luni, 16 iulie 2018

Fagaras Rapid

Si planuiam de ani de zile. Prin 1996-1998 am auzit la Mihai Daitoiu de un proiect Fagaras mers continuu. Oare se poate? Si de-a lungul anilor a aparut ideea alergarii montane si a maratoanelor si mai hard, ultramaratoane. Citesc despre unii ca au facut in 2 zile cu dormit la Podragu, altii in Bilea. Despre altii ca au facut in aproape 24 ore(Pasi in doi al lui Alin Tanase, 2011, Hoinarii). Lucian Balan coboara recordul la 15 ore.
Nu sint antrenat dar fierbe ideea in mine in ultimii ani. Inca nu am partener. In 2018 un prieten e hotarit sa incerce cu mine. Mergem chiar daca vor fi 2 zile. Ar fi prima data in Fagaras pentru el. Pindim vremea si liberele. Apoi deplasare si logistica, recuperarea masinii, somnul si mincarea dinaintea "plimbarii".
Si ziua de marti 17 iulie 2018 este singura fara ploaie dintr-un lung sir de zile cu stropi de ploaie.
Si alta sursa de incredere...
Doar ca simbata prietenul imi spune ca este liber de miercuri. Exact cind sint anuntate ploi. Ploi torentiale. Exclud ideea de a pleca cind sint anuntate ploi  si nu mai astept.
Iata bagajul.
Luni 16 iulie 2018
Plec cu un tren particular(~10 Ploiesti) pina in Brasov(~12:30), cer variabil pe valea Prahovei. La Brasov cit stau in zona garii prind si citiva stropi.
in Brasov
Lasa Hikere, mai bine ploaie aici decit sus in creasta.
14:30 continui calatoria cu sageata albastra. Si se merge incet cale de 3h30  si 127km. Culturi cerealiere culcate la pamint, cartofi imburuienati, cimpuri cu soia si sfecla.
18:00 cobor unde coteste Oltul adica la statia Podu Olt unde dn pacate trenurile accelerate(IR) nu mai opresc. De aici pina la Manastirea Turnu Rosu sint 6,5km. Vremea ste deosebit de frumoasa, creasta s-a curatit de nori. Traversez podul peste gigantul Olt unde in amonte are o mica cascada.
Asezarea este placuta privirii, strazi asfaltate sau pavate si case intretinute.
Nu am mai trecut pe aici din 2011 si stiu ca trebuie sa urmez Valea Caselor. Ma opresc la o teava cu apa unde spal citeva fructe.
Inainte de a porni in excursia de pe creasta am de mincat multa mincare ce o am in rucsac. Adica 2 sandvisuri, 2 rosii si 2 castraveti si 3 pere.

Si murele de pe drum imi fac pofta desi am mincat ieri o caserola mare.
Drumul pina la manastire il credeam de piatra insa acum are un asfalt vechi, semna ca din 2011 au survenit modificari. Dupa 6,5km de la tren iata-ma sosit in fata manastirii Turnu rosu pe care nu mi-o mai aminteam.
Voi dormi in acest foisor.
Dar pina se lasa seara caut un loc cu soare si vizitez intrarea in traseu.
~21:00  intru in sacul de bivuac bine imbracat. Si incerc sa dorm. Pe la ora 1 dimineata ma trezesc suparat. Ploaia pe care o aud cazind pe acopris mi-a stricat planul. Dar aseara era senin, cum de ploua? Si adorm suparat cu gindul ca dimineata daca se opreste voi face un traseu pina la Suru, altfel la tren.
Marti 17 iulie 2018
3:00, alarma suna, privesc cerul. Mii de stele si senin, deci ploaia a fost in vis. Maninc niste paste fainoase cu ciocolata, string bagajul si dau drumul la gps. Dar telefonul nu inregistreaza. Sacrific telefonul mare si salvez ruta.
3:30 start aventura, alt 650m Aprind faza lunga a lanternei si pornesc in ritm vioi pe un drum forestier pe care nu mi-l amintesc. Am fost aici in aprilie 2010 cu Adrian Ranga/Avrig si singur in coborire in iulie 2011. In scurt timp se termina drumul larg si urc pieptis pe o poteca. Marcajul e bun. Sint in forma si energizat asteptind un rasarit frumos in zona crestei. Se zaresc luminile localitatilor si-mi spun cit de frumos este sus la cort. Ies repede la prima poiana unde este o bancuta. Beau apa si pornesc pe o zona in urcare usoara. Treptat apar coniferele si afinele. Sint atent la zgomotele padurii fiind pe teritoriul ursului carpatin. Se aud cainii latrind si deduc ca este o stina. Ma desparte o vale asa ca nu imi fac probleme. Incepe sa se lumineze.
05:07 stilpul indicator ce marcheaza coborirea spre Turnu Rosu, 1600m
Prind poteca pe partea nordica ce ma conduce rapid la niste izvorase.
Urmeaza o urcare usoara preponderent pe partea sudica unde zaresc Valea Cotilor si Zanoaga Ciinenilor. Un drum nou taiat iese in apropierea crestei unde este amplasat un refugiu, 1794m, ora 6.
rasarit din spatele Surului
Inca putin pina in Saua Surului unde gasesc un cort. Pina aici am mers cam mult pe nord, dar e greseala mea.
6:50 Saua Surului, alt 2120m, 3h20, 11,74km , frigut ca imi pun fesul si imi ingheata miinile. Un cort in sa.
Continui pe curba de nivel pe linga citeva izvoare pina in Curm Rosiilor unde incepe ascensiunea vf Budislavu, un masiv cu serpentine pe care coboara acum un baietel cu citiva magarusi.
Trecerea spre Saua Lacului Avrig se face pe sub domolul Virtopul Rosu, apoi repede la vale pina la bolovanul de linga L Avrig.
Vizibilitate larga catre Negoiu.
8:16 Lacul Avrig, 2004m, 4h46 timp total, 1h26 din Saua Suru, km 16,35(echipa lui Alin Tanase 3h52)
Umplu bidonul de 1L si urc pe fostele lanturi catre Girbova. Au ramas doar niste corniere.
Undeva in peretele Girbovei alpinistii anilor 70 au batut un traseu insa Emilian Cristea nu divulga prea multe.
 Urc pe Vf Scara in serpentine usoare. Cit de mult mi-a placut zona in nov 2006 sau mai 2000. Priveliste deosebita.
Ciortea, Lacul Avrig, Budislavu
9:30 vf Scara 2308m, 6h00 de la plecare, km 18,4
Din pacate nu pot alerga cu adidasii astia si cu rucsacul ce ajunge la 12kg.
refugiul Scara
9:50 refugiul Scara, 2136m, 6h20 de la plecare, km 19,27
Este pustiu aici si bate vintul. Susanul imi prinde bine. Pe Creasta Mizgavului(Musceaua Scarii) intilnesc un cioban cu oile si ciinii. Zilele trecute a fost ceata multa si nu s-a incumetat sa urce asa sus cu oile. Vreo 2 ciini ma miriie insa scap usor. Din Saua Serbotei am de tras pina in vf Sebotei. Parca ar fi primul virf mai tare.
11:00 Vf Serbota 2321m, 7h30, km 21,7, urmeaza Custura Saratii, cabluri, lanturi si tot ce e mai greu in Fagaras.
Custura saratii si Vf Negoiu
Negoiu 2535m
String 1 bat de trekking, mai gust un baton si intru in coborire, prima parte pe nord apoi traseul urmeaza o linie sinuoasa sud-nord. Sa nu pierd vremea optez sa ma folosesc de cabluri.
Pina prin 2011 nu era asa ceva si se mergea la liber. Prin punctul cel mai de jos al Custurii regasesc pestera de pe traseu. Urmeaza urcus sustinut spre Vf Saratii apoi o scurta pauza in Saua Cleopatrei.
12:40 Saua Cleopatrei, 2368m, 12h40, km 22,91 primii turisti cu care socializez, romani!
Pauzade vreo 5minute, cit sa scriu in jurnal coordonatele si sa beau vitaminele efervescente apoi sus spre Negoiu pe o portiune abrupta.
spre Valea Laitei de sub peretele NE al Negoiului
13:05 vf Negoiu 2535m, 9h35 si km 23,46 de la Turnu Rosu. Mai multi turisti maghiari decit romani aici sus. Din pacate Moldoveanu nu se vede.
Lespezi-Caltun si zona L Caltun
Vidraru l-am vazut de pe Scara si Serbota. Aici constat ca sint in urma cu aproape 2h45 fata de echipa Alin Tanase. Pauza scurta si plec repede cu gindul la Strunga Dracului.
Pe Hornul Dracului in jos
Vremea are tendinta de schimbare in rau, vintul prezent sigur va aduce ploaie la noapte si zilele viitoare cum s-a prognozat.Citeva lanturi sint desprinse de perete si bolovani mari stau pe loc de cadere. Incerc sa nu ii ating, prefer sa descatar la liber pe partea opusa bolovanilor. Nu m-am cronometrat dar aici nu e vorba de viteza. Pina vad niste turnuri de unde au zburat alte stinci si inteleg pericolul. Acum incep sa merg mai repede pentru a iesi din zona iminenta. Uf, nu imi prea place.
Ajung la baza strungii si fac o ultima poza. Sint asteptat de o suprafata cu zapada sub forma de bolovani. Citeva lanturi ajuta la trecerea unor stinci mai lucioase acoperite cu mizga.
Iata si Portita Caltunului si Strunga Doamnei pe care turistii coboara!
In Portita sint asteptat de o capra neagra destul de plictisita de oameni.
Eh, imi vad de treaba spre lac cu gindul la o conserva de humus si porumb.
Lacul Caltun
Mersul pe bolovanii mari este greoi si uneori alunecos.
14:35 refugiul Caltun Verde, 2160m, 11h05, km 25,14, ce bine este in refugiu!
Dar trebuie sa uit de oboseala si sa nu ma gindesc la ascensiunea pe Laitel, o alta piatra de incercare.
Peretele Caltunului
Aud voci pe afara si ma trezesc! gata, plec, timpul trece si la vale genunchii tremura si au ceva dureri asa ca ii ung cu o alifie pentru articulatii. Spunea cineva odata ca a numarat pasii pina pe vf Laitel.... ma pierd, e tare greu urcusul dupa aproape 3000m in 11 ore. Si urc parca in pas de melc!
15:45 vf Laitel, 2392m, 12h15, km 26,30
Negoiu central
Ma salut cu 2 francezi sau belgieni care ma intreaba unde este vf Negoiu. E vizibilitate si le arat! Notez coordonatele si cobor. Mda, genunchii resimt durerea insa rezist. Mi-ar trebui o noapte de somn. Voi vedea ce este mai tirziu cu mine si cu vremea. Urmeaza traversarea vf Laita si citeva cabluri, unele mai noi. Trag ceva de mine pina la izvorele de sub Saua Paltinului. Reumplu bidonul si urc incet ingindurat pina la silpul din Saua Paltinului
17:05 Saua Paltinului, 2376m, 13h35, km 28,54 Sta sa ploua, multe zone sint in negura.
As putea cobori la Bilea sau continua spre tunel si eventual ref Fereastra Zmeilor. Calculez variantele... Daca dorm in Fereastra Zmeilor si ar ploua dimineata, retragerea catre tren ar fi neplacuta. Daca as dormi in zona tunelului ar fi mai usor sa cobor pe ploaie.
Si ma decid sa continui catre vf Iezerul Caprei pe marcaj apoi pe o poteca ingusta pe sud pe deasupra caldarusii Pisicii.
lacul Pisicii
Locuri linistite de cort!!! Dar in citeva minute sint invaluit in ceata si nu mi-as dori sa urc abruptul Iezerului. Si prind triunghiul rosu care coboara la tunel. Are multa iarba periculoasa pe ploaie dar si zone abrupte. Aproape de tunel si deasupra refugiului tunel iau o pauza timp in care incep picaturile de ploaie.
Nu am timp sa scot pelerina fiind preocupat sa cobor repede preocupat de iarba uda pe care iau 2 trinte. In tunel scot tot ce am si ma imbrac bine. Wow, incepusem sa tremur ceea ce nu e bine pentru moral. ii dau bataie spre Lacul Bilea pentru a vedea starea vremii.
Ceata, ploaia s-a oprit si multi turisti imbracati sumar! Este frig, cam 10 grade si umiditate crescuta. Plictiseala mare si eu astept sa ma usuc, cam greu daca stau pe loc.
Opresc gpsul si imi caut un loc adapostit pentru noapte, nefiind intelept sa continui noaptea prin negura. Trec iar prin tunel spre Cota 2000 si pe la ora 20 gust ceva porumb cu humus si ma culc.

GPSies - Turnu Rosu-Balea lake
Traseul primei zile
Prietenul endomondo analizeaza plimbarea mea:
https://www.endomondo.com/users/14038531/workouts/1160947846
Miercuri 18 iulie 2018
Noaptea aud picuri de ploaie ceea ce ma deznadajduie sa continui in adidasii mei recomandati pentru teren uscat. Uit sa pun alarma sa sune dar ma trezesc buimac la aproape ora 6 in sacul meu de bivuac. A fost destul de confortabil chiar dormind pe un placaj. Termometrul digital imi arata 10 grade. Afara crestele sint acoperite de negura. Gata, nu vreau sa ma prinda ploaia pe sus.
ora 6! Linga Tunel
Gust din putina mincare pe care o am, string bagajul si plec spre tunel si judetul Sibiu.
Aceeasi atmosfera mohorita. Si pornesc pe sosea cu gindul la cei vreo 35km. Intilnesc triunghiul albastru care coboara pe Valea Bilei. L-am mai facut de 2-3 ori si chiar daca este ceata, problema mea este iarba uda, dar nu cazaturile, ci ca m-as uda.
Ajung in dreptul unei stine si ciinii incearca un atac asupra mea. Citeva vorbe si gesturi cu pietre si scap usor. Urmez drumul pe versantul muntelui Bilei spre stilpul telecabinei de linga Cascada Bilea.
Mai jos se traverseaza un vilcel periculos iarna. Citeva afine imi atrag atentia si nu le las acolo! Desigur, zona este celebra pentru ursi iar urechile mele sint ciulite. Intru in padure printre scorusi, mure si zmeura!
Iata-ma si la Cascada Iguazu de Romania! Caut cu ochii intersectia catre Piatra Vulturului Dan care este mult mai jos decit ma asteptam.  Ajung la sosea la Hotel Bilea Cascada. In jos ii dau pe drumul asfaltat cu speranta ca voi scurta putin curbele.
Pina aici am facut 6km in loc de 13km pe asfalt. Ura!
Este Mongol Rally, si multi straini au cumparat masini in Irlanda si au pornit in lunga calatorie.
Mongol Rally 2018
Altii urca cu bicicletele sau motoarele. Numai eu dau din bascheti. De la vagonul apicol prin poteca prin padure insa murele ma incetinesc. Ies la sosea si mai jos ochii mei cerceteaza alt marcaj insa "marcatorii" si salvamontul au omis aplicarea unui marcaj la vedere.
Merg pe sosea km buni si undeva tai soseaua prin padurea de fag. Urmaresc bornele kilometrice.5km, 4km, 3km pina la Cirtisoara! Cerul se intuneca si dinspre Sibiu vin nori negri. Cum intru in satul Cirtisoara incepe ploaia cu bulbuci!
ploaie torentiala
Si stau vreme de 30min sub un acoperis. Am scapat destul de uscat 😆 Merg in linie dreapta catre DN1 inca vreo 2km. Cimpurile cu cartofi sint imburuienate de multele ploi. Parca ar fi primavara.
Parasesc Transfagarasanul.
Urmeaza un drum de pamint catre satul Cirta, inca vreo 2km. Creasta este in negura si ma felicit ca am coborit. Fac o pauza fiind destul timp pina la tren. Aproape ca adorm pe iarba, dar reluarea marsului este dureros pentru talpi prin adidasii cu talpa subtire.
strada Topitoriei
Satul Cirta este schimbat, strazi pavate, flori la porti, containere pentru selectarea deseurilor de plastic.
Uraaa, am ajuns la Punct Oprire Cirta unde imi doresc ca sageata albastra(ultimul tren spre brasov) sa opreasca.
Merrel 2015-2018
Iata si adidasii mei Merrell cumparati din 2015, care m-au plimbat in Desert 180km plus activitati zilnice si pedalat.
Aici este trackul Bilea-Halta Cirta

Iata si notitele mele, gpsul telefonului variaza fata de cotele hartilor.
timpii mei in comparatie cu Alin Tanase
Albumul foto complet:https://photos.app.goo.gl/o4zN66X43uXksLT69 si pe tren  urmeaza iar o alta ploaie torentiala iar eu ma felicit ca am coborit.
Concluzii: ideal ajutor in logistica fiindca o masina inseamna un somn mai bun si o masa imbelsugata eventual un ajutor la Bilea plus recuperare la final. Data viitoare, tot neantrenat daca as fi, as miza pe 2 zile dar cu mers la bocanci.
Tren Ploiesti-Bv regiocalatori 16lei
Tren Bv-Podu Olt, CFR 18,3
Tren  Carta-Bv CFR 13 lei
Tren Bv-Ploiesti, CFR 15,5 lei

Niciun comentariu: