o au "halpinistii" de ocazie. Eh, finalmente am si niste spectatori care nu lasa niciun ban la spectacolul prestat de mine.

Hornul Frumos, 3A(3B)

Nu am idee daca mi s-au facut poze, dar nici macar aplauze nu am primit, probabil ca Paciu i-a trimis repede la vale, la o balaceala in apa rece de munte.

Las 2 carabiniere pt o mansa si apoi culeg buclele si revin pe teren mai plat. Cu ajutorul cordelinelor se poate trece destul de repede, cine se grabeste. Dar escalada trebuie savurata, unde spui ca noi ne antrenam pt trasee mai obraznice.

Urcam fiecare in mansa traseul, adica partea dificila si ne retragem la putina odihna.

Intre timp, grupul isi stringe cortul si se retrage spre caldura Brasovului.
Catre ora 14 cerul se picleaza si tuna infundat. Si nu se anuntase nimic!!!


Traseul cu Bavareza 6c

Privim niste trasee de drytooling si scarite dar parca nu ma atrag, efortul tractionarii si statul aiurea in scara ma oboseste. Si in ce traseu de alpinism voi merge zeci de metri numai in stilul asta?

Nuuu, nu-i de mine...alta data!

Sintem hotariti sa exersam plasarea asigurarilor mobile, nuci si frienduri in Traseul cu Bavareza, grad 6c si 25m.

Pun 2 frienduri si urc in bavareza pina la spit. Se trece apoi surplomba (pas).
Pe mine ma interesa doar pasul de jos la mobile si ma opresc la un piton vechi cu inel batut intr-o fisura oarba.
Las coarda intr-un piton pentru o mansa si luam iar o pauza dar intre timp activitatea norilor si a tunetelor evolueaza si alerg repede pe o brina pentru a recupera coarda.



Ne odihnim intr-o grota lasind turistii sa treaca la 1m de picioarele noastre. Multi sint uimiti si incep sa rida...Sintem 2 ciudati!
piese de muzeu!
 Paciu face o descoperire...peste 10 pitoane ruginite, un muzeu in aer liber, accesibil doar celor care fac bivuac aici. Nu am mai vazut asa ceva. Pozam si lasam cuiele in acelasi loc fiind poate bine ca cei care au murit sa-si intilneasca fiarele in mormint. Rugina le va macina in citiva ani! Acum este epoca SPITULUI!

Trei Crengute 5b+

Spre seara mergem la sectorul Grota(de jos) si incercam cap traseul 2 numit Trei Crengute 5b+ de 18m(batut de Dan Cristoloveanu). traseu de fata cu ridicari si miscari intinse. 

Dupa incercarile lui Paciu imi vine si mie rindul si mai avansez inca un spit. Scaritele noastre ne sint de folos insa picioarele noastre in papuci au de suferit. Cine vrea sa urce cap ar putea sa aive niste anouri mai lungi pe care sa le arunce dupa niste colturi(daca aveti tupeu). Apoi punem o mansa de sus si ma dau pina la extrem. 
Phew, mi-a placut, tare interesante exercitiile de respiraie. 1-2-3, 1-2-3.
E bun si Chris Shaorma la ceva, am observat ca daca urli in traseu dupa prize minuscule dai randament. !!!
As fi interesat sa incerc pe viitor traseul dar cu buclele puse in spituri.



Bivuacul din Grota
Agatam mincare in perete si incercam sa dormim in grota de la izvor insa incepe atacul insectelor, tintari, paianjeni, capuse, furnici si alte nevertebrate. Nu sint indicate bivuacurile pe sol dar asa e in viata, cum iti asterni asa vei dormi!
Luni 9 iulie 2012
Amindoi atipim catre dimineata. Nu a fost frig deloc desi nu aveam saci de dormit. Paciu cu o paturica iar eu un sac de bivuac. Sint matinal chiar daca as mai vrea sa dorm. Si constat ca piinea mea alba feliata s-a imbolnavit, si acum are diagnostic "mezentericus" (boala întinderii sau boala cartofului, în limba engleză=ropiness). Enzimele amilolitice şi proteolitice secretate de bacterii afecteaza amidonul şi proteinele din piine.
Timpul trece, turistii trec pe linga noi, fac glume si catre amiaza reusim sa ne inhamam lasind iar tunetele si norii fara ploaie!
Paciu e hotarit sa intre cap...il admir si sper ca daca a dormit pina tirziu sa fie refacut.
traseul vizat de noi e Creasta Frumoasa, grad 5c, 55m(gradatia veche 3A dar in locul multor pitoane au aparut citeva spituri). Traseul cere mult echilibru, miscari dinamice si forta...
Creasta Frumoasa 5c
Creasta Frumoasa 5c fost 3A

Ii multumesc lui Paciu pentru prima asigurare si e rindul meu sa intru. Uneori ma ajut de scarita si intr-o fisura fixez chiar un friend. Alpinistii moderni au scos unele pitoane punind spituri si crescind dificultatea. E cam aiurea. 
Ajung la 2 pitoane cu inel dar dorinta ma impinge spre topul traseului. Creasta se domoleste si sosesc la un spit in care....nu-mi intra nicio caraba. Intru putin in panica dar remediez situatia cu cablul unei nuci. Mai sus nu vad pitoane si mai am destui metri pina in regruparea cu cordelina. Ciudat, desi e teren usor vreau sa ma retrag. Ma aventurez la dreapta spre o surplomba(traseul Puiul de Urs 7b+) de unde atirnat intr-un piton vechi la buza unui tavanel Paciu ma lasa salam la perechea de cuie mai solide pt o mansa.

Urcam amindoi in mansa si ne descurcam bine. 
Hm, probabil ca sint deja obosit, fiind trezit de la 6-7 dimineata si fara chef. Ne intrebam cum arata un traseu vechi de 6A daca asta de 3A e taricel...ce conditie aveau pionierii.


Gata, mergem in Hornul Crenelat 2A, 2LC, cel despre care auzisem de vreo 15 ani.
Hornul Crenelat 2A, 2LC, retragere prin padure

E 19:30 si mai sint aproape 2 ore de lumina intr-un horn destul de intunecat. Escalada la liber intr-un horn adanc. Iesirea din traseu se face trecand printr-o fereastra. Se regrupeaza la pitonul 2 iar dupa ramonaj(4-5m) exista un spit. Nu am nicio problema doar ca nu am ramonat niciodata asa de mult. Mi-a placut, desi prea usor la ce aveam eu in cap. Cei plinuti sigur vor avea probleme. Pe horn au intervenit modificari, aparind bolovani pe talveg si marind dificultatea. La papuci a mers snur!
Ne retragem la stinga prin padure si apoi urcam la Grota de sus pentru inca o noapte.
Marti 10 iulie 2012
Adormim catre dimineata datorita discutiilor...politica, creatiune, religie si...etc ca intre baieti.
Dimineata la 8:30 sosim la Dimbul Morii, la caldura, si cu alta destinatie, mai inalta!



Niciun comentariu: