Programam de vreo 2 saptamini aceasta tura si sintem inca in stand by. Vremea va decide... sau incapatinarea si dorinta noastra? Sintem 4 din care 2, cei mai tineri se antreneaza la foc continuu. Insa cu o saptamina inaintea plecarii, un membru al echipei face un accident major si iese din grup. Of, ce veste trista. Speram sa-si recapete fortele si sa se alature noua urmatoarelor ascensiuni. Hai Robert!
Cu un weekend inainte incep si ninsorile si stam mereu cu ochii pe prognozele diferitelor site-uri. Apar diverse stiri: avalanse la Bilea care a devastat casutele comerciantilor sau despre alta avalansa care a surprins un telecabinist.
Vineri 21 decembrie 2018
Andi si Dragos vin sa ma ia pe la 7 trecute. Incarcam muult echipament si ne inghesuim 3 in masina dar avem voie buna. Incepe sa se lumineze si admiram peisajul. Cimpia inzapezita si crestele muntoase ce incep sa se vada din departare. Azi se pare ca va fi prima zi mai senina dupa mai bine de o saptamina cu cer noros si precipitatii. Carosabilul uscat ne ajuta in apropierea rapida.
Vom sosi undeva la 11:30 la intrarea in Valea Vistei Mari.
Este senin si pomii incarcati de zapada ne introduc in atmosfera hivernala.
Nu sintem prea convinsi ca vom avea o fereastra buna asa ca mergem pe traseul clasic. Lasam o parte din echipament la masina si pe la 12:30 pornim catre refugiul Izvorul Vistei.
Eu pornesc cu rachetele in picioare. Mai intii drumul este curatat insa numai citeva sute de metri. Intram pe un sector necuratat unde eu incerc sa fac urme adinci.
Din loc in loc din cauza greutatii zapezii, pomii s-au arcuit ori s-au rupt. Turturii decoreaza peretii vaii si ne incinta privirea. Busteni mari asteapta sa fie incarcati. Din pacate! Si martor este un tambur mare cu cablu. La finalul drumului forestier ne energizam, legam rachetele pe spatele lui Dragos si incepem poteca de la indicator Moldoveanu 6h30.
In urma cu vreo 3 zile la refugiu a avut loc o scoala de iarna dar care nu au reusit sa ajunga si in creasta. Aveam sperante ca vor fi urme in zapada insa ma insel.
Zapada proaspata a acoperit patul potecii turistice. Este rindul lui Andi sa taie poteca.
Trecem peste cele 3 podete acoperite cu strat gros de zapada si peste destui copaci sau crengi cazute in mijlocul potecii.
Copaci dezradacinati impiedica trecerea usoara. Discutam despre masa de seara si ni se face foame. Inainte de stingerea "luminii" sosim la Cascada Moara Oaghii unde ne mai energizam cu apa si ceva dulciuri.
Am mai avea inca 1 ora dar aici trebuie sa ne indreptam atentia la gasirea potecii. In unele locuri pe unele trepte ne afundam pina la briu. Regasim marcajul si urcam ultimele pante.
18:00 facem pozele in fata refugiului Izvorul Vistei. Ura!
Despachetam si trecem la treaba iar dupa o masa copioasa baietii se baga la caldura sacilor de dormit. Eu imi pun rachetele si plec la deal dupa ce apare Luna dinspre muchia Zanoaga si in directia refugiului.
Merg cu lumina lanternei aprinsa insa nu este nevoie. Luna plina ar fi suficienta pentru o plimbare nocturna in zona.
Acum cu rachetele este o placere sa bat urme. Poate va fi senin si dimineata cind vom urca spre Portita Vistei. Urc pina in dreptul primului vilcel ce vine din Curmatra Haitasel unde la 50m sud de el a fost prima avalansa coborita de pe niste fete. Revin pe la ora 22. Atmosfera nocturna este de vis mai ales ca nu e frig. Baietii sint in pijamale dar planul ar si sa plecam pe la 6 asa ca la 5 este trezirea.
Simbata 22 decembrie 2018
Ma trezesc si incep cu aragazul. Primul fel in meniu este o budinca din cereale, gris, scortisoara si ciocolata. Apoi ceaiul si trezirea coechipierilor. Dragos va ramine ca suport in tabara de baza., oricum vremea nu este prea buna. Cerul inorat si adieri de vint.
~7 reusim sa plecam pe urmele facute de seara cu rachetele. Inca ne afundam. Mergem la lumina lanternelor, Din pacate norii acopera o parte din creasta. Ajunsi la capatul urmelor, imi pun rachetele si continui sa bat urme.
Traseul este deosebit de frumos. Dupa aproape 2h30 timp in care vintul s-a intensificat, sosim la ultima parte a caldarii Vistea.
Miinile incep sa inghete datorita vintului aproape constant. Ne punem ochelarii de schi si tragem cagulele.
Intelegem ca situatia este groasa si ca in creasta vintul este mai puternic. Oricit ne-am dori, nu merita sa inghetam aiurea in vijelie.
Ajungem la concluzia ca partea finala nu ar fi periculoasa din punct de vedere al avalanselor.
Incepem coborirea dar nu rapid. Facem poze, discutam, filmam.
Mai avem o sansa duminica dimineata. Dragos se ofera sa ne gateasca si e chiar nerabdator sa faca o mamaliga cu burduf. Comunicam mereu prin statia radio.
Este destul de cald afara, putin peste zero grade iar in Tara Fagarasului este soare. La noi, la refugiu, se topeste zapada.
Urmeaza o plimbare si cu Dragos si constatam ca in creasta inca predomina ceata si vintul.
Seara fiind inorat si fara perspective nu mai iese nimeni la pozat.
Duminica 23 decembrie 2018
Anulam atacul crestei.
Vremea nu s-a ameliorat si auzim prin refugiu vintul si vibratiile care aduc cu avalansa,
Azi vom cobori si vom discuta planul b care nu prea sta nici el in picioare fiindca acum ninge si e caldut iar mai jos ploua. Stringem bagajele si curatam refugiul. Dinspre muchia Zanoaga cad valuri de zapada.
pe la 10 incepem coborirea.
Noutati? Vreo 2 urme de urs si multe de cerb plus citeva avalanse in padure.
Ne oprim la Moara Oaghei si la turturii din drumul forestier. Mergem prin ploaie, testam abalakovul, lovim gheata si capul cu pioletul.
Facem animatie iar la baza padurii auzim impuscaturi. Un localnic ne spune ca sint vreo 25 vinatori la mistreti fiindca altceva este interzis. Inca ploua. 😇
Mergem prin zapada flescaita, noroi si riuri de apa. Uf...finalmente sosim la masina dupa vreo 4ore.
Zapada topita a facut loc peisajului trist, specific unei zile ploioasa de toamna.
Planul B se transforma in drumul catre casa prin ceva aglomeratie pe Valea Prahovei.
Album foto: https://photos.app.goo.gl/GwMJXMKhx5gZF1bu8
Filmul turei:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu