sâmbătă, 20 noiembrie 2021

MTB Ploiesti-Mislea-Bustenari-Gageni-Ploiesti 73km 20Nov2021

 Profit de o zi care se anunta calduta si inca cu paduri si livezi colorate , verific rotile, ung lantul si plec spre dragul meu Bustenari, loc din care s-a extras petrol cam pentru prima data in Romania.

Asadar plec undeva putin dupa ora 10 cu gindul la urcarea abrupta dintre Telega si Bustenari pe care trebuie sa o fac dupa 30km de la plecare.

Pustiu, intra doar vaccinatii

Pina acolo am de mincat o piine si mult asfalt. Iata ca zona mall-ului este destul de pustie, semn ca oamenii nu sint vaccinati. Dupa calea ferata opresc si admir Canalul de irigatie facut in perioada comunista cu legatura Riul Prahova si Dimbu.


Din pacate fermierii nu se folosesc de el . Apa la botul calului.

Incerc sa mentin viteza insa vintul de pe sosea dar si de pe dealul de linga Mislea imi reduce elanul.

Dupa bisericuta turistilor localizata de DN1 in zona Baicoi-Floresti (dupa cca 20km) fac dreapta si urc pe botul dealului pe care este asezat satul Mislea. In zona este un aerodrom, citeva plantatii de mur/zmeura si o ferma piscicola.

Citeva macese si mere culese pe drum imi redau putin energia. Caut drumul care intra pe Valea Mislea spre Comuna Telega. Urcare usoara si meandrata. Apar case construite interbelic cu caracteristici specifice locuintelor montane, acoperis cu panta mare, terasa cu arcade, parti din lemn. Majoritatea caselor sint pustii.

Iata unde s-a ajuns...localnicii au muncit la exploatarea petrolului din zona, unii s-au imbogatit(firmele straine iar altii si-au luat doar un biet salariu. Acum oamenii lucreaza in vest, dar tot ca niste sclavi. Bate vintul si in Telega iar ora tirzie ma determina sa nu mai vizitez inchisoare comunista Doftana. Urmeaza un 5km in serpentine dragute.

Schimb vitezele si incep sa urc. In pas de melc in curbe dar cu rabdare se urca un munte. Casele sint asezate in panta. Oare cit de greu este drumul acesta iarna? Brr

Ora 14 sint pe virf de deal la Bustenari. Uraa!


Undeva de pe un deal spre stinga(probabil dinspre Bosilcesti) vin vreo 4 biciclisti incluzind si o lady. Am impresia ca si-au lasat masina undeva in Telega.

Eu aleg sa cobor catre catunul Tontesti si fac dreapta pe la Biserica Adventista, Biserica Ortodoxa si cimitir. Apoi poposesc pe izlaz, un loc cu privelisti catre Drumul Sarii caci prin zona treceau telegutele, carutele mici cu sare de la Slanic.

Dupa un sandvisch incep o coborire bolovanoasa care ma determina sa cobor pe picioare.

Aici parca a venit basculanta si a aruncat pietrisul. Aiurea...este o casa pe dreapta, probabil apartinind de Tontesti.

Drumul se ingusteaza si este acoperit cu vegetatie de 1m. Sosesc la un drum de jeep, practicabil cu orice masina intrucit este accesul la sondele de petrol. Incalec pe bicicleta si pornesc cu viteza pentru a recupera din timp. Inca vreo 2 case si gata cu acest catun. Pedalez tare pe linga alte sonde si  intru pe drumul modernizat.

Undeva pe la ora 15 sosesc in Mislea unde inchid circuit. Vreau sa ies in Baicoi prin cartierul Tufeni asa ca voi urca iar un deal. In linie dreapta dau bice calului. Sosit in Baicoi fac stinga spre Tintea-Baile Valea Stelei-Gageni. Un drum putin mai lung decit daca as merge pe DN1, dar mult mai linistit.

Traversez padurea Paulesti si dupa inca vreo 6km sosesc in zona de nord a municipiului Ploiesti, tocmai la ora 17 dupa 73km deosebiti de frumosi.

ALBUMUL FOTO https://photos.app.goo.gl/RVb66eWNZuiF4bXw7

Niciun comentariu: