sâmbătă, 10 septembrie 2011

Coltul Picaturii, Caraiman

In 11 septembrie 2009 in echipa de 4 am reusit sa urc Coltul Picaturii(vezi aici filmul http://www.youtube.com/watch?v=6YcUqfjo63k sau albumul foto https://picasaweb.google.com/101018020664577344875/FalezaPnaTzapuluiColtulPicaturiiAlbisoaraStrungiiBucegi1113septembrie2009). As fi vrut sa fie intreaga creasta dar ne-am miscat greoi si am pierdut cca 22 ore. Visul a ramas acelasi...creasta intreaga si incercare pe timp de iarna.
In primavara ii povestisem lui Noam despre un traseu cu cca 15 rapeluri. Hai acolo imi zice. Vara aproape ca trecuse dar reusim sa programa traseul pentru 11 septembrie 2011.
Echipa: Noam Avnon de la Vila Vitalis(Predeal) si subsemnatul, Dan Alexe
Album foto: https://picasaweb.google.com/101018020664577344875/ColtulPicaturii11septembrie2011CuNoamAvnon
Film: http://www.youtube.com/expeditii#p/a/u/2/7tDFmaRYVpY

Sosesc la 6 AM in Busteni si-mi astept coechipierul. Nu vroiam sa intirzie prea mult fiindca urma sa facem un traseu serios prin jungla. Cerul senin adeverea si prognozele  meteo.
~8AM ma gasesc cu Noam, luam citeva dulciuri si facem rucsacii
prea mult echipament
Pentru o escalada usoara ca Picatura avem prea mult echipament. Totusi nu voi renunta la 2 pitoane si ciocan.
De asta data am un rucsacel light, unul de scoala in care am inghesuit prea multe.
tinta noastra
Pornim voiosi spre Kalinderu pe strada Fintinii. Apreciez ca vom ajunge pe virf in 4-5 ore, iar coborirea ne va lua inca 4-5 ore. Avem 2 corzi, iar Noam si-a luat si papucii. Asa ca nu avem motive sa nu-l facem. Urcam apasat si in scurt timp simtim caldura zilei. Ii explic ca pe aici iarna e pirtie de schi iar el imi zice ca e o zona de bicicleta...bine.
ce poteca larga s-a facut
Prima pauza e la izvor. Trebuie sa fim atenti la intrarea in Drumul Vaii Seci si la marcaj. Acum s-a mai defrisat iar pe sub telescaun se face pirtie de schi.
Caraimanul si Kalinderu
Pentru Noam se simte oboseala acumulata de-a lungul lunilor: maratoane, alergari cu bicla si munca 7/7. Iar acum cind prinde o zi libera vrea sa urce cu mine. Place-place-place. Pe sub telescaun se face o pirtie si peste tot e pamint si santuri.
sarim santurile, 8:40AM
Asa ca vom sari si noi in directia Vaii Seci. Prindem marcajul aplicat in urma cu citiva ani si urcam comod pe o poteca lata. La 9 fix sosim in Valea Seaca a Caraimanului. Ii explic ca o vom face la iarna cind va fi ca un tobogan. Cineva a construit o momiie mica. Prefer sa aleg drumul vechi catre Vilcelul Picaturii/Spalat.
In Valea Seaca, la o momiie, 9:00AM
Cele 10minute trec repede si nu gasesc  Vilcelul. Noam se asteapta sa fie poteca si vrea s-o cautam. E imposibil sa existe...Pai daca alpinistii fac virful de ce sa nu existe poteca ori marcaj. Nuuuu, trebuie sa urcam prin jungla. Ma asigur ca sintem pe drumul bun si ca nu ajungem in Valea Alba si pornim pe versantul sting in sus. Ne mai ajutam de copaci. Panta creste si gifiiala noastra la fel. Noam nu vrea pauza deloc.
urcus la bete de schi
Simt ca ii trebuie pauza dar el vrea sa continuam. Ok...Panta e mare dar el prefera sa urce la bete. Avem rucsacii usori insa ghetele lui vechi nu prea mai fac fata pe pamint.
sageata rosie...mi se pare doar mie? 9:45 AM
Sosim la o sageata ce ne arata drumul bun. Noam nu crede ca exista asa ceva. El nu vede nimic. Ii spun sa aive incredere in mine si sa continuam. Prima saritoare se ocoleste pe stinga, apoi mergem citva timp pe vilcel si sosim la a 2-a saritoare ce se ocoleste pe dreapta pe un horn pamintos.
la saritoarea a 2-a, 10:20AM
Esti sigur ca e pe aici? Da...sint a 4-a oara pe aici si recunosc clar locurile. Locul e destul de expus, dar cu atentie iesim pe brina ce conduce inapoi in vilcel. Odata am continuat pe creasta si a trebuit sa revin in acelasi loc. Ma alesesem doar cu o vedere exceptionala catre Peretele Vaii Albe.
deasupra saritorii 2, cu imagine spre virf
Vilcelul e destul de friabil dar continuam sa mergem ca pe oua. Sper sa nu fie cazul sa renuntam. Ii arat si pitonul de rapel din aceasta saritoare. In scurt timp iesim din firul vaii in Briu cu poiana. Intind o coarda pentru  asigurarea coechipierului. E prima data cind urcam in echipa cu coarda, asa ca e tensionat la manevrele pe care le fac.
mincati de muste la o pauza pe briu, 11:30 AM
Vrea sa-mi arate noduri, sa vada cum asigur, ce metode folosesc. Incerc sa caut briul spre Grota Comanescu.  Din pacate renunt fiindca nu vreau sa-l dezamagesc pe vreo expunere, sa intru pe ceva prea tare si sa coborim. Mai bine urcam o varianta pe care deja o cunosc bine.
spre Vilc Spinzurat 12:30 PM
Hatasul spre Vilcelul Spinzurat si Muchia Trandafir nu este prea comod sau vizibil. Avem o vedere buna catre Valea Alba. Dinspre Picatura se aud voci.
flori...
Coborim prudent citiva metri in Spinzurat si il urmam. Iarba e destul de umeda desi ultima data a plouat in urma cu 4 zile. Nu as putea sa urc cu bete pe panta asta.
pe Spinzurat
Parca e interminabila ascensiunea valcelului. Zona prezinta 2 locuri mai inguste ce necesita urcare la aderenta, bavareza sau tractare in anouri inlantuite.
belvedere, ora 14 PM
Sosim la un umar cu o priveliste minunata asupra Vaii Prahovei. E destul de tirziu si nu-mi dau seama de ce!
ultima portiune spre virf
Continuam aproape tiris pe sub crengi apoi iesim intre jnepeni. Nu gasesc hatasul bun si ma catar printre crengi foarte abrupt. Sper sa nu mi se rupa firul, adica vreo creanga.
Briul de sub Fisura, 14:30 PM

Sintem pe briul de sub fisura. Ma grabesc sa pun statia de asigurare si sa cercetez zona. Imi pun casca si urc in bocanci.

Inceputul lungimii trece pe linga zadele din imagine. Asigur la pitonul existent mai jos si apoi pun o bucla la ultimele zade.

Ma inalt lejer in fisura si ma vad dintr-o data deasupra copacilor.
Hm, nu am niciun sentiment, nicio ameteala.
Stau si ma gindesc ce teama imi era aici in urma cu citiva ani.

Vad urmatorul piton, fac o cheie cu mina si piciorul in fisura, gasesc o priza buna de picior, panta scade. Unde o fi "burta" putin negativa?
Gata, asigur si la urmatoarele cuie.


sub fereastra Picaturii, 15:00PM
Am timp si de fotografii cu toate ca sint cap de coarda si e tirziu. Ce traseu aberant!

coarda vine bine prin carabiniere
Urci citeva ore prin jungla ca sa urci apoi o lungime banala.
Abia astept iarna sa ajung aici. Ma bucur mult de peisaj si ma simt in largul meu. Ce naiba aveam acum citiva ani? Ma suparam rau de tot daca clacam acum asa cum mi s-a intimplat in 2008 cind m-am vazut obosit deasupra padurii si am facut cale intoarsa spre Busteni.
Peretele Vaii Albe
Pun statia intermediara la doi pomi solizi si imi strig partenerul.
micuta fereastra a Picaturii
Timpul trece si Noam nu incepe sa catere. Am tras coarda libera si astept. Inteleg ca se echipeaza, papuci, stringerea regruparii, etc.
Noam iese linga fereastra
Am ales varianta mai grea, si am ocolit fereastra. Sint bucuros ca am ajuns aici, nu e un timp pierdut.
in drum spre Coltul Picaturii
Mai avem citiva metri pina pe virf si facem o asigurare formala.
pe Coltul Picaturii 16:15 PM

Sintem pe virf dar nu avem prea mult timp. Verificam mailuri, incarcam telefoane si ne energizam putin.

Admiram peisajul si sintem uimiti. E un colt aparte din Bucegi, mai frumos si salbatic decit Crucea de pe Caraiman.

Incerc sa disting detalii in Peretele Strungii. Voi fi nevoit sa revin aici special pentru integrala.

Pregatesc coarda de rapel si buclele de prusic pe care le voi folosi la insistentele lui Noam.

Merg atent spre punctul de rapel si fac un "S".
Gasesc repede cuiele, 3 la numar solidarizate.


Ma tot intreb cit de rau poate fi primul rapel, cel de aproape 25m. Hai odata Dane! Esti zmeu sau om?
Noam pe primul rapel, 16:40 PM
Arunc coarda si gata...nu e greu deloc. Facem inca 2 rapeluri la fel de simple. Ne face o mare placere sa coborim in rapel.
la rapelul 2
La rapelul 2 cuiele sint amplasate putin mai sus de nivelul capului.
echipa Hiker & Noam
Sintem in strunga Marelui V. Sper sa am timp ca odata sa cobor si spre Valea Seaca. Pina string coarda il trimit pe Noam inainte pe Albisoara Strungii. Stiu ca e putin mai lent asa ca e bine s-o ia inainte. Nu e obisnuit cu terenul asta friabil.
pe Albisoara Strungii
Coborim pe primele saritori. Incerc sa le numar dar pina la urma le pierd numarul.
rapel in canion, 17:30
Noi am venit pentru rapelurile multe asa ca nu trebuie sa iesim in Albisoara Turnurilor. La un moment dat o iau putin inainte, gasesc un cui in perete, pun mina pe el sa-l testez. Abia il ating si ramin cu el in mina. Wow! Prea periculos. In apropiere gasesc alte cuie bune.
rapeluri in noapte
Noaptea se lasa incet iar in Valea Alba se aud oile si niste persoane care ne saluta. Ma astept sa gasim si stina de oi. Culmea!
Pe saritoarea mare 20:15
Ultimele 3 rapeluri le face la lumina frontalelor. Pe saritoarea mare Noam se duce primul fiind gata cu o a doua coarda. O mai prelungim cu o cordelina gordius de 15m pentru o coborire usoara a altor trepte.
la ultima saritoare, 20:45
ne racorim la izvor, 22:20

De la baza vaii AS, Noam vrea sa trecem direct in Valea Alba. E imposibil acum noaptea. Il vad stresat si obosit si nu-i place jungla dinspre Albisoara Turnurilor.  Imi povesteste ca e mai greu decit in jungla boliviana unde a stat 12 zile. Acolo putea folosi maceta si nu era nevoie de rapel ori sa mearga noaptea.

Gasesc destul de greu hatasul spre Valea Alba. E intuneric si-mi e greu sa merg pe drumul bun de prima data. Sint atent si la ursi! Cu ajutorul crengilor iesim in talvegul vaii.

Nu se poate merge spre Babele, ma intreaba?
Da, sigur, cu alta ocazie sau la iarna.




in Busteni 23:30

Urmam cu atentie poteca spre belvederea de la Verdeata. La ajustarea unui bat de ski i se rupe o nuca. Pamintul este acoperit cu un strat gros de praf facut de turmele de oi. Mergem destul de repede.

Oprim la izvorul din padure si ne racorim putin apoi sosim la marcajul Munticelului.

Se face ca in apropiere de Troita sa ratacim ,spre mirarea mea, drumul marcat. Ptiu. Cunosc directia si dupa un ocol iesim in spatele Caminului Alpin. E 11 seara.

Urcam repede in masina si nu apuc sa-mi dau hamul si fiarele jos decit in Vila Vitalis.



Filmul ascensiunii pe Coltul Picaturii:






Multumesc coechipierului Noam Avnon.

3 comentarii:

Dan Oancea spunea...

Ai reusit sa scoti un timp mai bun de data asta....aproape 15 ore in total.Fata de cat am facut noi in 4 oameni :)))

Hiker spunea...

Pentru un om antrenat pina pe vf nu dureaza mai mult de 4-5 ore si inca 4-5 ore pina in Busteni. Colegul avea niste ghete destul de tocite si nu avea incredere/aderenta prea buna. Apoi s-a cam speriat de jungla din RO care e mult mai "hard" decit cea din Bolivia :)) Mie mi s-a parut floare la ureche tot traseul, mai ales scurta lungime de catarat.
Sper sa revin si in iarna. Te bagi?

Dan Oancea spunea...

categoric! toata creasta picatura