23 decembrie 2016, vineri
Cobor de la cabana Suru si intru in ceata ce persista de zile intregi in Ardeal. E frig afara, e frig si in trenul Podu Olt-Piatra Olt. Povestea celor 3 zile din Muntii Fagaras si Suru este aici http://hikerph.blogspot.ro/2016/12/plimbare-la-suru-de-solstitiul-de-iarna.html
Pina la statia CFR Lotru ce deserveste orasul Brezoi calatoresc cu un tulcean la origine dar casatorit in Busteni. Feri Mitrea e asfaltator si a facut un sector de pe valea Oltului. Ne bucuram amindoi de soare atunci cind avansam spre sud. Aici e primavara.
Din Lotru merg spre sud pina intilnesc un pod de fier cu scinduri putrede. Sosesc in sosea si fac stinga cale de 1km pina la intrarea in Brezoi
In amonte este un baraj cu microhidrocentrala. Trafic intens, oamenii se pregatesc de Craciun.
Pfff, ma asteapta vreo 8km de dat din bascheti! trec pe linga Biserica romano catolica si pe linga cea adventista.
In centru este un monument ridicat in cinstea eroilor ce au luptat la Olt.
Plus eroul national cu toporul, tapinarul! Sus pe dealul din stinga Lotrului este un monument.
Este un orasel cuprins intre munti si imi aduce aminte de Tyrnyauz si se vad culmi din Cozia si masivul Naratu. In 10km ma cam plictisesc si ma felicit ca am trecut inca de la inceput la adidasi. Prind niste boabe de macese foarte dulci si imi recapat putin energia si dorinta de a explora. O caruta condusa de un tiganus se opreste si insista sa ma urc. Merge in Satul Balea lui Stan si e curios ce fac eu, unde merg si daca voi ingheta.
Sinteti explorator? Da, un fel..altii au descoperit locul. Imi recomanda sa urc pe riul Stan pentru ca nu cunoaste vreun marcaj sau poteca speciala.
Este drept ca nu am gasit date recente ca traseul ar fi fost remarcat pe Plaiul lui Stan.
Intram in sat si surpriza.... peste tot case de tigani iar ei sint pe ulita intrebind cine e cel din caruta.
Un om... asta eram, un om care nu avea ce sa caute pe acolo. Apoi am coborit din atelaj la tiganus in curte, in mijlocul satului. Si au inceput sa imi dea explicatii despre drum, sa merg vreo 4km amonte, ca voi ingheta la noapte, ca ma vor minca jivinele. Ei nu cunosc prea multe. Le-am multumit pentru sfaturi. Si am incercat sa parasesc mai repede zona salutind oamenii de pe la porti. Mai la iesire din sat un alt tigan imi aminteste de noptile geroase si sa ma cazeze la el. ii multumesc si lui si merg mai departe cu ochii spre un loc de bivuac. Tiganii au dat startul la curatenie, isi spala rufele la girla, taie lemne si cite un porc.
In unele locuri, Riul Stan are punte de gheata, deci tiganii stiu ceva despre ger. 😕
In ultimele minute de lumina travesez riul spre niste drumuri folosite la trasul bustenilor. Atentie de unde luati apa, aici ar fi ultima sursa poate pina in Saua Funicel, asta daca nu planificati sa coboriti la o stina care de obicei se afla pe interfluviu ce are in apropiere izvor. Si sa va ginditi daca nu cumva vreun personaj din zona a facut "kkt" pe gheata asa cum am vazut eu.
Plec cit mai repede din raza vizuala a satenilor si incerc sa folosesc cit mai putin lanterna. Servesc niste fulgi de cartofi si incerc sa economisesc apa.
24 decembrie 20016, simbata
Dimineata geroasa, 😞 -10 grade cu bruma pe sacul meu de bivuac. Respiratia venita la gura sacului de dormit e acum gheata. Imi zic ca nu ma misc pina nu vad soarele pe pasune. Aiurea 😏, sint in marea de nori cu chiciura peste tot. Soarele va apare sus pe culme la peste 1000m, asa ca fac repede o budinca cu fulgi de griu, scortisoara si zahar, ma echipez cu plasticii si parazapezile cu speranta ca ma voi incalzi mai repede si dau la deal pe increngatura de drumuri.
la nucul unde am dormit, ora 9 |
Asta faceam eu! Dar cum ma opream singele se oprea si el. E aproape ora 9 si soarele inca nu s-a inaltat bine pe cer deasupra pomilor incarcati cu chiciura! Panta abrupta solicita talpile bocancilor si gleznele. Si cind ridic ochii spre culme, aceasta pare tot departe si mult prea sus ca s-o pot ajunge. Sper sa gasesc o continuitate lejera. Fagi taieti, craci pe jos stau gata a fi carate cu caii. Sint destul de sus si necesita tigani inflacarati, muncitori!
Fagarasul si Tara Lovistei, ora 10:20 |
Urmez o poteca firava, ingusta, acoperita de multe frunze. Uneori crengi sau trunchiuri ma determina sa fac sarituri sau sa-mi zgirii hainele. Verific directia cu busola si fluier intermitent din gura. Deodata aud si eu un fluierat usor. Nu pare a fi de animal. Parca cineva imi raspunde. In scurt timp o voce ma intreaba de ce fac zgomot, ce fac aici, cine sint....fluier de animale, merg la Folea si sint turist. Atunci daca mi-e frica de ce mai sint aici, ma intreaba omul de sub poteca. As putea sa ma trezesc cu niste focuri de arma spre mine. Braconierii(fie ei si vinatori adevarati nu cunosc multe). Hai, intinde-o fara galagie...
Parasesc zona repede si pierd marcajul, adica poteca pt ca marcajul e f rar, la citeva sute de metri.
11:35 linga virful lui Stan, aud 13 focuri de arma |
12:15 |
Cindoaia ora 14 |
Pe la ora 15 ajung intr-o poiana mai mare, cu mai multa zapada si drumuri. Aud voci: hai sa mincam! Si vad un jeep. Las bagajul jos si alerg acolo sa intreb daca ei stiu locatia exacta!
Muntii Capatinii, mi se raspunde!😜
Ei, asta stiu si eu...
Saua Batrina la refugiul salvamont Folea...nu stai cu noi? 😉
Ma grabesc...dar pina la urma am intrat la discutii si am stat putin la masa imbelsugata! Domnii erau membri salvamont valcea si patrulau acolo de Craciun.
15:35 Parasesc saua Batrina spre vf Gerea, in stinga este refugiul inchis! |
As putea dormi aici daca mai sus nu gasesc nimic. Constat ca este un loc de rugaciune, cu 2 bancute si citeva carti ortodoxe. Imi leg parazapeziele si continui la deal desi mai era ceva culoar la dreapta(acesta cred ca iese in poiana cu ref Geruta).
16:30 aproape de vf Gerea, Fagarasul si apusul |
Tur de orizont cu Buila si culmile vecine pe care le voi trece dimineata.
spre Bogdanu si Caprareasa, la stina mea cu buila in ultimul plan |
priota 1954m la apus |
25 decembrie 2016, duminica
Cum nu am alarma, dorm iepureste si folosesc camera foto pentru a vedea ora. Semnal vodafone lipsa de pe la vf Stan. Este ceata si vint. Ma risc sa plec asa dar incerc sa retin pe unde merg in cazul in care voi reveni la baza. Multe drumuri alpine ce pune la incercare orientarea mea. Zona apartine Obstei Mosnenilor din satul Cheia si e inchisa cu bariera. No entry ATV, jeep! Tot la deal, cu degetele amortite.
ora 13 cind dupa vreo 2 h s-a mai luminat |
din Zmeuret spre Rodeanu |
spre zona Zmeuret, de acolo vin |
As fi continuat dar urma vreo 2-3 ore spre Ursu si Capatinii si nu stiam daca exista adapost. Merg la cladirea inalta si constat ca este doar un saivan cu fecale pe jos si fara usi. Toata cladirea este facuta din busteni grosi si este foarte inalta cu acoperis abrupt. Adapostul ciobanilor este la vreo 20m si are mai multe incaperi. Prezinta placi de polistiren pe care se poate dormi super bine. Pentru apa ma deplasez 2 minute spre stinga si pentru moment opresc izvorul piriului Horezu. Am rezolvat si apa! Sa speram ca miine am timp sa ajung in Curmatura Oltetului la stina. Vintul incepe sa se inteteasca. Poate este de bine!
26 decembrie 2016, luni
nu am reusit sa prind semnal pe vodafone de simbata. Asta poate ingreuna comunicarea. Este vint si negura, ninge marunt adica viscoleste.
Sint confuz si nu stiu daca este bine sa continui traseul. Sint inca pe drum spre Piatra Rosie. Vintul ma cam deranjeaza, miinile ingheata repede iar fata amorteste. Ochiul drept ma ustura de la vintul dinspre nord.
Ochelarii nu imi sint de ajuns acum fiind poleiti. Gheata au si betele si hainele. Aici cam dispare drumul de creasta iar ideal este sa merg matematic pe culme insa vintul ma doboara. Eu am mers pe drumul din stinga crezind ca ocoleste muntele cu curba. In scurt timp sosesc a o zona ingradita, capare de apa, probabil Fintinita Iepei. Asa ca sint nevoit sa urc in creasta pe linga vf Ursu si apoi Capatina unde este o mica piramida de pietre. Nu este loc de fotografiat. Sint inghetat si daca eram pe un traseu expus as fi zis ca incepe lupta pt supravietuire dar aici pot oricind sa ma las pe versantul domol si sa fiu la adapost de vint!
E ingrozitor, merg pe un platou usor valurit, Platoul Cosana apoi se coboara.
Mt Balota vazut dupa traversare |
Sosesc intr-o sa unde sint indicatoare: spre Cascada Balotei(loc periculos), spre Vaideeni pe la Lacul Balota si spre Avalanse 1km....Maninc putina ciocolata, imi masez degetele si cu noroc se curata putin zona. Aleg sa merg spre zona de avalanse, peste un grohotis instabil.
din saua Funicel spre Coasta Lacurilor |
izvorul balota-funicel |
muntele Funicel si izvorul bogat |
refugiul casaria si muntele funicel |
Balota defrisata! |
27 decembrie 2016, marti
Ma gindeam sa plec devreme insa la ora 6 este urgie afara, adica vint si ceva zapada. Ma pregatesc asa incet dar nu e nimic imbucurator.
spre subcarpati |
Balota la dreapta, Funicelu la stinga |
piciorul ce duce in Vaideeni |
Imi place ca din vegetatia pitica face parte si merisorul. Culeg citeva boabe si le savurez. Fac un popas si deschid telefonul. Mai sus nu am avut sanse...acum sint aproape de padure si primesc un telefon. Gata, nu mai sint dat disparut, alerta a fost anulata, reusesc sa trimit vesti. Azi este ziua 4 de la ultimul apel. Undeva este o stina de unde se aude latrat.
Este posibil ca patrupedul sa fi fost pierdut dar acum, asta vrea sa faca iarna aici? Privirea cauta Subcarpatii Getici si Oltenia. Incep sa zaresc silueta unor cladiri ce stralucesc in soare.
Balota est eacum albit! |
Piatra cu Icoana |
Inspiratia ma indruma sa nu fac taieturi si sa urmez drumul corect.
Fagi batrini au fost taiati ori au ramas marturie secolelor. Pierd repede din inaltime iar acum drumul este strajuit de arini de munte. Sosesc la o bifurcatie.
furcitura cu punctul galben |
Vaideeni si riul Luncavat |
plaiul cu ferigi |
De pe harta pe care o am, a lui Dan Pasere, constat ca am de strabatut vreo 4km pina in Horezu. De pe internet pe autogari as avea un microbuz spre Horezu sau Rimnicu Vilcea pe la 16:15. Pe la 17:30 ar fi o cursa Sibiu-Ploiesti, ceea ce ar fi chiar ideal!
Realitatea este ca eu am sosit pe un drum secundar intr-o statie de autobuz din Vaideeni si nu cred ca treceau curse locale. Am facut autostopul pina in Horezu de unde mai inghesuit am ajuns repede(17:00) in Rimnic(8 lei). De acolo am aflat ca nu exista cursa mea de la Sibiu-Ploiesti si am luat un cdy pina la Bucuresti Militari(30 ron cam 170km). Din Militari am luat un autobuz 178 si la 20:45 suiam in trenul Regiotrans pentru Ploiesti(7,3 ron)
Ce am realizat?
Traseul de creasta al Muntilor Capatanii, 17km din satul Valea lui Stan in Saua Zmeuretu si inca 20km pina in ref Casariei. Pina in Curmatura Oltetului as fi avut 24km (din Zmeuret).
AM mai coborit in 12 ore de la refugiu pina in Ploiesti, ceea ce cred ca este o mare realizare iar Dumnezeu mi-a ajutat sa prind cele mai bune legaturi!
Iata albumul intreg ce contine si ceva poze din Suru/Fagaras
https://photos.google.com/album/AF1QipOl_kpWHYJBwl9XEzEm_LFgJz3380mFxb_QUTzm
4 comentarii:
In august am facut banda rosie - traseul vechi (ca parte dintr-o traversarea mai lunga), intrarea se facea din spatele cladirii de la interesectia DN7A / Valea lui Stan (la inceput ai cateva marcaje foarte vizibile) dar poteca este partial distrusa si sunt cateva zone foarte greu de traversat fara gps, eu imi trasasem manual linia matematica a crestei cum am vazut in "Muntii Nostri" si pe alocuri gaseam marcajele vechi.
https://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=14445870
Acuma citesc ce ai facut.daca veneai la Targul National de Turism,anul asta,obtineai o carte si o harta,gratis.localnicii din zona au inceput sa promoveze Horezu,Vaideenii si alte localitati si s-a editat si tiparit recent cartea "Muntii Capatanii".Si nu e de pe vremea lui Nae Popescu.Poate ne intalnim sa-ti si arat cum se ia azimutul,in functie de unde esti si unde vrei sa ajungi, ca tot ai zis ca aveai busola.
Creasta Capatanii vreau si eu sa o parcurg,spre aprilie 2017.
@ciprian: Nu ma intereseaza teoria, adica ce carti sau harti au aparut daca situatia din teren nu coincide cu carte scrisa de olteni/gorjeni. Aplaud ca au o harta noua si ca au facut refugii. Daca pe o harta apar marcaje atunci te duci in teren nepregatit sa explorezi si vei avea surprize! ma multumesc cu o harta pe care apar culmile si vaile principale fiindca ma descurc si fara azimut ori gps(oricum in zona aia nu sint trackuri salvate). Imi este suficient sa stiu nordul si ajung la destinatie. Stiu ca in curind Salvamontul Vilcea si Asociatia Montana Carpati vor face treaba acolo. Unele marcaje sint noi, pacat insa ca nu e pusa la punct culmea principala. Eu am mers cu harta si descrierea veche de prin 1970. Pe harta noua apar multe zone cu animale si chiar vipere. Deci atentie celor care merg acolo.
@Florin, mulumesc pentru comentariu si informatia despre Plaiul lui Stan. Am vazut trackul tau. Marcajele sint rare si multe vechi, pe unde drumuri apar marcaje dinspre vale care pot crea confuzii. As fi putut folosi aplicatia gps de pe telefon insa aveam nevoie de baterie pt urgente. Per ansamlu chiar si pe ceata(dar nu in conditii de white out cu zapada) ar trebui sa ne descurcam. Eu i-as asemana cu Muntii Neamtului si Baiului. Carari insorite
Trimiteți un comentariu