miercuri, 25 august 2010

Custura Ciobanului

Pentru ziua de 25 august 2010 aveam planificat sa urcam Custura Ciobanului, traseu clasic de alpinism, grad 3B si 18 lungimi de coarda, pitonat slab(4-5 cuie in tot traseul de vreo 400m lungime).
Eu mai fusesem sa incerca aceasta custura in:
iulie 2004, cu Irinel Popisteanu, ne-am retras dupa prima lungime din cauza pregatirii reduse a coechipierului,
iulie 2005, solo, dar din cauza unei ploi in lungimea a 2-a am renuntat.
Acum, impreuna cu Ciprian Teodorescu urcasem Muchia tunsului.

Cea mai accidentata custura din Fagaras. Este foarte rar parcursa si relatata. Un obiectiv si un vis al turelor de iarna. Este un traseu alpin, de aventura, cu psihic tare, fara pitoane multe, dupa ghiduri se realizeaza in 3 ore.
Custura Ciobanului vazuta dinspre vest de pe la Piatra Prinzului, iulie 2005

Date tehnice: grad dificulate 3B, 18 lungimi de coarda; materiale tehnice: coarda/semicoarda de 40m, 5-6 bucle echipate, anouri, asigurari mobile. Recomand un set de statii radio intrucit deseori comunicarea dintre alpinisti este slaba iar semnalul de telefon la fel, cuiele pot fi optionale, mai mult pentru retrageri fortate.
Custura cu cele 2 strungi, a Ciobanului si Spiess
Traseul a fost urcat prima data in august 1930 de catre nemtii Richter-Ackermann iar in 6aug 1949 de Ionel Coman si Udo Falk.
Custura vazuta din partea estica
Cei bine antrenati pot continua de pe Vf La Podeiu pina in Strunga Ciobanului(2308 m) si apoi continua pina pe Vf Negoiu Mic. Este un traseu obligatoriu de iarna atunci cind se parcurge Muchia Tunsului.
Hiker aka Dan Alexe in prima lungime
Linia noastra porneste din Strunga Ciobanului(2308 m) spre sud. Ne putem asigura de stilpii care sustin lanturile.

LC1: se urca peretele ce margineste spre sud Strunga Ciobanului(2308m) intii pe niste pernite de iarba foarte usor dreapta apoi traversare stinga unde se gaseste batut intr-un pragulet un piton. Se continua traversarea si se iese dupa inca cca 10m pe o brina de iarba de 50cm. Se asigura la un colt solid inalt de peste 2m. Aici e bine sa se faca o regrupare intermediara, oricum brina ascendenta spre vest nu pune probleme. Se regrupeaza la un colt, posibil si fisura.
Brina usor ascendenta din prima lungime

Posibilitate de retragere: la cca 5m est de capatul brinei(in partea superioara) se face o traversare expusa si exact deasupra strungii. Se gaseste o teava cu inel de unde cu o coarda de minim 42m se rapeleaza la punctul cel mai inalt al strungii.

LC2: se urca direct peste niste mici trepte, se asigura la un piton(5-6m de la plecare) apoi se traverseaza dreapta si se iese in creasta ajutindu-ne de iarba si citeva fisuri. Se mai poate amplasa un friend. Regrupam pe creasta, la un colt, dupa cca 20m.
intrare in lungimea 2, iulie 2005, acum exista si piton

Mai departe se pierd numarul LC, fiecare regrupeaza unde poate(sint multe zone cu colturi). Urmeaza o descatarare ciudata pt cap si un mic rapel dupa colt pentru secund. Ne dam seama ca de la ultimul piton ar fi trebuit sa traversam(nu stiu cum!) mai mult spre drepata si iesit in creasta pe un horn scurt unde la iesire dam de un piton. Oricum cred ca mai usor e sa iesi in creasta.

Avem in fata minunata si salbatica creasta
Escaladam sau ocolim tancurile iesite in cale. Sosim intr-o mica strunga de unde sintem nevoiti sa urcam un turnulet. Mai lesnicios e sa urcam pe stinga unde panta e de 70grade si stinca fisurata. Ciprian incearca o diretissima, pierde timp si urmeaza calea normala. Nu ne prea auzim, urlam unul la altul, el are semnal iar eu nu insa vintul se calmeaza si ne auzim. Pornesc si eu, sosesc repede in virful tancului unde gasesc un piton lama de unde fac rapel in strunga Spiess. Ciprian nu-l vazuse si oricum era asigurat "bine" de mine de peste tanc. De cele mai multe ori capul nu are probleme la coborirea/descatararea vreunui colt.
Coborirea in Strunga Spiess
Pff... Strunga Spiess, durata cca 3 ore, cerul e variabil, vintul ne cam pune probleme. Stiu ca e tirziu si ca aproape sigur nu vom iesi pe luminca din creasta si mi-as dori cu jumatate de gura sa renuntam. Aici, din Spiess e posibila o retragere onorabila pe ambele parti.

Urmeaza escalada turnului impresionant:
3lungimi pe turn
Continuam cu "3 LC tari pe un turn impresionant". Un turn cu 2 regrupari. Folosim friendurile in niste fisuri si ne angajam usor in escalada. Lungimea a2-a ni s-a parut cea mai interesanta, o fisura la stinga crestei(grad 4 sa zicem, poate pasajul custurii), precedata de un piton. Avansarea e riscanta si expusa daca bate vintul insa pasajul e scurt(2-3m) iar prizele solide. Dupa inca 1LC sosim in creasta pe turnul tocmai escaladat. Continuam 1LC pe partea stinga pe o brina inierbata. Apoi se merge pe creasta si iesim untr-o zona cu ace, tigle, cea mai urita zona pe care am vazut-o pina acum.
detaliu in zona de tzigle
Tiglele sint in echilibru si cred ca zona a fost afectata de traznete. Cine are timp ar trebui sa curete zona de rocile care stau sa cada. Sintem amindoi destul de speriati. Nu e o pozitie buna din care as vrea cad. Andrenalina si emotiile cresc si nu e loc de greseli. Parca mingiiem tiglele firave si mergem la limita. Pasajul asta ne ia cel mai mult. Facem un mic rapel spre stinga(est) pe cordelina dupa o tigla dispusa verticala. este ora 7 seara. Asiguram la 2 frienduri si continuam inca 1 LC pe o brina de pe partea estica a crestei.
Apoi urmam creasta si intram intr-o zona haotica pe partea vestica. Se trece peste un vilcel abrupt, friabil, se asugura la un friend apoi urcind peste niste trepte destul de instabile iesim intr-un cimp de bolovani mari deasupra unei pete de zapada de sub Cleopatra si Negoiul Mic.
traversarea peste un scoc pamintos si expus

de acolo venim

Lungimea asta mi s-a parut expusa datorita friabilitatii si a greutatii rucsacului. Acum putem merge concomitent si ajungem in cca 30m la locul inierbat si mai plat, "cetatea suspendata si buna de bivuac iarna". De aici stiu sigur ca mai sint 6 LC.

Vezi imaginea de mai jos cu locul de bivuac:
bivuac de iarna
Urmam creasta matematic pe inca 2 LC fara probleme, panta fiind de 50-60grade(maxim). Regrupam mereu la colturi si mergem fara asigurari intermediare. Se intuneca, e ceata, nu ne auzim, tensiunea dintre noi a crescut, situatia nu e deloc prielnica. Sta sa ploua, bate vintul iar iarba s-a udat. E 8: 30 si mai avem vreo 3LC Intilnim un turnulet si ne pregatim cu frontalele.

Ciprian reuseste sa treaca repede pasajele, alerg si eu fara sa fiu chemat, asa mai mult cu coarda in mina. Alergam inca vreo 2 lungimi si iesim in creasta principala. Este 21: 30, sintem aiurea in ceata, burnita si vint si mai avem minim 3 ore pina la cort. Mai avem citeva patratele de glucoza si trebuie sa coborim.
Ne dezechipam, iau rucsacul cu tot echipamentul(nu ca eu as fi mai odihnit) si coborim pe la Cleopatra stiind ca traseul vizat a fost repetat cu 1zi inainte. Coborim incet si prindem intr-un final triunghiul albastru. mai jos de Acul Cleopatrei ratacim, regasim marcajul apoi aizim niste voci care ar vrea sa ne ajute. Stiindu-ne pe marcaj confirmam ca sintem ok. Dupa citiva zeci de metri iar ratacim iar vocile nu ne mai raspund. Balaurim prin ceata tot la vale si in zig-zag. Nu am vrea sa dam de hauri si sa facem vreun rapel la miezul noptii. Mincam ultima glucoza, ii demonstrez lui Ciprian cu busola ca rationamentul meu e bun si neincrezator imi propune sa raminem sub un bolovan. E frig, burniteaza slab si e ceata. Nu avem haine prea groase si nu stim cum vom petrece. Tremuram amindoi de frig. Atipim putin si la 1 noaptea se lumineaza si zarim cabana Negoiu. Ciprian capata incredere in planul meu si memoram directia. Continuam incet si epuizati spre Strunga Ciobanului.

Ora 2 noaptea urcam in Strunga Ciobanului. Ceata s-a mai rispit si sintem pe drumul bun. Dupa inca 1h sosim la cortul inaltat sub Peretele Negoiului.
Si de final, o poza luata cu o zi inainte pe Negoiu:
sarbatoream deja victoria?! Va dau o informatie: in imagine Dan Alexe


Traseul a facut parte din tura Piscul Tunsului-Negoiu-Bilea-Moldoveanu-Zarnesti, 22-29august2010.

Multumesc partenerului Ciprian Teodorescu aka Kaskar.


Mai multe poze pot fi gasite la http://picasaweb.google.com/hikerph/FagarasPisculSaratiiCusturaCiobanuluiNegoiuMoldoveanuZarnesti2229aug2010#

Jurnalul integral al turei http://expeditii.uv.ro/2010/22-29.08.2010/tunsu-cioban-zarnesti.php

2 comentarii:

ciprian teodorescu spunea...

stand si gandindu-ma mai bine,a fost cea mai memorabila tura pentru mine,di ultimii doi ani.nici n-am avut timp sa o savurez..

Hiker spunea...

trebuie repetata, cel putin pt mine va fi un concurs cu mine daca pot s-o fac in 3 ore in conditii de stinca uscata. Ai vazut si tu ca sint cuie suficiente. momentan ma gindesc la alte trasee din estul fagarasilor...dar sa cada odata zapada