sâmbătă, 24 martie 2012

Craiul de Echinoctiu

Simplu...inima si picioarele vor sa zburde prin coclaurile nemarcate ale Craiului. Tovarasii sint ocupati cu probleme adevarate de supravietuire si nu duc viata mea de boem amorezat de calcar :)
Amin tura vreo 2 saptamini timp in care nu-mi dau seama ce ar putea sa se mai intimple pe munte. In ultimul timp ma simt tot mai slabit de la o prostie de guturai. Ptiu...nu am patit nimic cit am stat afara la -15-20C si o iau in freza la final de sezon. Sper ca la efort, odata cu transpiratia sa iasa si virusii.
Album foto: https://picasaweb.google.com/101018020664577344875/CraiulLaEchinoctiu
Filmul turei: http://www.youtube.com/watch?v=IKhiR5CWW-M

Miercuri, 21 martie 2012
Cu dimineata in cap si cu un baban rucsac pe umeri sosesc in Brasov la 7 AM. Pina la trenul Regiotrans de Zarnesti mai stau inca un ceas. E racoare dar la soare te incalzesti frumos. Noaptea trecuta a cazut inghetul si bruma. E ok daca asta se intimpla la 4-500m alt. Sus pe Cioringa va fi beton.
Ora 9 tranzitez orasul Stalin(Zarnesti) si prind repede drumul de Plaiul Foii. Pe aici am alergat in ianuarie 21km, parfum sa alergi pe zapada!
Piatra Mica si Turnu

Pe alocuri se vede inca zapada pe marginea drumului. E caldut, iar la trecerea camioanelor praful se ridica usor in aer. Abia astept sa trec repede de marsul de apropiere, de cei 12 km.
se toarna un film

La confluenta primelor Birse(Intre Birse) sint multe rulote si camionete. Aici se toarna un film(Castle Film Studio), eu trec prin mijlocul lor, cineva ma saluta si apoi imi spune ca ei string tabara ca le-am stricat filmul. :-)  Ce bine! Se mai toarna filme in Romania, cind noi traim o drama? O tragedie?!
un ciufulici

Un "fioros" ciobanesc vrea sa ma insoteasca...si reuseste! Pe linga bifurcatia cu ref Diana incepe si zapada pe drum. La izvor fac o pauza si pun apa in bidoane. Pe iarba imi pun bocancii de plastic si incep urcusul spre Orlovsky
spre Cioringa
Dar ghinion...zapada e uda rau. Mai, hai ca asa este doar la soare, imi zic! Trec pe linga niste brinduse, dar inaintarea imi e teribil de groaznica. Pina intru pe urmele vechi mai am vreo 200m. Ce noroc ca sint in plastici. Aud cum se afunda si prietenul meu, dulaul.
Nicio jmecherie pe urme, aceeasi zapada enervanta. La fiecare al 3-lea pas te afunzi pina la genunchi. Dai sa te ridici si intri si cu celalalt.
o parte a Briului Cioringa de Sus
Ce ghinion! Hai ca poate  la umbra in padure va fi altfel. Ma repet? Da...aceleasi miscari istovitoare. Am uitat cit de greu e primavara? Ce caut eu aici? Cind era pulver eram ocupat cu alte treburi....
incintat, desi obosit

Urmele ma conduc in scurt timp la Malul Galben. Deci urmele dispar pe aici, a fost si o mica avalansa si ma bag putin pe vilcelul din stinga. Dupa citiva metri imi zic sa urc pe traseul clasic, pe la cablu. Ciinele se retrage, e ud si poate mai intelept decit subsemnatul inca ambitios. Din stinga cad niste pietricele "aruncate" de o capra ce sta intr-o grota suspendata. Imi pun casca si intru in hornul central.
hornul spalat
Apoi fac dreapta pe niste trepte de mixt, iarba si stinca. Urc nesigur fara coltari, si cu prima ocazie imi pun si ghearele. dau de zapada mare si uda si apoi zaresc si cablul care e in mare parte acoperit de zapada. E de real folos si te ajuta sa treci peste zona expusa. O iau la stinga...nicio urma, panta abrupta, zapada mare si umeda. Urasc primavara...
zona salbatica

Balauresc pe aici in cautarea unui acces spre Briul Cioringa. Ajung la o mica momiie, e destul de tirziu dar inca mai trag nadejde sa gasesc ref Sperantelor. Ma misc greu, seara se lasa, urc in reluare si la 8 seara ma opresc intre un perete si niste stinci. E o strunga mica. Curat locul de zapada si pornesc aragazul. Apoi intru in sacul de dormit si in cel de bivuac. Temperatura scade noaptea doar pina la punctul de inghet!
bivuac
Joi, 22martie 2012
Noaptea am avut ceva vint si aflat sub un perete eram expus caderilor de pietricele ori crengi. Dar ca precautie, am dormit cu casca si emotionat!
La 7 dimineata imi string bagajul si pornesc inapoi la vale pe aceeasi zapada enervanta si umeda. Nu are rost sa mai stau in zona. E prea cald...
rapel la retragere

Dupa cablu ma retrag in rapel! La conul de zapada imi scot coltarii si bag pioletii si coarda. Imi e lehamite de intoarcerea prin padure. Nicio schimbare, ma afund la fel de mult, ba chiar e mai rau la coborire...I hate this, I hate this.
calcar original

M-a mincat undeva...Cerul e putin inorat si macar nu sint pirlit de soare. Dar jos linga Stina lui Biduc apar razele soarelui si o adiere de vint. Imi iau si eu micul dejun pe la 11, niste paste cu budinca si alte maruntisuri.
primavara asta totusi nu-i decit o copie?!
Apoi pe la miezul zilei hotarasc sa trec la PLANUL B, ref Spirlea, cu gindul ca vor fi mai multe urme spre Zaplaz. Zapada de pe Valea Spirlei se topeste in ritm rapid iar noroiul iese la iveala.
spre Spirlea, drum plictisitor si obositor
Aval de bariera dispar si urmele vehiculelor deci sa intelegem ca nu s-a mai exploatat!
Sint atent la ultimele surse de apa pentru a apriviziona. Urmele vechi din week-end nu-mi sint de mare folos, deseori ma afund pina la genunchi. Urmez firul vaii, la inceput in soare orbitor, apoi intru la umbra padurii. Daca fac pauze simt cum inghet repede, asa ca ma misc.
Pe la oea 15 sosesc si la ultimul indicator ce ne arata un timp de cca 10min pina la refugiu. Panta creste la inceput si in pas de melc, pe zapada groaznica ajung la adapostul refugiului dupa inca vreo 20min.
spre Tamas

Primul lucru fac poze. Apoi incep si planuiesc programul zilei urmatoare cu trezire la 5...
Vineri, 23 martie 2012
O cucuvea ma deranjeaza aproape toata noaptea si reusesc sa ma odihnesc mai putin, asa ca ma trezesc pe la 6. Constat ca zapada e tot moale iar temperatura e de +2*C. Plec aproape de ora 8 cu aproape tot bagajul, urmind sa-l las la baza traseului. Dupa citiva pasi simt cum elanul imi scade. Oare am nevoie de 2-3 elani?
Omul si spirlea

Se anunta o zi senina dar eu incep si string din mandibule. Ma afund destul de rau. Sub niste copaci imi las marea majoritate a lucrurilor si continui.
Bleah! V-am zis ca nu sint un specimen ce renunta usor? Acum ma lupt cu zapada moale, crezind ca fiind mai usor voi avansa mai lesnicios. Ei, ma opresc...am venit cale lunga pina in Spirlea pe ingrozitorul drum de Plaiul Foii. E tare greu, 1-2, pasul 3 si BEEP-BEEP! Cit sa mai continui? Sint un tip pudic si nu mai pot scoate pe gura vorbe. Asta e, ma retrag.
Imi dau seama iar ca iarna inseamna decembrie-februarie! Cit zapada e inghetata sau pulver. Apoi intervine alt sport, unul amestecat cu injuraturi si cu spume la gura!
Stau putin la soare si apoi plec ingrozit cu gindul ca la coborire va fi si mai greu, gravitatia ajutind sa intru si mai mult in zapada.
Primavara
Pe sus imi iau timp si admir citiva ghiocei, uimit fiindca in gradina mea abia au scos capul din zapada in urma cu o saptamina
campanie de recoltare

De retinut ca puternicele si inteligentele tractoare au reusit sa faca pirtie si sa intre pe o vale laturalnica de unde transporta materie prima, nu pentru fabrica de celuloza din Zarnesti, ci probabil pentru vreun rege. Si mai rau, tiraste busteanul fix pe drumul principal Plaiul Foii-Zarnesti distrugind forestierul.
mars de apropiere dar nu pe cal
Urmeaza acelasi aerant drum de 12-13km pina in Zarnesti. 
bheee
Oile sint prezente in Valea Birsei exersesind mestecatul ierbii. Si uite-asa, am incalecat p-un tren regio spre Valahia si v-am spus povestea mea de la care aveam asteptari mari.
E clar, e cald, e sezonul de stinca!
Niciun comentariu: