vineri, 7 octombrie 2016

MTB in Tara Luanei, ep 1

Vineri 7 octombrie 2016
Ora 4:30 incepe Aventura pe doua roti in Tara Luanei. Dar pentru asta m-am trezit la 3:30  si pina la gara am pedalat. Cu citeva ore inainte a plouat iar acum asfaltul este ud. In Ploiesti Sud cumpar bilet de tren pentru mine(cca 10 lei) si unul pentru calutul meu(5 LEI). Treptat trenul se aglomereaza cu navetisti si scolari. Imi vine greu sa cred cit de devreme se trezesc tinerii pentru a urma cursurile liceului. Pe drum profit de priza electrica si mai incarc telefonul odata cu navigarea pe internet.
In gara Buzau am de asteptat o ora, urmind sa merg cu un motor particular, transferoviar. Fac haz cu mecanicul trenului fiindca dupa indicator trenul ducea la Bucuresti, ceea ce eu nu doream. Putin inghetat si cu biletele luate(Halta Setu, 9,5 ron si inca unul pentru bicicleta) sui in tren si incerc sa ma odihnesc insa peisajul din Valea Buzaului nu imi da liniste. Este o zona diferita fata de valea Prahovei. Aici calatoresti printre dealuri care sint parca fara sfirsit.
Statia Pirscov...suie coechipierul de nadejde Dan Oancea, fauritorul de traseu.
Vremea senina ne incurajeaza in indeplinirea proiectului/
Dupa 67km coborim in Halta Setu, un satuc de munte.
Oamenii, casele, bicicletele si carutele te trimit in trecut. Timpul parca s-a oprit iar oamenii care nu-si vind terenurile traiesc o lume de basm: livada, animalele turla unei bisericute aflata pe o ulita in curba. Oprim intr-o livada unde servim cite un mar autentic. Felicitari celor care mai sint proprietari de fructe autohtone.
Mergem paralel si aval cu Buzaul pina la intersectia cu Valea Sibiciului.
Asfaltul dispare si parasim un satuc unde o casa are ca gard un zid de piatra de peste 100 de ani. Ziua se anunta magnifica insa niciunul dintre noi nu stim cum este drumul.
Traseul este partial asfaltat si foarte rar circulat. Uneori apar munti nisiposi in plin proces de erodare iar micile piraie au albia colorata in functie de minereurile aflate in stratul acvifer.
Intram in  satul Colti, singurul loc din Europa unde a fost gasit chihlimbar. Citeva capre traverseaza soseaua ceea ce ar putea fi amuzant. Capite de fin, copii iesind de la scoala sau cite un trovant printre bucati de cherestea intregesc peisajul din zona. Mai departe parasim asfaltul si urcam pieptis spre o culme.
Tinta noastra este Satul Vavalucile.
Pasaje de catarare pe bicicleta sau push-bike. Oprim la o fintina cu cumpana. Oamenii isi pastreaza obiceiul si sint primitori, vorbitori. Alegem sa nu urmam linia catre satul Alunis intrucit continuarea spre Poiana Cozancea ar fi mult prea pieptis.
Peisajul spre Muscelu Caramanesti este deosebit, stim ca sintem pe drumul bun dar avem de impins la pedale.
Catina, macese, tufe paducel strajuiesc drumul bolovanis si prafuit. Aflam ca in Muscel, un tinar din Bucuresti si-a cumparat o casa batrineasca si locuieste aici pe model stramosesc.Cine are probleme aici pe deal le rezolva cu tuica. Iar cine nu bea tuica aici in sat e considerat ciudat. Tinerii au o sursa buna de alcool de la niste batrini care inca folosesc tehnologia si reteta primita de la alti batrini.
Este cu fratele lui si entuziasti ne ospateaza cu produse naturiste. Au internet, PC, apa curenta, scuter si multe idei. Mergem cu ei la Izvorul de Fier, locul unde stramosii, dacii, veneau sa se trateze. Zeolitii ar putea fi un tratament corporal ce pot muta sufletul in alta dimensiune. Muntele de aici ar valora mult daca cei doi l-ar valorifica.
Bem si noi apa si odata cu primele picaturi de ploaie coborim rapid spre Buzioru. Este tirziu, iar fratii din catun ne informeaza asupra ursilor sau a ciinilor. Renuntam azi la vizita asezarilor rupestre(care dateaza de la 1270).
Bicicleta mea sufera, piesa de ghidaj a lantului de la foi s-a strimbat asa ca nu mai pot schimba cum trebuie la deal. Drum deosebit pina in Valea Balaneasa la buzioru. Ploua si e aproape intuneric. Pedalam, deal, vale si hop, politia ne opreste exact cind sa iesim de pe drumul asfaltat. Stam in ploaie pina primim avertismentele. Ce moment gretos. Sintem oameni...si noi stam in ploaie?!
Sosim la cabanuta in satul Lunca Frumoasa. Urmeaza ploaie pina simbata la prinz cind anulam planurile.
Iata traseul http://www.gpsies.com/map.do?fileId=apgjblhftcgkpkug

si albumul https://photos.google.com/album/AF1QipNOx5-Mpx3cKKM4d58HztBobQQMU4tH9FAC1zho
http://youtu.be/MYWzLgMVi9g
Link film

2 comentarii:

ciprian teodorescu spunea...

Hai ca m-ai facut sa rad cu cretinii aia de politisti care v-au oprit.pai, de ce v-au oprit? nu stiu ca se merge cu bicicleta, oriunde in lume sau ce?
ai baut apa cu zeolit, zici. sa ma anunti daca a facut minuni, de exemplu, daca ti-ai gasit vreo mandrulita tanara si draguta, care sa te iubeasca din dragoste.
nu de alta, dar si eu imi caut. caut miracole.

Hiker spunea...

Am fost opriti pt ca nu aveam veste reflectorizante, dar ei au stat la pinda(ca in regimul comunist). Apa cu zeolit si-a facut efect: am primit doar AVERTISMENT! Acesta a fost miracol. Sau pot spune ca urmatoarea zi am tras apa la wc! urmeaza tratamentul cu argila fierbinte pentru a intra intr-o noua DIMENSIUNE! Pina la o mindrulita avem de strabatul in genunchi multe etape. Greu nene sa devii viril, macho-man