marți, 4 ianuarie 2011

3 zile in Diana

Trseu: Zarnesti-Coltul Chiliilor-ref Diana(2nopti)-catarare in Turnul Galben si Padina Inchisa-coborire la Plaiul Foii
Perioada: 28-30dec 2010
Echipa: Paciu(Londra), Vlad Savi(Timis), Hiker
Poze: https://photos.google.com/share/AF1QipN2oY5XyB1CL2E42HkVj6jYAAHigvR_vSoZZxpOldanY9I3Wil-wANdGi5_sTCn9g?key=c3NUYUk2bjFQQl9uOF8zd2lHYjNMTVJFdmczOG9R
Film: http://www.youtube.com/watch?v=JNCbsiBWz9k (din zona Diana)

In weekendul trecut din motive subiective renunt la a mai pleca in vreo tura de Anul Nou. Plus ca ma luase si cu un rosu in git. Ei, am reusit cumva sa ma zbor de probleme si sa incep impachetarea bagajului. Fie ce-o fi cu guturaiul meu. Sa vedem daca frigul va alunga virusii din gitul meu!
Vorbesc cu Paciu sa vad daca mai gasesc loc in echipa lui, primesc un "big OK" si hai sa ne regasim in Diana. Nu puteam sa fac Anul Nou acasa...trebuie sa fie o traditie, sus pe creste departe de galagie.
28dec 2010, luni, plec de pe la ora 3 de acasa pt a prinde trenul montagniarzilor din cimpie. Uf, nu m-am odihnit decit vreo ora noaptea si acum abia trag de mine. ma asteapta un lung drum cu mocanita pe ruta Ploiesti-BV-Zarnesti. Ei, dar vad ca CFR-ul s-a schimbat...trenuletul meu nu a avut intirzieri asa ca la 7:30 debarc in inghetatul Brasov si iau legatura Regiotrans.
~9 parasesc Zarnestiul, e zapada putina(mai putina ca la Ploiesti). Ma indrept pe forestierul de Plai. Paciu nerabdator ma suna pentru a lua pulsul meu. El cu Vlad au ajuns deja la Coltul Chiliilor. Ninge marunt, cerul e inchis iar in urechi ascult muzica preferata a anilor 70-80-90. La marcajul spre V Crapaturii zaresc urmele viitorilor tovarasi.

Oare vom vede soarele zilele astea?
Avansez citiva km pe drumul spre Plai, timp in care pe linga mine trec citeva tractoare dotate cu lanturi pe anvelope. Mda, astea merg la carat...In scurt timp sosesc la indicatorul spre Schitul din Chilii. Un drum de caruta bine conturat ce ajunge  la buza padurii dupa 150m dif de nivel. Nu vreau sa fortez si sa ma supraincalzesc. Ajuns in poteca marcata si trecut de V Crapaturii revad urmele lui Paciu si Vlad. Nu am decit sa inaintez spre Schit.
poteca lejera ce conduce la Coltul Chiliilor
Ninge linistit, semn ca nu vom avea sorti de izbinda in proiectul nostru din zona Diana. La ora 11 sosesc la izvorul din Coltul Chiliilor.
"Aceasta cruce sa ridicat de Pagu Nicolae cu sotia  Mariea si fica Niculina"
intrarea in 24A
Poposesc citeva minute pentru a lua apa, aici fiind ultima sursa de apa. Mai departe am de urcat mai abrupt, trec de Padina Hotarelor si usor, printre citiva copaci doboriti de furtuni sosesc in Padina Inchisa(ora 12). Aici pe partea stinga se inalta Santinela pe a carei linie apar citeva pitoane. Urmeaza partea cea mai dificila, urcusul epuizant pina in ref Diana(ora 13). Bagajul mare mi-a incetinit ritmul dar nu-i bai...mai avem citeva ore de lumina. Baietii s-au pus in sacii de dormit. Ii trezesc si dupa ce ne echipam, pe la 14:30 plecam spre Turnul Galben din Padina Popii.

Sint primul la spart urme prin zapada destul de maricica.
"Hai Floricioiule, baga" imi striga Paciu...
eh, incet reusim sa sosim la traseul vizat, Frontalul din Diana, "24a"




Paciu la intrare in Frontal
Ne echipam si Paciu pleaca cap. Eu in plastici nu prea ma pot controla bine pe stinca asa ca el e singurul care ar putea sa urce. Paciu a facut traseul prin 2006 si ar fi cel mai usor din Padina Popii.
Stinca e foarte rece iar unele prize sint acoperite cu zapada. Cu ajutorul unui friend si a unei scarite reuseste sa prinda al 2lea piton. Dupa inca citiva metri in horn si citeva asigurari la pitoanele existente il las salam si ma trimite si pe mine sa incerc. Sint imbracat ca un pom de Craciun cu anouri, cuie, pioleti, bucle.

Dupa citiva metri simt cum imi ingheata degetele. Ma opresc si scutur puternic din degete. Nu e chiar asa de usor iar acum abia astept primavara sa revin aici. Recuperez scarita si inaintez pina la ultima asigurare. Mai sus nu e prea greu insa deja sint inghetat. Pun un anou mare dupa o proemintenta si mai asigur la un friend de marime mica.


Paciu si Vlad la baza traseului, eu in perete


Cobor in salam si il trimit si pe Vlad sa faca o mansa. E destul de tirziu si vrea sa stringa materialele. Din pacate, ultimul friend se blocheaza si ramine acolo.

Uf, sint nevoit sa urc pe inserat la locul cu pricina. Cred ca stau minute bune si fortez dispozitivul pina apelez la citeva lovituri usoare de ciocan piolet.

Gata! L-am scos, e intuneric si cobor salam. Aprindem lanternele si revenim la refugiu.
~18 ne pregatim de cina in Diana. Afara sint deja -12grade.


E bine ca incepe sa se insenineze.



29 dec 2010, miercuri
Dimineata geroasa dupa o noapte geroasa. Paciu a inghetat bine in sacul lui subtirel. Eu chiar fara izolier am petrecut o noapte linistita. Azi vrem sa ajungem in Padina Inchisa si ne grabim   dar abia pe la ora 9 plecam pe Brina Caprelor(Gemsensteig).
Vlad si Paciu cara corzile, eu rucsacul de tura cu coltarii si termosurile.
Pe la 1650m trecem pe la grota Caprelor, bun adapost.
Grota caprelor
Paciu urca primul si uneori ne mai afundam. Dar elanul lui ma da gata. Sosim la un vilcel larg ce coboara din Muchia Padinei Popii si banuieste ca este chiar Padina Inchisa. Ar vrea sa coborim pe vilcel pt a ajunge deasupra Saritorii de la gavan. Il opresc si-i propun sa mai urcam fiindca nu am ajuns unde trebuie. Sosim la o muchie, o ocolim si in fata ne apare Padina Inchisa cu Muchia si versantul puternic fisurat. Mai urcam putin prin jnepeni.
muchia padinei inchise
Ne echipam cu coltarii si pucedem la coborirea in Padina Inchisa.
paciu invata dupa 1an sa-si lege coltarii

Sintem pe un vilcel larg marginit de jnepeni si coborim pe un prundis marunt si miscator. Eu sint primul si iau o trinta. Descataram un prag apoi coborim cu usurinta pina in fundul vaii. Urc pe un promontoriu si-i fotografiez pe baieti.
Coborire in Padina Inchisa
Pe aici am mai trecut in 23 august 2008 cind, impreuna cu Paciu si Claudiu Loghin am urcat Padina Inchisa si Hornul Mare http://www.carpati.org/jurnal/pe_urmele_pionierilor_din_piatra/1279/
 Aruncam o privire in jur spre Saritoarea de la gavan:
 Si ne echipam sa intram in Hornul Negru, traseu de grad 2A, 3 LC, urcat in premiera in vara lui 1971.
Hornul Negru
Sincer nu ne asteptam sa fie chiar asa. Sintem in fata unui traseu de 2A si amutim. Stincile sint acoperite cu un strat subtire de gheata care ne opresc inaintarea. Paciu pleaca cap si asigura repede coarda la pitonul existent. Se pare ca la baza este un strat mare de zapada. Vara intrarea e cu vrea 2m mai jos. Incearca o tentativa pe partea drepta dar fiind prea frig scapa prizele si dupa o pendulare scurta ramine suspendat in piton. Inghetam cu totii si ma hotarasc sa incerc si eu. Ma vad facind o alta miscare si trecind de prima treapta. Asta doar in imaginatia mea...Ma cramponez de pioleti in niste prize mici, urc cu cca 1m deasupra pitonului, simt cum ingheata singele in degete si bat retragerea....e clar, frigul e de vina. Hotarim sa stringem sculele si sa urcam Hornul Mare.
Urcam o mica saritoare partial acoperita apoi ajungem la o bifurcatie..
Hornul Mare e pe stinga, varianta dreapta iese in marcaj
Asa  ca noi facem dreapta din greseala si iesim in ...poteca marcata. Ufff. As vrea sa ne intoarcem desi e tirziu si ne-ar prinde noaptea la coborire...Odata cu altitudinea recunoastem si Peretele Orga mare:
Orga Mare
Propun baietilor sa mergem macar pina la Grota si Izvorul de la Gavan din apropierea crestei. Paciu imi refuza propunerea si ne resemnam cu coborirea prin jnepeni si admirarea posibilelor trasee.
pe Brina Caprelor coborim pe grohotis

Ajungem repede la refugiu, eu cu Vlad pregatim cina iar Paciu se baga in sacul Salvamont al lui Vlad.

Temperatura scade iar la -12Csi uneori ma gindesc cum va fi in refugiile din creasta cu priciurile de tabla si fara izolier. Ei, sint tinar si "ferbinte".





30 dec 2010, joi
Nu avem motive sa ne trezim prea devreme. Mai discutam cu Paciu si aranjam sculele in rucsaci. Azi ne despartim de Paciu care ar mai fi ramas inca o zi daca avea un  sac mai calduros. S-a inseninat dar e frig.
poza de final in Diana

turnurile Dianei
Eu cu Vlad com cobori pe Valea Ursilor spre Plaiul Foii. Traseul e destul de abrupt si cu zapada putina.
Valea Ursilor pe care am mai fost in iunie 1996

Piatra Craiului vazuta din V Birsei
Dupa prinz sosim in Valea Birsei la soare. Aici intilnim o gramada de oameni ce vor sa urce spre Diana. Dupa o pauza la izvorul de la Plaiul Foii ne pornim in cel de-al 2lea traseu al turei spre Spirlea.


Vezi aici http://hikerph.blogspot.com/2011/01/revelion-pe-lanturile-din-crai.html

multumesc baietilor pt socializare si seriozitate!

2 comentarii:

Unknown spunea...

daca ai sti cat bine ai facut cu urmele alea de la La Lanturi, asa chioare cum erau cateva zile mai tarziu...

Hiker spunea...

stiu ca pe 9ian au coborit 3 persoane.Ai fost printre ei?!Ai fost cu Rudi&Corina?