duminică, 26 iulie 2020

Jepii Mici-Cruce-Omu-Cerb 26 iulie 2020

Cu citeva zile inainte am trecut pe la Omu 2505m, in parcurgerea unui traseu lung de mountainbiking de la Sinaia la Simon insa in preajma virfului Omu am avut ceata groasa si lipsindu-mi peisajul. Asa ca mi-a venit o idee! ce-ar fi sa propun o excursie obisnuita Jepii Mici-Cruce-Omu-Cerb? 

Duminica dimineata ne stringem 4 persoane si pe la 6:30 parasim Ploiestiul iar intr-o ora sosim la fosta fabrica de hirtie Busteni unde ni se alatura inca un participant venit in sandale.

Echipa: Daniela, George, Dan, Hiker, Emi

Vremea este mohorita iar citeva picaturi ne cam dau de gindire. Oarecum temperatura ne ajuta sa nu ne incalzim.


In padure incepem sa facem poze. Sintem probabil primii pe traseu.

Urcam in lungul vaii Jepilor printr-o padure verde si cu multi brazi secerati de furtuna. Citeva izvorase aparute in poteca ne mai potoleste setea si ne scutesc de scos bidoanele din rucsaci. Sintem depasiti de mai multe grupulete insa noi savuram urcusul si peisajul.

Undeva peste vale a fost montat un cablu pentru a usura trecerea targilor cu accidentati. Admiram florile si vegetatia luxurianta!

Telecabina trece de la un pilon la altul iar noi sosim aproape de Cascada Caraiman care deseori este uscata.

Mai sus pozam citeva garofite locale, pline de parfum apoi depasim ultimele cabluri si incepem ultimele curbe pina la Cabana Caraiman.

Odata in mai 2011 am trecut pe linga ursulache. Ei, dar uite in poteca chiar vedem o floare de colt. Vorbesc in soapta pentru ca alti turisti sa nu auda si eventual cei mai ispititi sa o rupa.

Gata este 11:40 si este timpul sa poposim la belvederea cabanei Caraiman iar la picioarele noastre este orasul Busteni. Este timpul sa ne servim cu merindele aduse de acasa in aer curat si priveliste rar intilnita.

Urmeaza sa luam apa dintr-o mica cascada situata spre Brina Caraimanului si sa continuam traseul pe sub peretii Muntelui Caraiman pina la Monumentul Eroilor.

Intilnim multe grupuri, majoritatea cu masina lasata la Piatra Arsa. Ei, ne apropiem de Saua Mare si dintr-o data pe iarba apare o multime de oameni la picnic si odihna. Imi aduc aminte cit de pustiu era aici si numai temerarii vizitau Crucea.

E timpul sa ne fotografiem si noi alaturi de santierul de la Crucea de pe Caraiman. Flori multe, citeva proiecte viitoare despre vaile de abrupt si sintem fortati sa plecam spre Platoul Costilei si Omu. Pentru azi se anunta scurte averse pe la ora 14.

Urcusul este obositor si accentuat de pietrele macinate de conglomerat.

Trecem pe deasupra Vaii Albe si apoi continuam aproape de releul Costila si Spinarea Costilelor. Este un traseu clasic pe care l-am facut la 16 ani cu o parte din familie.

Sintem zoriti de ora asa ca dam din bascheti. Un mic nor ne mai fereste de soare dar si adierea vintului face o atmosfera placuta.

Multi oameni coboara de la Omu!  Martea trecuta treceam pe aici cu bicicleta si era aproape white out! Urmatoarea parte tine mult de psihic, sa vezi tinta si sa te misti tot mai incet. Citeva izvorase umezesc peretele Cerdacului iar zona umeda permite ca vegetatia sa fie de un colorit mai aprins.

Deja primii din grupul nostru au ajuns la Cabana Omu dar in 3min poposim si noi.  Unii sint prima data aici! Nu imi place locul si il evit cit se poate de mult dar acum excursia la Omu am facut-o special.

Un scurt tur de orizont catre Gaura, Bucsoiu, Moraru si deodata cineva ma striga! Ia uite cineva ma recunoste in aceasta multime! Indicatorul catre V Cerbului ne da niste timpi imensi, 5-6 ore Busteni, ceea ce ne cam deruteaza.

Eu stiu ca undeva la 3-4 ore este rezonabil. Si pornim in pas voios pe numeroasele serpentine ale Vaii Cerbului.

Cred ca nu am mai fost pe aici din Mai 2007 si eram nerabdator sa revin in linistea acestei vai. Pierdem repede din altitudine si daca pina acum, pe drumul Costila-Omu nu am vazut turisti coborind, acuma chiar au inceput retragerea mai multe grupuri.

Scurte pauze binefacatoare pentru genunchi si usor ne convingem ca vom face un timp mai scurt. Flori, capre, stinci. Apa este mult mai jos, dar noi inca mai avem destula!

Incep sa recunosc si sa identific tot mai mult din toponimele locului, Sistoace, brine, vai, Santinele! Si dupa ce trecem de citeva ori de pe o parte a vaii pe cealalta, sosim la loc mai domol la confluenta cu Valea Malinului.

Inca avem peste 2h de lumina. In Poiana Vaii Cerbului ne regrupam fiindca 2-3 dintre ei au fost mai in fata cu vreo 2minute.

Trecem prin apropierea fostei stine din Poiana Costilei si urcam incet pe Gilma Mare. Urmeaza o lunga coborire si grea pentru genunchii unora. 3 din grup merg in sandale inca de la Omu. Se simt mai lejeri insa este riscul fiecaruia. Daca nu incepi sa alergi si este uscat, fie, sint de acord pt ca nu sintem la catarat si oamenii au ceva experienta. Regasesc izvorul cu canita si putin mai jos citeva zmeurici. Sosim in Plaiul Finului bucurosi ca am terminat pe lumina lungul traseu de 25km cu 1900m urcare. Este  ora 21 cind sosim in centrul orasului Busteni. Multumiri si felicitari echipei.

Album foto https://photos.app.goo.gl/KJjJbqvJZ8Wm5ast6
Traseu Endomondo https://www.endomondo.com/users/14038531/workouts/1584520775

Niciun comentariu: