duminică, 29 mai 2011

Traversarea Bucegilor 11-13mai2011

Obiectiv: traversarea muntilor Bucegi spre Bran
Perioada: 11-13 mai 2011
Coechipieri: Eran Gilboa, Noam Avnon
Album foto: https://picasaweb.google.com/hikerph/TraversareBucegiBusteniOmuBranCuNoamAvnonEranGilboa1113mai2011#
Filmulet: http://www.youtube.com/watch?v=7POBfU_7dqA


Ziua 1, miercuri, 11 mai 2011
Noam si Eran doreau sa mergem cu telecabina la Babele si de acolo spre Cruce(daca era timp bun), Pestera si apoi Omu. Insa eu doream sa urc pe jos. Cum nu i-am putut convinge sa urce cu mine pe sub telecabina am plecat singur urmind ca la Cabana Babele sa ne unim fortele.
Am plecat de acasa din Ploiesti pe la 3:30 dimineata intrucit la 4:10 era trenul alpinistilor ploiesteni. Simteam cum zbor spre gara-aveam bagajul mult mai usor, fara coarda, hamuri, fiare de catarat ori cort. Aveam 2 perechi de coltari(una si pt Eran) si 1 piolet.
6:00 Busteni, vreme senina cu adiere de vint. Ma indrept spre Valea Jepilor si trag tare pe poteca destul de uda. Cu citeva zile in urma(duminica) chiar ninsese bine la Predeal(si nu numai!). Acum se cunostea ca primavara a sosit(in padure :) ).
Claia Mare-Seaca Claii-Claita-Valea Jepilor

Fac 30 min pina la intrarea in poteca de sub Valea Mortii. Imi amintesc ca ultima data am coborit cu Sica in august 2006. E ceva timp si sint curios cit de refacuta e poteca.
Marcaje dese
Las in dreapta drumul forestier spre ref Salvamont. Continui in urcus. Vintul bate in rafale si ma intreb cum e pe sub si daca va circula telecabina. Baietii ar trebui sa ajunga in Busteni la 9 dimineata si sa urce cu prima cursa. Depasesc si un cablu (instalat pt vreo tiroliana?) in firul vaii. Acum urc pe versantul Caraimanului. Iarba inca nu a inverzit insa pomii incep sa-si deschida mugurii. Din cauza vintului sint fortat sa merg cu fesul si hanoracul.

Prima zapada o intilnesc in firul Claitei.

Sint atent la ursi si zaresc o capra destul de aproape de mine. Nu se sperie. Ma vede si paste linistita. Drumul e destul de abrupt si obositor. Dar eu vreau sa fortez si sa ajung inaintea primei telecabine care sper sa circule macar intre rafale. Unde imi indrept ochii vad numai gunoaie, pet-uri si alte ambalaje.
Cascada Caraiman
Ma apropii de cascada Caraiman. Poteca spre Portita este slab conturata acum, se vede mai clar putin mai de sus. Pe zapada vad numeroase urme de urs. Am fluierul de git insa nu mi-as dori sa am o intilnire.
Ursache filmat si pozat de Eran si Noam
 (Paranteza: Noam si Eran au trecut pe linga 2 puieti de urs, erau linistiti si se cam jucau pe sub cascada).
Cabana Caraiman

Poteca face un traverseu insa acum pe zapada este mai usor mersul direct pe vilcelul inzapezit. De sus coboara 3 tineri care-mi spun ca pe platou e zapada mare si ca e greu. Erau probabil straini pentru ca abia legau citeva cuvinte in romana.  Cablurile de pe parcurs sint in stare buna.
Pilonul din buza prapastiei
E ora 9 si sint atent sa vad telecabina. Sper sa fie si baietii mei acolo.
Cabana Caraiman

9:30 Cabana Caraiman. Sint intimpinat de o catelusa si inca un ciine si multe-multe urme de urs.

Nu poposesc aici decit 2 minute pentru poze. Urc spre Babele pe urmele mai vechi.
Spre Babele

Sint incordat si cu ochii dupa telecabina. Vintul e tot mai puternic si vremea se strica tot mai rau. Merg la statia telecabinei de unde prin semne intreb daca va circula astazi. Telecabinistul imi face un semn de balans. Deci e de asteptat.
Statia de teleferic si o noua constructie
Imi sun prietenii si le spun ca azi nu va porni instalatia. Ei inca nu plecasera de la Vila Vitalis(Predeal) si pentru a urca pe jos era tirziu. Stau pe holul cabanei si astept telefoanele lor cu noutatile.
Pe la 11 sosesc si ei la telecabina.insa rapunsul e negativ. Singura varianta scurta e pe sub cabina. Vorbesc prin telefon cu Petrut(salvamontist de la Baba Mare) care e jos la Busteni si il rog sa-i indrume pe baieti pe marcajul corect. Intr timp, ma plictisesc de stat la babele si pornesc iar la Cab Caraiman.
Zaresc la 100m sud de cabana 2 ursuleti care isi gasesc drum spre vale. Of, tocmai spre poteca baietilor. Sper sa nu se sperie. Astept afara infrigurat sosirea celor doi baieti.
Ctelusa de la Caraiman care avea si pui

Din cind in cind ma suna pentru a ma anunta ca sint pe drum. Ninge si bate vintul. Zaresc ursii in vale, pe la cascada si pe poteca. Nu e bine deloc.
Eran(stinga) si Noam(dreapta)
 15:50 sosesc Noam si Eran si mergem in cabana sa vorbim putin despre urmatoarea etapa.
Noam si Eran studiind harta

Ceaiul e foarte scump(5 ron/cana). Sintem singurii, doar cu cabanierii(probabil sot si sotie). Vom merge la Babele pt a vizita Sfinxul. Cum vizibilitatea era scazuta, planul de a trece si pe la Cruce cade.
Sfinxul

Vizitam Sfinxul timp in care vintul e tot mai tare iar baietii isi pun mastile pe fata. Ne intimpina Ginel si ne invita la un ceai insa noi sintem grabiti sa ajungem pe lumina la Pestera Ialomitei.
ii arat traseul si lui Eran
Poposim si la Cabana Babele unde ceaiul costa 3 ron. Nu e timp sa mergem la Omu, vremea fiind neprielnica.
cei 3 participanti la un ceai(sau mai multe): Eran, Hiker, Noam

Ceata se mai ridica cite putin si prindem curaj sa coborim la Pestera.
Pe Piciorul Babelor
 Afara inca ninge marunt, semn  ca mai jos va fi ploaie. Saptamina trecuta pe aici erau doar pilcuri de zapada.
Incerc sa gasesc Avenul insa cred ca este acoperit de zapada. Trecem in zona ploii si a burnitei.
Pe ploaie
Apoi ne indreptam spre Schitul Pestera. Din pacate sosim la ora 20 la pestera Ialomitei si nu mai poate fi vizitata, chiar daca ne cunoastem cu preotul si administratorul de acolo. Ne pofteste sa revenim a 2-a zi si ne indruma spre vilele manastirii pentru gazduire.
Hotelul manastirii
Dupa citeva discutii luam o camera cu 100 ron si mic dejun. Se pare ca miine, joi, se va minca de dulce. Sintem cazati intr-o camera cu 2 paturi dar foarte mica pt bagajele noastre.

Baietii incep sa scoata mobilierul pe hol si sa uneasca paturile. Treaba asta imi displace dar nu-i pot intrerupe. Stiu ca se vor supara calugarii. Apa calda de la dus tine doar vreo 2 minute iar caloriferele nu incalzesc camera.

Calugarii se alarmeaza, verifica centrala, lemnele, isi suna superiorii si se hotarasc sa ne gazduiasca in alta vila, in camera arhiepiscopului Nifon. Cind ne mutam bagajele, un calugar imi cere sa-l ajut sa re-mobileze camera: "oare asa fac si in tara lor?" Ma simt rusinat....
Intre timp prepar afara la arzator niste paste. Baietilor le plac pt ca sint flaminzi. Aici avem conditii: spatiu, apa calda, caldura(24grade). Aranjam cu calugarul de la bucatarie sa mai cumparam niste orez fiindca tura s-a lungit la 3 zile.

Ziua 2, joi, 12 mai 2011
Anuntasem ca dorim sa luam micul dejun la ora 7, asa ca am fost prezenti in sala de mese. O batrina ne-a servit oua fierte, salam, sunca taraneasca, salata de vinete, margarina, piine multa, gem de prune, zahar, ceai cit cuprinde, ceapa verde. Eu fiind mai vegetarian am pasat salamul si sunca baietilor. Nefiind obisnuiti cu grasimile, Noam si Eran au lasat in farfurie delicioasa(pt unii) sunca!!!
Pe balconul vilei

Ploua, ca mai toata noaptea! Si noi trebuie sa plecam la drum! Pina facem bagajele se face aproape ora 9 si mergem sa vizitam pestera(pt telefon va rog sa intrati pe pagina cu poze).Tarif intrare: 10 ron, inim 4 persoane.
Noam si Eran
Admiram timp de o ora toate galeriile amenajate si luminate si revenim la bagajele din vila. La iesire ne intimpina o raza de soare. Cit de frumos poate fi in Cheile Pesterii!
in fata noului schit din gura Pesterii Ialomitei
Noam mai cere niste cani de ceai si mai stam putin pina se opreste ploaia. Intre timp se cazeaza la manastire mai multi turisti. Stam si discutam cu preotul schitului. Pentru el, aici e raiul! Sint impresionat de cit de mult se bucura de acest loc.
Plecam spre Valea Obirsiei pe la ora 10. Speram ca in 5 ore sa ajungem si noi la Omu. Reincepe ploaia dar noi mergem banuind ca mai sus va ninge.
Conditiile din Valea Obirsiei
Urcam incet, intram in ceata. Le spun baietilor ca am putea merge spre ref Batrina, sa dormim acolo iar miine sa coborim spre Moieciu.
Nu incape vorba  asa ca urcam sustinut spre Cascada Obirsiei.
Depasim cascada pe care nu o vedem. Doar o auzim!

Este tot mai urit, vintul se inaspreste, incepem sa cautam marcajele si sa facem urme in zapada proaspat cazuta.

Timp de o vreme reusesc sa mentin linia potecii insa fac prea mult dreapta crezind ca sintem pe sub Mecet. Panta creste si socotesc ca trebuie sa iesim orim in marcajul spre Doamnele, ori inspre Cerdac.

La un moment dat zapada devine tare si mi-as fi dorit sa am coltarii in picioare. Am nevoie de piolet asa ca cine are unealta, se foloseste de ea.

Intram in rafale puternice si stam putin pt a nu ne dezechilibra. Iesim pe o creasta care nu-mi pare cunoscuta. Pentru citeva secunde ceata dispare si recunosc in dreapta valea Sugarilor. Deci noi ne aflam in Creasta Coltilor Obirsiei de pe care e grea o continuare. Sintem destul de inghetati, manusile s-au cam udat, iar solutia inteleapta e sa coborim cam pe unde am urcat. Mai mult alergam pe vilcele, urlam(veti vedea in clip!)
Cascada Obirsiei

Sosim si la Cascada Obirsiei(16:30) insa baietii nu sint impresionati, poate si ca e cam acoperita de zapada si nu are debit. Le propun sa se gindeasca si la inoptarea intr-o stina, gen Piatra Arsa ori Sugarilor. Ne oprim sub un bolovan care ar putea fi un refugiu. Facem ceai si ne revenim. Pe vale, vremea s-a mai imbunatatit si mergem linistiti.
La intersectia dintre iarna si primavara

Eran e surprins si curios de conditiile unei stine. Ar dori sa fie cald, nu-l intereseaza daca e praf sau nu e dus. Ok, daca nu-i va place, vom merge in Babele.
Piciorul Babelor si Stina Sugarilor

Facem o scurtatura si iesim in Stina din Valea Sugarilor. Vom ramine aici, fiind mai liniste si mult mai comod decit intr-o cabana. Nu-mi place atmosfera dintr-o cabana intrucit nu poti fi liber. De ex, in Babele nu ai apa, nu poti gati la primus, pot apare diverse personaje pe care nu ti le doresti.
Cina cu mamaliguta si ceapa
Reusim sa aprindem focul si sa mincam mamaliga cu ceapa si cascaval. Urmeaza o noapte de odihna. Miine vom urca la Omu si cobori spre Busteni.
Ziua 3, vineri, 13 mai 2011
Alarma suna pe la 5:30 iar Eran reaprinde focul. Eu pun apa pentru ceai si aranjez micul dejun.
poza de grup la cabana noastra
8:00 parasim stina si urmam valea Sugarilor. Traseul cel mai lejer e pe partea dreapta(geografica) a vaii.
Uneori ne afundam pina la glezne
Cerul devine senin iar noi urcam cu spor. Dupa vreo 2 ore zarim si marcajele ce vin de la Babele.
Spinarea Costilelor-Valea Sugarilor

Baietii sint entuziasmati. Iesim in Saua Sugarilor si zarim si releul, Acele si Valea Cerbului.
releul

Virful Omu e inca in ceata, asa ca sintem nevoiti sa marsaluim spre el. Ne place sa credem ca urmele din zapada sint ale noastre, de saptamina trecuta...:))
pe drumul de iarna

Urcam pe drumul de iarna, pe care vara se poate merge cu bicicleta.
linga Mecet

Sosim linga Mecetul Turcesc, punct de reper important in Bucegi.
Ocolind Gavanele
Urcam spre Gavanele si trecem pe linga intersectia cu Pestera. Apoi ne inscriem sa ocolim si Bucura insa Eran accepta propunerea mea de a urca pe Vf Ocolit(Bucura, 2500m).
Bucura
E incintat de priveliste. Se face tot mai cald si ceata de pe Omu dispare.
cabana e inchisa! Ura!

12:30 Virful Omu.
Sintem bucurosi si uimiti ca e inchisa cabana. Speram sa fi dat faliment umflatul ala. e uimitor de cald. Facem poze si incercam sa stam putin in statia meteo. Sintem primiti cu greu. Imi e sila de atitudinea acestor oameni(cabanieri, meteorologi). Incarcam aparatura de la panoul solar(16V) al lui Noam. Mincam ultimele merinde, bem apa din bidonul nostru si la 2PM plecam.
Bucsoiul Mare si Balaurul
Gindeam sa coborim pe Morar si prin Saua Morarului. Se pare ca e risc de avalanse(spunea o femeie de la Meteo)...asta poate fi mereu. Cel mai bine se vede la fata locului starea zapezii nu de la distanta.
Deodata, Eran zice ceva de Bran, sa coborim intr-acolo. Ok, de ce nu, daca traseul de vara e de cca 5 ore, vom ajunge pina diseara. El avea avion a doua zi seara, dar era timp suficient. Problema principala era mincarea: mai aveam doar fulgi de cartofi si benzina putina.
Eran incintat de vremea buna
Incepem o coborire rapida. Zapada este foarte uda, dar nu mai conteaza.
Sus este Omu, si caldarea Gaura

Trecem prin Saua Hornurilor si le arat drumul spre Malaiesti.
Cornise
Conduc si fac urme. E tot mai cald iar bocancii tot mai uzi. Urcam aspru si rapid pe Scara.
caldura mare

Baietii se lasa la mineca scurta. Ma tot intreb de ce ramin asa in urma. Dar ei sint ocupati si sa se bronzeze. Tai pantele pe dupa stilpi, e destul de sigur acum. Gindesc ca nu vom putea merge pe Tiganesti-Clincea deoarece cablurile sint astupate si nu stim exact linia.
zona Tiganesti

Sosim la bifurcatia Tiganesti-Ciubotea, si incercam sa studiem terenul dar nu stim continuarea, ora e tirzie  si hotarim sa coborim pe Ciubotea.
Culmea Tiganesti
 Cu parere de rau ca nu vom vedea noul refugiu din Tiganesti coborim spre Ciubotea.
 
Cornise spre Ciubotea
Urmam linia stilpilor desi.
Spre Ciubotea
Zapada e tot mai putina si uda. Apar mici piriiase. Coborirea pe zapada e mult mai usoara decit pe iarba si stinca. Timpul trece dar marcajul e foarte bun. 
Taiem pe un vilcel
Dupa ce coborim o creasta, marcajul ne orienteaza spre dreapta coborind intr-o caldare maricica.
Caldarea Ciubotea cu un vechi bordei si o grota
Vedem alte urme de urs ce vin dinspre un perete abrupt. Urmeaza alte coboriri abrupte si finalmente sosim la limita cu primavara.
Ce paradis

Raminem putin sa mincam si sa topim zapada pentru ceai. Pacat ca nu gasim apa si pierdem timp cu topitul.
ultimul prinz saracacios
 E o zona frumoasa, urmeaza sa intram in padure. Marcajul, triunghi galben, e bine aplicat pe copaci. Mai intram intr-o poiana apoi iar in padure.
la Salvamont
 Sosim la Salvamont Bran(Poarta) si apoi coborim pe drumul forestier ce ne scoate la vile si la o pirtie de schi cu teleschi.
Animale la casa Nenciu
 Sosim la asfalt si intram in vorba cu Nea Nenciu care are o casa cu camere de inchiriat. E destul de tirziu sa mai prindem un autobuz spre Brasov dar ii dam bine. Un taxiu din zona ne cere cam 80 ron pina la Predeal. Pe drum sintem luati de un nene care ne duce pina in Risnov cu gindul ca poate mai prindem un bus. In Bran trecuse de citeva minute, in Tohan la fel si asa ca am ajuns in Risnov gratis. Am gasit un taxi care pt 58 ron ne-a dus pina la masina parcata la telecabina din Busteni.
cina noastra de final al TransBucegilor

La ora 11 seara intram intr-un restaurant unde mincam cite o pizza apoi mergem la Predeal la Vila Vitalis.
Ziua 4, simbata, 14 mai 2011



Azi vizitam Pelesul(taxe mari dar noi oricum nu avem timp), manastirea Sinaia si Castelul Brincoveanu din Busteeni.
Fiind simbata peste tot e aglomeratie avind in vedere ca e o zi frumoasa..

Il lasam pe Eran la gara Sinaia si apoi revenim la Predeal.

Seara, la 20:45 am un tren personal spre Ploiesti.










Filmul aventurii noastre:





Filmul vazut de Noam:

Un comentariu:

Anonim spunea...

Every weekend i used to go to see this web page, because i wish for enjoyment, as this this web site conations actually pleasant funny stuff too.
Also see my page - Inscriere in peste 2300 pagini - Promovare web