Asa ca pe o prognoza cu cod de ploi, ninsori si vint, hotarasc sa plec la munte.
Luni, 23 decembrie 2019
Sosesc la ora 9 in Busteni, pe o burnita ce nu prevestea nimic bun. Dimineata am plecat din Ploiesti pe ploaie marunta iar pe drum a fost aceeasi umezeala si in trenul cfr puradei cu steaua care nu se lasa pina nu primesc leul!
Merg catre Jepii Mari si cum este firesc, localnicii ma privesc ciudat. Azi, luni, sa fie zi de excursie cu bagaj asa mare?
Claia Mare |
In scurt timp sosesc la statia de pompare unde este bifurcatia cu Urlatoarea. Si ploaia se inteteste. Trebuie sa ma opresc. Nu pot continua, deci am 2 variante: sa ma opresc si sa astept si 2: sa plec spre tren. Asa ca imi fac un asternut de cetina dintr-un brad doborit si imi las rucsacul jos sub micul acoperis. A minca poate creste moralul si mai trece putin timpul.
Se pare ca prima varianta a reusit, asa ca pornesc la deal insa crengile molizilor sint ude. Traversez Valea Seaca a Jepilor si urc domol. Imi place pe Jepii Mari fiindca nu este prea abrupt, este un traseu pentru mars de apropiere. Prima vale a Comorilor are un petic de zapada inghetata dar si un podet ce sta sa cada insa cablul este folositor. Cum va fi aici peste putin timp? Vom vedea! Trec de zgomotul cascadei Urlatoare si intru in linistea padurii intrerupta uneori de claxonul trenurilor.
Citeva pauze de 2-3 minute cu adaos de bomboane mai mentine psihicul ridicat atunci cind esti de unul singur.Anul trecut pe 31 dec eram tot pionier, dar pe o zapada mare si traversari periculoase. Atunci nu am fost inspirat sa imi iau pioletul si coltarii. Urcam doar la rachete!
Si uite asa, sosesc la ultimele traversari si la zapada care insa are numeroase urme.
La 13:20 poposesc in Poiana Rindunica sau la intrarea pe cabluri. Nu apuc sa ma odihnesc, sa maninc un baton ca incepe mazarichea.
Anul trecut stiu ca am renuntat la traseu putin mai sus undeva la ora 16 dar plecasem mai devreme cu 1 h. Hai la deal Hikere! Se vede Cantonul sau Casa Naturalistilor cum se numea in regimul comunist! Nu am motive sa ma tin de lanturi si cind intorc capul...minume!
Un curcubeu frumos! Trec si de vilcelul problematic si din dorinta de a urma poteca marcata, ma bag prin jnepeni.
Aici ma afund zdravan zapada fiind neinghetata si crengile o capcana iar lipsa parazapezilor imi da emotii.
In sfrisit la 14:45 ma opresc la Canton usa fiind deschisa si vizibila mizeria. Gata cu pauza, sint destul de ud si nu am vizibilitate pentru poze, asa ca plec spre adapostul meu din Piatra Arsa. Ideea este ca munti Baiului sint fara caciuli de zapada. Mersul este anevoios si aici rachetele ar fi prins bine. Unde este posibil calc pe jnepeni pentru a nu ma afunda.
16:00 sosesc la adapost si dupa modul in care este legata usa, deduc ca as fi primul turist pe acest sezon. Inauntru vatra de foc(lemne nu stiu unde sint), bine izolat cu lambriu, pat din saltea cu folie de supravietuire, scaunel si o msuta mica. Linoleul este curat. Citeva icoane decoreaza peretii. Urmeaza o noapte lunga in care nu reusesc sa dorm suficient iar dimineata constat ca toata umezeala din haine a iesit in sacul de dormit. Cum va fi noaptea urmatoare cu sacul inghetat?
Lungime parcursa in prima zi: 9km
Marti 24 decembrie 2019
Peste noapte am vazut stelele, Releul Costila si zona Babele luminate.
S-a lasat frigulet vreo -5 grade insa mergind sigur ma voi incalzi. Insa nu este un motivReusesc sa parasesc locatia la ora 8. Am vizibilitate asa ca nu am motive sa nu-mi continui planul.
Urmez drumul bine batut de snowmobile catre Babele dar si de stilpi indicatori.
Pas dupa pas ma apropii de Babele, un loc urit de mine si ma refer la cabana si cabanier(anul trecut dupa parcurgerea crestei Costila-Galbenele am sosit la miezul noptii si nu a deschis nimeni). Un caine derbedeu ma enerveaza cu latratul insa ma abtin sa ma pun la mintea prostului.
Sfinxul meu! Zalmoxe ma iubeste. |
Platoul |
la Container spre Valea cerbului |
Continui sa ma sprijin in betele de trekking alegind sa cobor in Saua Vaii Cerbului pe hornul in care este asezata conducta de gaz.
pe hornulet |
Mecetul Turcesc |
Cerdacul |
Inca e posibil dar dupa inca 1-2 ninsori accesul nu va mai fi lesnicios.
vf Doamnele, Bucegi |
Lumea alba, o tentativa de poza spre un afluent al Vaii Tapului |
ora 14:45 refugiul Batrina. Gasesc usa nezavorita si inauntru curat. Poposesc 15minute pt un sandvish si citva biscuiti. Vintul isi face treaba aici pe creasta deci nu trebuie sa mai stau. Urmele nu merg totdeauna pe drumul insemnat asa ca fac si eu urmele mele, afundindu-ma tot mai des. Panta fiind cu valea spre stinga, bocancul sting ma va roade la calcii. Ocolesc pe la baza Coltilor Tapului unde de Pastele 2001 am supravietuit unui viscol extrem.
Valea Horoabei |
La ultimele sclipiri ale luminii zaresc Refugiul Strunga. Este 17:10 si ma incinta o luminita de veghe. Nu ma asteptam sa gasesc locul pustiu. Despachetez si las putin la uscat sacii de bivuac si cel de dormit si incep a topi zapada. Intr-o cana metalica imi fac o bautura calda din multivitamine. Lumina din camera este puternica, nici nuiti dai seama ca ar fi de la fotovoltaic. Telefonul se incarca iar eu imi vad de treaba in timp ce viscolul sufla afara de nebun. Ma tot gindesc ca vor mai veni intirziati fiind noaptea de ajun.
Pe la 7 seara ies fortat pina in Strunga fiindca acolo exista semnal. Si in plina vifornita fac legatura cu familia. Temperatura in refugiu variaza intre -3,5 si -1 grad insa pa nu ingheata.
Cineva a impodobit un bradut cu globlete, beteala si bomboane si inaintea mea a venit Mos Craciun de a lasat conserve, apa si portocale.
Lungime taseu: 17km
Miercuri 25 decembrie 2019
Dimineata pe la ora 6 ies afara sa verific cum e vremea. Oblonul ferestrei este inchis asa ca nu am vedere, doar vintul imi comunica vestea deloc placuta.
Nu pot continua traseul spre Leaota pe vremea asta. Nu as scoate afara nici un ciine. Intru in sac si mai hibernez. La 7:30 cind se mai lumineaza verific iar starea vremii. Ceata, vint si chiciura. Este clar, azi voi hiberna in refugiu. Si dorm.
~10 aud pasi afara si cineva deschide usile.
-Craciun fericit!
-Poftiti, intrati, multumesc de urare.
Si pleaca. Nu am vazut decit o mina. Era o voce de femeie, pe la 50-55 ani. Mai tirziu am verificat sa vad ceva urme. Nimic! Si nu am visat!
Rememorez tentativele de trecere spre Leaota pe timp de iarna(zapada): aprilie 2001, mai 2002, dec 2004, feb 2007, dec 2007 , cind din cauza vremii, viscol sau zapada prea moale am renuntat. Iarna nu am reusit niciodata sa trec catre Podu Dîmbovitei.
La ora 14 fac prima gustare apoi seara la 8 masa de seara. In rest am ascultat vintul, am filmat ceata si refugiul si la 7 seara am comunicat cu familia.
Joi 26 decembrie 2019
Dimineata in refugiu -5,5 grade iar afara pe terasa cam -8 dar resimtit ceva mai frig din cauza vintului. Inca de seara am auzit ca se anunta vreme urita cu viscole deci am luat decizia de a cobori spre Padina si apoi Valea Prahovei.
Ca mai mereu, noaptea nu prea dorm nefiind obosit. Mie imi trebuiesc citeva ore de odihna si nu o noapte de decembrie.
Cu o zi inainte am reusit sa deschid oblonul iar acum lumina zilei patrundea in adapost.
7:30 ma trezesc buimac nestiind cit este ceasul. Se aud iar vintul. Nu imi vine a ma ridica sa pregatesc retragerea si ma gindesc sa mai stau o zi si o noapte aici in dorinta de a pleca pe vreme mai calma.
pe la 8:30 O raza de soare intra pe geamul inghetat. Ura! Este ziua mea, voi cobori! Am prins curaj si trec repede la pregatirea micului dejun, budinca din fulgi de griu, gris, ciocolata, scortisoara si mandarina!
O explozie calorica si termica!
9:45 inchid bine refugiul si incep retragerea, bine acoperit cu cagula si ochelari, dar tot pe rafale de vint.
A nins foarte putin si partea de jos a vaii Coltilor are doar iarba inghetata.
Mersul meu este anevoios cu ochelarii aburiti si cu piciorul bandajat la calciie. In mai putin de 1 ora sosesc in spatele cabanei Padina!
Soseaua nu are zapada, ninge marunt iar oamenii servesc micul dejun mirosind a omlete. Izvorul este inghetat... Bau-bau, dar eu am ceai cald in bidon in buzunarul hanoracului. Clar, trebuie sa plec mai departe.
Si aleg sa continui pe clasicul marcaj ce duce la Valea Dorului prin Laptici. Intr-un punct de intrare o iau gresit si boscorodesc pe cei care au marcat traseul.
Apoi la scurt timp boscorodesc Salvamontul sau Silvicii pt ca nu au curatat putin poteca de un bustean doborit. Trec un riusor inghetat si continui printr-o sucesiune de mici poienite. Intru apoi in padurea afectata de niste paraziti. Pe aici am coborit ultima data cu rachetele in Feb 2015. Dar acum este ca vara.
Citeva odihne de 2minute si o bomboana mentolata imi dau energie sa ies in Saua Laptici unde surpriza intilnesc citeva masini pe drumul inghetat.
saua Laptici |
De citeva zile nu am vazut oameni sau turisti cu rucsac asa ca acum sint uimit sa vad tot mai multe persoane. Vizibilitatea este buna, vintul este mai domolit si pot urma traseul de snowmobile si stilpii desi.
Zapada inghetata este foarte buna de mers. In scurt timp sosesc la baza inferioara a noului telescaun din valea Dorului linga ratrackuri si coada de schiori.
Urmez malul sting al unui vilcel ce duce spre Saua Vf Cu Dor, paralel cu pirtia de schi. Alte persoane merg pe pirtie desi accesul este interzis insa panta pe care merg eu nu s-ar putea face fara bocanci de iarna si bete de trekking.
Odata cu inaltimea se resimte si intensificarea vintului. Desi am crezut ca imi va lua mai mult timp si voi fi nevoit sa mai fac un bivuac in zona, constat ca merg foarte bine. Urmez drumul de iarna care mai ocoleste pirtia de schi.
Sint mai multi turisti care coboara insa eu stiu niste scurtaturi si ajung la Cota 1500 inaintea lor.
Forfota mare in zona, toate instalatiile sint in miscare si oamenii veniti sa vada zapada.
Cobor pe traseul obisnuit catre Sinaia si la izvor opresc sa fac o supa. Este ora 15:15.
Ma incalzesc si pornesc coborirea finala. Inca odata boscorodesc pe cei care au marcat traseul fiindca nu au semnalizat bine continuarea din sosea.
Pe la 16:30 intru in oras si merg la vale pina la gara unde prind un tren particular catre Ploiesti. Eh, pt 9 lei stau in picioare linga un grup de folkisti cu chitara si cintece de munte. A meritat.
Lungime ziua 3: 16km
Iata traseul meu
si albumul foto: https://photos.app.goo.gl/izQATkFXQVrR3yYv8
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu